Salvamento Maritimo Humanitario (SMH): Προστατεύουμε τις ζωές των ανθρώπων στη θάλασσα

Salvamento Maritimo Humanitario (SMH): Προστατεύουμε τις ζωές των ανθρώπων στη θάλασσα

1.Από πότε δραστηριοποιείστε στην Ελλάδα και πόσα άτομα απασχολείτε;

Ξεκινήσαμε την δραστηριοποίησή μας στην Ελλάδα τον Νοέμβριο του 2015 με περισσότερους από 60 εθελοντές (δεν έχουμε έμμισθο προσωπικό).

2.Ποιο το έργο που προσφέρετε και σε ποια συγκεκριμένα πεδία εξειδικεύεστε;

Ο βασικός μας στόχος είναι «να προστατεύσουμε τις ζωές των ανθρώπων στη θάλασσα, τηρώντας τις αρχές του εθελοντισμού, της αλληλεγγύης, της παγκοσμιότητας, της ισότητας, της δικαιοσύνης και της αξιοπρέπειας». Για να το επιτύχουμε αυτό, δραστηριοποιούμαστε στη Χίο με μια ομάδα θαλάσσιας διάσωσης και με μια ιατρική ομάδα για επείγοντα περιστατικά.

3.Ποιες είναι οι πηγές χρηματοδότησής σας (κρατική, ιδιωτική, ΙΟs -World Bank, UNHCR κτλ) και πως κατανέμεται το συνολικό μπάτζετ σας- στις δράσεις της οργάνωσης αλλά και τα λειτουργικά έξοδά σας, τη μισθοδοσία κλπ;

Κύρια πηγή της χρηματοδότησής μας είναι ιδιωτικές δωρεές από τη χώρα μας, έσοδα από αθλητικές εκδηλώσεις, π.χ., που διοργανώνονται για την υποστήριξή μας και συνεισφορές συνειδητοποιημένων πολιτών. Έχουμε επίσης λάβει σχετικά μικρές δωρεές από τοπικές κυβερνήσεις (δημοτικά συμβούλια) της χώρας μας. Ολόκληρος ο προϋπολογισμός μας διατίθεται στα λειτουργικά έξοδα της ομάδας μας στην Ελλάδα- στέγαση, καύσιμα, κόστος συντήρησης του σκάφους, διασωστικό εξοπλισμό, ιατρικές παροχές, γεύματα).

4.Με ποια διαδικασία και βάση ποιων κριτηρίων αποφασίζονται οι αποστολές σας; Περιοχές και ανθρωπιστικές κρίσεις όπου έχετε παρέμβει ή έχετε τώρα παρουσία; Πως και από ποιον γίνεται η αξιολόγηση του έργου σας;

Η οργάνωση μας ιδρύθηκε για να συνδράμει στην παρούσα προσφυγική κρίση- αυτή είναι η πρώτη μας αποστολή. Είμαστε μέλη της Διεθνούς Ομοσπονδίας Θαλασσίων Διασώσεων και ενημερώνουμε με τακτικές αναφορές τους δωρητές μας.

5.Στην περίπτωση της Ελλάδας και της συνδρομής σας στο προσφυγικό ζήτημα, πως επιλέχθηκαν οι τοποθεσίες (ή το σημείο) όπου δραστηριοποιείστε; Πόσο προβλέπετε ότι θα χρειαστεί να έχετε παρουσία στο πεδίο;

Επιλέξαμε το χώρο δράσης μας στο Αιγαίο τον περασμένο Νοέμβριο και μετά από κοινή αξιολόγηση της κατάστασης με την Ελληνική Ακτοφυλακή. Αναπτύξαμε την ομάδα μας στη Χίο γιατί εκείνη την περίοδο δεν υπήρχε εκεί ούτε μια ομάδα διάσωσης στη θάλασσα. Για επιχειρησιακούς λόγους επιλέξαμε ως έδρα μας την Ερμιόνη και το λιμάνι της ως βάση των θαλάσσιων αποστολών μας. Το διοικητικό συμβούλιο της οργάνωσης και ο επί τόπου συντονιστής μας αξιολογούν σε μηνιαία βάση τις δράσεις μας και την συνέχεια του έργου μας στην Ελλάδα.

