Σακελλαροπούλου: Η Τουρκία δεν έχει αποδεχθεί ποτέ τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης

Δήλωση της Προέδρου της Δημοκρατίας από το βήμα της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.
.
.
Eurokinissi

«Η Ελλάδα έχει αναγνωρίσει την υποχρεωτική δικαιοδοσία του διεθνούς δικαστηρίου της Χάγης σύμφωνα με το άρθρο 36 του καταστατικού του ήδη από το 1994. Το 2015 η χώρα μου ανανέωσε την αναγνώριση με σχετική δήλωση και προσθέτοντας κάποιες συγκεκριμένες εξαιρέσεις ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών και μη κρατών. Αντιθέτως η Τουρκία γνωρίζουμε ότι δεν έχει αναγνωρίσει την ως άνω δικαιοδοσία του δικαστηρίου» δήλωσε από το βήμα της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, απαντώντας σε Τούρκο βουλευτή.

Κατά την ομιλία της στην Ολομέλεια της συνέλευσης η Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως «η δύναμη της Ευρώπης βρίσκεται στη συμπερίληψη και την ενότητα, όχι στις πολλές και διαφορετικές ταχύτητες των λαών της, ούτε στη ρωγμή μεταξύ βορρά και νότου».

Υπογράμμισε, επίσης, ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία επέδρασε καταλυτικά στην αφύπνιση και χαλύβδωση της ευρωπαϊκής μας συνείδησης και των δημοκρατικών μας αντανακλαστικών. Όπως είπε, «μπροστά στον κίνδυνο, οι Ευρωπαίοι ανέτρεξαν σε όλα αυτά που τους ενώνουν: την ειρήνη, την ελευθερία και την αλληλεγγύη».

Εξίσου αναγκαία χαρακτήρισε την ανάγκη υιοθέτησης κοινής προσέγγισης στο μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα, λέγοντας ότι δοκιμάζουν τον ευρωπαϊκό μας ανθρωπισμό και θέτουν το ζήτημα της ευθύνης για τη διαχείριση των αυξημένων ροών. Υπενθύμισε ότι «η Ελλάδα έχει επωμιστεί δυσανάλογο βάρος σε ένα πεδίο που έφερε στην επιφάνεια διαφωνίες και υποδόριες συγκρούσεις ανάμεσα στα κράτη μέλη» και προσέθεσε: «Το θέμα αυτό δεν επιδέχεται πολιτική εργαλειοποίηση, αλλά, αντίθετα, απαιτεί κοινή στάση, αφού αφορά τα εξωτερικά μας σύνορα και η αντιμετώπισή του αποτελεί κοινή ευθύνη της Ευρώπης, η οποία καλείται επιτακτικά να υιοθετήσει μια συνολική προσέγγιση».

Αναφερόμενη στο Συμβούλιο της Ευρώπης, επισήμανε ότι «με τα θεσμικά του όργανα, δικαιοδοτικά και γνωμοδοτικά, διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο, νομικά και ηθικοπολιτικά, στην τήρηση των επιταγών του κράτους δικαίου και στην εμβάθυνση της δημοκρατίας στην Ευρώπη». Στο ίδιο πλαίσιο, τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης της στρατηγικής συνεργασίας του Συμβουλίου της Ευρώπης με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με πληροφορίες από ertnews, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή