ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
14/05/2015 10:02 EEST | Updated 14/05/2015 11:03 EEST

Ρουμελιώτης: Αν η Ελλάδα συνεργαστεί με τους BRICS δεν θα υπάρχει μνημόνιο

Eurokinissi

«Η Ελλάδα μπορεί να ωφεληθεί από αυτή τη νέα τράπεζα» εκτίμησε ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Παναγιώτης Ρουμελιώτης, στο Star, αναφερόμενος στην πρόσκληση συμμετοχής στη νέα αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική) διαβεβαιώνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά την πρόσκληση.

Ο κ. Ρουμελιώτης έχει οριστεί από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκη, υπεύθυνος για τη διερεύνηση των δυνατοτήτων συνεργασίας. «Θα διερευνήσουμε την συμμετοχή μας σε αυτή την τράπεζα» τόνισε ο ίδιος, αποκαλύπτοντας πως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες εξετάζουν την συμμετοχή τους στη νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα, όπως για παράδειγμα η Γερμανία.

Στο ερώτημα πως θα αντιδράσουν οι Ευρωπαίοι σε περίπτωση που η Ελλάδα συνεργαστεί με την Αναπτυξιακή Τράπεζα, δεδομένου ότι έχουν υπάρξει αντιδράσεις σε επαφές της Αθήνας με την Μόσχα, ο κ.Ρουμελιώτης εξήγησε, όταν η ίδια η Αμερική συνεργάζεται με την Κίνα δεν μπορεί να πει κανείς ότι, η Ελλάδα θα έκανε μια λάθος κίνηση με τη συμμετοχή της στην τράπεζα των BRICS.

«Δεν τίθεται δίλημμα BRICS ή Δύση. Είναι συμπληρωματική η προσπάθεια, δεν μπορεί κανείς να μας θέσει τέτοιο θέμα» τόνισε .

Παράλληλα, υπογράμμισε πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να συνεχίσει κανένα μνημόνιο με τα BRICS, σημειώνοντας ότι πρόκειται για τη συμμετοχή της χώρας σε μια τράπεζα, προκειμένου να διευκολυνθεί η Ελλάδα στην ανάπτυξη έργων υποδομής. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να διερευνήσει τις δυνατότητες συμμετοχής της Ελλάδας στη Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα των BRICS με τους καλύτερους δυνατούς όρους. «Είναι σαν να δανειζόμαστε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα Επενδύσεων» εξήγησε.