«Γάντι» προς τους εσωκομματικούς αμφισβητίες από τον Αντώνη Σαμαρά

«Γάντι» προς τους εσωκομματικούς αμφισβητίες από τον Αντώνη Σαμαρά
Eurokinissi

Το γάντι στους εσωκομματικούς του αμφισβητίες έριξε ο Αντώνης Σαμαράςαπό το βήμα της ΚΟ της ΝΔ.

«Εγώ δεν είμαι "παντρεμένος" με την θέση μου» είπε με νόημα και πρόσθεσε «αλλά δεν πρόκειται να εγκαταλείψω τη μάχη σε μια τέτοια δύσκολη στιγμή. Σκέφτηκα και το έκτακτο συνέδριο, αλλά θα το εμφάνιζαν και θα το μετέτρεπαν σε σύμπτωμα της μέγιστης εσωστρέφειας για την παράταξή μας. Και θα εκμεταλλεύονταν την παραμικρή δήλωση οποιουδήποτε στελέχους μας για να δείξουν την παράταξη ως σπαρασσόμενη σε κρίσιμες ώρες. Αντίθετα θα ανακοινώσω εθνική συνδιάσκεψη προκειμένου να υπάρξει ένας ευρύτατος διάλογος στη βάση για την επικαιροποίηση της ιδεολογική μας ταυτότητας».

Νωρίτερα ο αρχηγός της ΝΔ προκάλεσε ανοιχτά όσους σχεδιάζουν να θέσουν θέμα ηγεσίας.

«Θέλω να έχουμε τα χέρια μας λυμένα, να είμαστε απόλυτα ενωμένοι και απερίσπαστοι, θέλω να τελειώνουμε με την όποια εσωστρέφεια από σήμερα. Όχι να την αφήσουμε να υφέρπει, γιατί αν υφέρπει θα κάνουμε το μεγαλύτερο δώρο στον ΣΥΡΙΖΑ. Αν κάποιος νομίζει ότι είναι καλό για την παράταξη ή για την χώρα να θέσει θέμα προέδρου τώρα και να πάρει την ευθύνη να κινήσει τις καταστατικές διαδικασίες που όλοι γνωρίζετε».

Ο κ.Σαμαράς συνόδευσε την ομιλία του με κριτική απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ ότι με την τακτική του οδηγεί τα πράγματα με μαθηματική ακρίβεια σε ένα τρίτο μνημόνιο και υπεραμύνθηκε των επιτευγμάτων της κυβέρνησής του. «Όταν εμείς διαπραγματευόμασταν σε πολύ πιο δύσκολες συνθήκες ο ΣΥΡΙΖΑ υπονόμευε κάθε μας βήμα. Δεν πρόκειται να κάνουμε το ίδιο αλλά όταν πηγαίνει τη χώρα στα βράχια θα του το λέμε. Πιστοποιητικά υπευθυνότητας από το ΣΥΡΙΖΑ ούτε ζητάμε ούτε χρειαζόμαστε. Ειδικά από το ΣΥΡΙΖΑ» υπογράμμισε. «Τι είδους “εθνική αξιοπρέπεια” είναι να ζητάς συνεχώς δανεικά, κι ύστερα να ζητάς να σου...κουρέψουν τα δανεικά που σου έδωσαν και να σου δώσουν κι άλλα; Ο μόνιμος “ζήτουλας” δεν έχει αξιοπρέπεια. Ούτε ο “μπαταχτσής”. Ο “τσαμπατζής” έχει θράσος αλλά δεν έχει αξιοπρέπεια».

Ο πρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε ότι η παράταξη θα κληθεί να παίξει πρωτόγνωρους ρόλους, σημειώνοντας παράλληλα ότι σκέφτηκε και το Έκτακτο Συνέδριο. «Αυτό όμως θα το εμφάνιζαν και θα το μετέτρεπαν σε σύμπτωμα της μέγιστης εσωστρέφειας για την παράταξη μας. Αντίθετα, θα ανακοινώσω Εθνική Συνδιάσκεψη προκειμένου να υπάρξει ένας ευρύτατος διάλογος στη βάση για την επικαιροποίηση της ιδεολογικής μας ταυτότητας».

