ΕΙΔΗΣΕΙΣ
29/04/2015 08:33 EEST | Updated 29/04/2015 09:57 EEST

Ρωσικό διαστημόπλοιο εκτός ελέγχου

Αγώνα για την επαναφορά της επικοινωνίας και την αντιμετώπιση των τεχνικών προβλημάτων που παρουσίασε το φορτηγό διαστημόπλοιο Progress 59, με προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, δίνει η ρωσική διαστημική υπηρεσία, καθώς το σκάφος ίπταται πάνω από σταθμούς εδάφους.

Το μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο μεταφέρει καύσιμα, τρόφιμα και άλλες προμήθειες και εκτοξεύτηκε την Τρίτη από το κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν. Όπως αναφέρει η NASA στο blog της, ο έλεγχός του έχει χαθεί, ενώ οι Ρώσοι χειριστές τους αρχικά δεν ήταν σε θέση να διαπιστώσουν την κατάσταση της «υγείας» του, επιλέγοντας σε πρώτη φάση το εφεδρικό σχέδιο άφιξης στον σταθμό την Πέμπτη. Όπως αναφέρεται πάντως, το σκάφος βρίσκεται σε ασφαλή τροχιά, ενώ είναι άγνωστο πότε θα φτάσει τελικά στον σταθμό.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Sputnik, το σκάφος βρίσκεται σε ταχεία περιστροφή, που καθιστά αδύνατη την πρόσδεση στον ISS. Όπως είπε πηγή στο πρακτορείο «μόνο ένα θαύμα μπορεί να σώσει το σκάφος, καθώς δεν υπάρχει τηλεμετρία». Το σκάφος αναμένεται να ξαναμπεί στην ατμόσφαιρα και να καεί σε περίπου μία εβδομάδα.