ΔΙΕΘΝΕΣ
22/10/2015 09:52 EEST | Updated 22/10/2015 09:53 EEST

Στρατιωτικές βάσεις στις διαφιλονικούμενες Κουρίλες και στην Αρκτική θα στήσει η Ρωσία

Kommersant Photo via Getty Images
MURMANSK, RUSSIA - MARCH 16: Military helicopters during military training on Northern navy on March 16, 2015 in Murmansk, Russia. (Photo Anatoly Zhdanov/Kommersant Photo via Getty Images)

Στρατιωτική βάση στις Κουρίλες νήσους, μια ομάδα νησιών στο Ειρηνικό που κατέλαβε από την Ιαπωνία στο τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, σκοπεύει να κατασκευάσει η Ρωσία, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.

Η κίνηση αυτή είναι πιθανόν να επιδεινώσει τις ήδη ευαίσθητες σχέσεις της Ρωσίας με το Τόκιο, το οποίο διεκδικεί τις Νότιες Κουρίλες, γνωστές στην Ιαπωνία ως Βόρεια Εδάφη. Η διένεξη είναι τόσο οξεία ώστε η Μόσχα και το Τόκιο εξακολουθούν να μην έχουν υπογράψει επίσημη συνθήκη ειρήνης μετά τον πόλεμο.

Ο Σοϊγκού δήλωσε επίσης, σύμφωνα πάντα με το Ιντερφάξ, πως η Ρωσία κατασκευάζει ή σχεδιάζει να κατασκευάσει μια σειρά νέων στρατιωτικών βάσεων στην Αρκτική, περιλαμβανομένων βάσεων στο Νησί Ράνγκελ, το νησί Κοτέλνι και το Ακρωτήριο Σμιτ.

«Δεν το κρατάμε μυστικό -έχουμε πρακτικά δημιουργήσει μια βάση στα νησιά Νοβοσιμπίρσκ, στο νησί Κοτέλνι. Είναι μια μεγάλη στρατιωτική βάση, δεν υπήρχε τέτοια κατά τη σοβιετική περίοδο», δήλωσε ο Σοϊγκού.

(πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)