Salvation Army (Στρατός Σωτηρίας). Φαγητό και ρούχα για τους πρόσφυγες στο κέντρο της Αθήνας

Salvation Army (Στρατός Σωτηρίας). Φαγητό και ρούχα για τους πρόσφυγες στο κέντρο της Αθήνας

1.Από πότε δραστηριοποιείστε στην Ελλάδα και πόσα άτομα απασχολείτε;

Ο Στρατός Σωτηρίας ξεκίνησε τις δραστηριότητές του στην Ελλάδα, το 2007 στη Θεσσαλονίκη. Σήμερα αριθμεί 4 στελέχη, 6 εργαζόμενους και περίπου 70 εθελοντές.

2.Ποιο το έργο που προσφέρετε και σε ποια συγκεκριμένα πεδία εξειδικεύεστε;

Το ρητό μας είναι «η καρδιά στον Θεό και τα χέρια στον άνθρωπο». Σκοποί της οργάνωσης είναι να μοιραστούμε με όλους τους συνανθρώπους μας το μήνυμα της Θείας Σωτηρίας και να βοηθήσουμε την ανθρωπότητα που υποφέρει, χωρίς καμιά διάκριση.

3.Ποιες είναι οι πηγές χρηματοδότησής σας (κρατική, ιδιωτική, ΙΟs -World Bank, UNHCR κτλ) και πως κατανέμεται το συνολικό μπάτζετ σας- στις δράσεις της οργάνωσης αλλά και τα λειτουργικά έξοδά σας, τη μισθοδοσία κλπ;

Η βασική χρηματοδότηση των δράσεών μας προέρχεται από τον Διεθνή Στρατό Σωτηρίας, όπως και τοπικές επιχειρήσεις και μεμονωμένους ανθρώπους.

4.Με ποια διαδικασία και βάση ποιων κριτηρίων αποφασίζονται οι αποστολές σας; Περιοχές και ανθρωπιστικές κρίσεις όπου έχετε παρέμβει ή έχετε τώρα παρουσία; Πως και από ποιον γίνεται η αξιολόγηση του έργου σας;

Ανταποκρινόμαστε στις τοπικές ανάγκες. Συνδράμουμε ανθρώπους που οι ζωές τους πλήγηκαν από την οικονομική κρίση και, πρόσφατα, τους πρόσφυγες, εστιάζοντας στην πλατεία Βικτωρίας. Η οργάνωση είναι υπόλογη στους ανθρώπους που μας υποστηρίζουν και στον Διεθνή Στρατό Σωτηρίας.

5.Στην περίπτωση της Ελλάδας και της συνδρομής σας στο προσφυγικό ζήτημα, πως επιλέχθηκαν οι τοποθεσίες (ή το σημείο) όπου δραστηριοποιείστε; Πόσο προβλέπετε ότι θα χρειαστεί να έχετε παρουσία στο πεδίο;

Εργαζόμαστε στην περιοχή γύρω από την πλατεία Βικτωρίας γιατί και η έδρα της οργάνωσης βρίσκεται πολύ κοντά. Ήμασταν από τους πρώτους που ανταποκριθήκαμε στην ανθρωπιστική κρίση της ευρύτερης περιοχής, ξεκινώντας πρόγραμμα διανομής φαγητού στο Πεδίον του Άρεως. Πλέον λειτουργούμε μια ημερήσια δομή βοήθειας (διανομή ρούχων και είδών πρώτης ανάγκης) για τους πρόσφυγες στην πλατεία Βικτωρίας.

6.Πως αξιολογείτε την συνεργασία με τις ελληνικές αρχές- την κυβέρνηση ή τις περιφερειακές/ αυτοδιοικητικές δομές- αλλά και τις τοπικές κοινωνίες; Προβλήματα συνεργασίας ή αποδοχής σας, υπήρξαν;

Όπως φαίνεται η ελληνική κυβέρνηση κρατάει αποστάσεις από τις ΜΚΟ, αν και πρέπει να σημειωθεί ότι οι τοπικές Αρχές είναι πολύ πρόθυμες στη συνεργασία τους με τις ΜΚΟ, προσπαθώντας να μεγιστοποιήσουν την παρεχόμενη φροντίδα. Φοβόμαστε, όμως, ότι εξαιτίας της απουσίας νομικού πλαισίου για τη ρύθμιση της ανάμειξης των ΜΚΟ στην παρούσα κρίση, κινούμαστε σε ανεξερεύνητα ύδατα.

7.Είστε ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα των προσπαθειών σας στην Ελλάδα; Πόσο καίρια θεωρείτε την προσφορά σας αλλά διεθνών οργανώσεων και ΜΚΟ γενικότερα σε αυτή την ανθρωπιστική κρίση; Συνεργάζεστε με άλλες εθελοντικές ομάδες ή ΜΚΟ και ποιο είναι το επίπεδο συντονισμού των δράσεων σας;

Ο Στρατός Σωτηρίας στην Αθήνα συνέδραμε τους πρόσφυγες από την αρχή αυτής της κρίσης και θεωρούμε ότι βοηθήσαμε σημαντικά στην ανακούφιση του πόνου τους. Μέχρι τώρα υποστηρίξαμε χιλιάδες πρόσφυγες παρέχοντάς τους φαγητό και ένδυση. Είμαστε η πιο δραστήρια ΜΚΟ στην περιοχή της πλατείας Βικτωρίας. Στην έδρα μας στην Κοδριγκτώνος οργανώνουμε τακτικές συναντήσεις ώστε να βελτιώνουμε τον συντονισμό μας και να μεγιστοποιούμε την φροντίδα που παρέχουμε.

8.Θεωρείτε ότι αναγνωρίζεται και αποτιμάται ορθά το έργο σας στη δημόσια σφαίρα;

Οι άνθρωποι που είναι ευαισθητοποιημένοι στο ζήτημα της μετανάστευσης έχουν βρεθεί δίπλα μας. Ηλικιωμένοι που είχαν βρεθεί και οι ίδιοι πρόσφυγες κάποια χρόνια πριν, αποδείχτηκαν εξαιρετικά υποστηρικτικοί στις δράσεις μας, με τρόφιμα και ρούχα που μας προσφέρουν. Επίσης έχουμε την υποστήριξη περίπου 50 εθελοντών που εργάζονται με πάθος για να εξυπηρετούν στο Κέντρο μας σχεδόν 500 ανθρώπους καθημερινά.

9.Πιστεύετε ότι υπάρχουν αρνητικά στερεότυπα ή παρανοήσεις (πχ από τα ΜΜΕ) όσον αφορά τη δράση σας; Για παράδειγμα έχουν διατυπωθεί κατηγορίες έναντι ορισμένων ΜΚΟ ότι παροτρύνουν τους πρόσφυγες να αγνοήσουν επίσημες ευρωπαϊκές αποφάσεις;

Δεν έχουμε διαπιστώσει άδικες κριτικές προς εμάς. Αντιθέτως, τα ΜΜΕ έχουν υποστηρίξει σημαντικά το έργο μας στην Αθήνα. Και θεωρούμε ότι ο Στρατός Σωτηρίας είναι ένα από τα βασικά σημεία όπου οι πρόσφυγες μπορούν να έχουν υπεύθυνη, ασφαλή ενημέρωση.

Δημοφιλή