6.Πως αξιολογείτε την συνεργασία με τις ελληνικές αρχές- την κυβέρνηση ή τις περιφερειακές/ αυτοδιοικητικές δομές- αλλά και τις τοπικές κοινωνίες; Προβλήματα συνεργασίας ή αποδοχής σας, υπήρξαν;

Όπως προαναφέρθηκε η ομάδα μας δραστηριοποιήθηκε στη Χίο αφού συνεκτιμήσαμε την κατάσταση με το Λιμενικό Σώμα και έκτοτε παραμένουμε ενταγμένοι στον τοπικό σχεδιασμό των διασώσεων. Ανέκαθεν κατανοούσαμε ότι οι καλές σχέσεις με τις τοπικές Αρχές είναι κρίσιμος παράγοντας για την επιτυχία της αποστολής μας, ειδικά αν λάβουμε υπόψη ότι η περιοχή όπου επιχειρούμε είναι πολύ κοντά σε διεθνή σύνορα.

7.Είστε ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα των προσπαθειών σας στην Ελλάδα; Πόσο καίρια θεωρείτε την προσφορά σας αλλά διεθνών οργανώσεων και ΜΚΟ γενικότερα σε αυτή την ανθρωπιστική κρίση; Συνεργάζεστε με άλλες εθελοντικές ομάδες ή ΜΚΟ και ποιο είναι το επίπεδο συντονισμού των δράσεων σας;

Ο SMH δημιουργήθηκε για μια πολύ συγκεκριμένη αποστολή- την αποτροπή των πνιγμών και την παροχή βοήθειας στη θάλασσα σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και ανθρωπιστικές κρίσεις. Από το ξεκίνημα της δράσης μας στην Ελλάδα έχουμε συνδράμει εκατοντάδες βάρκες και δεν συνέβη καμιά τραγωδία στη θάλασσα της Χίου από όταν αναλάβαμε τα καθήκοντά μας. Υπό αυτή την έννοια, θεωρούμε ότι επιτυγχάνουμε τους σκοπούς μας και πως μέχρι σήμερα το συνολικό αποτέλεσμα είναι θετικό. Πάντως θα προτιμούσαμε να υπάρχει ασφαλής «δίοδος» για όλους αυτούς τους ανθρώπους που αναζητούν καταφύγιο και η βοήθειά μας να μην ήταν απαραίτητη.

Θεωρούμε ότι οι ΜΚΟ διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην κάλυψη των βασικών αναγκών των προσφύγων και στην ύπαρξη αξιοπρεπών συνθηκών ζωής τους.

8.Θεωρείτε ότι αναγνωρίζεται και αποτιμάται ορθά το έργο σας στη δημόσια σφαίρα;

Είμαστε πραγματικά ευγνώμονες για την αναγνώριση της προσπάθειάς μας και την υποστήριξη που λαμβάνουμε.

9.Πιστεύετε ότι υπάρχουν αρνητικά στερεότυπα ή παρανοήσεις (πχ από τα ΜΜΕ) όσον αφορά τη δράση σας; Για παράδειγμα έχουν διατυπωθεί κατηγορίες έναντι ορισμένων ΜΚΟ ότι παροτρύνουν τους πρόσφυγες να αγνοήσουν επίσημες ευρωπαϊκές αποφάσεις;

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν παρεξηγούν το έργο μας- δείχνουν πραγματικό ενδιαφέρον και μας υποστηρίζουν πραγματικά. Θεωρούμε ότι τα ΜΜΕ διαδραματίζουν βασικό ρόλο όταν βοηθάνε τις κοινωνίες να αντιληφθούν τις πραγματικές διαστάσεις αυτής της ανθρωπιστικής κρίσης.

Δημοφιλή