Σημειώνεται ότι θέμα ηγεσίας έθεσε η Ντόρα Μπακογιάννη. Οι αρχηγοί της παράταξης μετά από ήττα παραιτούνται- oύτε κακοί πρωθυπουργοί, ούτε κακοί υπουργοί ήταν, τόνισε. «Αλλά υπέβαλλαν την παραίτησή τους διότι ήξεραν μία απλή αλήθεια: ότι η προσπάθεια δικαίωσης του δικού τους έργου υπονόμευε την προοπτική της επόμενης ημέρας. Για να προχωρήσουμε στο μέλλον χρειάζεται πάραυτα να γίνει έκτακτο συνέδριο. Ένα συνέδριο όπου θα συζητηθούν τα πάντα, η λειτουργία, η εσωκομματική δημοκρατία τα οργανωτικά, η στρατηγική τα πρόσωπα» είπε η κ. Μπακογιάννη και πρόσθεσε: «Να αποκατασταθεί η εσωκομματική δημοκρατία. Για την ηγεσία της ΝΔ οι έννοιες εσωκομματική δημοκρατία, συλλογικότητα και αξιοκρατία εθεωρούντο ταυτόσημες με την υπονόμευση. Η ΝΔ στην πιο κρίσιμη στιγμή για τη χώρα κράτησε τις πόρτες κλειστές, λειτούργησε με τη λογική της κλειστής ομάδας».

Έκτακτο συνέδριο ζήτησε επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Δεν διαβάσαμε σωστά το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών. Βάλαμε φρένο στις μεταρρυθμίσεις. Έχουμε πρόβλημα επικοινωνιακό και ιδεολογικό» σημείωσε. Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι δεν κινήθηκαν όλοι στην κυβέρνηση με την ίδια ταχύτητα. «Έχουμε πάρει διαζύγιο από τον κρατισμό;» διερωτήθηκε. Όσον αφορά στο έκτακτο συνέδριο, δήλωσε ότι «ίσως ένα έκτακτο συνέδριο αλλά χωρίς εσωστρέφεια είναι χρήσιμο». Ίσως κληθούμε να παίξουμε τον ρόλο που μας ταιριάζει πολύ σύντομα, σημείωσε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη «να ακούσουμε τον κόσμο. Να επικοινωνήσουμε με τη βάση μας».

Από πλευράς του, ο Νικήτας Κακλαμάνης δήλωσε ότι όποιος θέλει να διεκδικήσει την ηγεσία πρέπει να το πει σήμερα, ζητώντας «έκτακτο συνέδριο επανεκκίνησης». Ο Μάκης Βορίδης τάχθηκε κατά της διεξαγωγής συνεδρίου, προτείνοντας να γίνει διάλογος στις ΝΟΔΕ. Ο κ. Βορίδης απέδωσε το αποτέλεσμα των εκλογών στις περιοριστικές δημοσιονομικές πολιτικές εντός «περιβάλλοντος ιδεολογικής ηγεμονίας της Αριστεράς». Επίσης, εξέφρασε τη διαφωνία του όσον αφορά στην υπερψήφιση της παράτασης της συμφωνίας αν έρθει στη Βουλή, κάνοντας λόγο για αντιπολίτευση με «αυτοπεποίθηση με ιδεολογική ηγεμονία»

Από πλευράς του, ο Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε ότι «αν είχαμε πει αυτά που είπε ο Κουρουμπλής θα είχαμε πάει σπίτι μας», ενώ εκτίμησε ότι στην ψυχραιμότερη ανάλυση η κοινωνία «πάει δεξιά». Επίσης, δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι «πήγαν δεξιότερα, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ» και χαρακτήρισε «πολύ καλό» το αποτέλεσμα του Ιανουαρίου. Όσον αφορά στον ΕΝΦΙΑ, είπε ότι η θέσπισή του έτσι όπως έγινε ήταν «κομβικό λάθος», ενώ τάχθηκε υπέρ της υπερψήφισης της παράτασης.

Κατά την τοποθέτησή του, ο Βασίλης Κικίλιας τάχθηκε εναντίον ομαδοποιήσεων, σημειώνοντας ότι προσωπικές ατζέντες δεν ωφελούν το κόμμα. «Τραυματίσαμε τη ραχοκοκκαλιά μας» ανέφερε χαρακτηριστικά, και ζήτησε αξιοκρατία στο κόμμα. «Αρχηγό έχουμε, τώρα πολεμάμε για την Ελλάδα» πρόσθεσε.

Ο Μανώλης Κεφαλογιάννης τόνισε ότι οι κ.κ. Γιούνκερ και Ντόιλ είπαν στο ΕΛΚ ότι ο Αντώνης Σαμαράς ήταν ο καλύτερος πρωθυπουργός που υπήρξε. «Υπάρχουν κάποιοι που πιστεύουν ότι η παράταξη τους χρωστά» σημείωσε, προσθέτοντας ότι «δεν έχουμε πρόβλημα ιδεολογίας».

Η Σοφία Βούλτεψη, από πλευράς της, υπογράμμισε ότι δεν παραιτήθηκαν όλοι οι αρχηγοί μετά την ήττα, «ούτε ο Μητσοτάκης το 1985, ούτε ο Καραμανλής το 2000». Ο Νίκος Δένδιας δήλωσε ότι το συνέδριο ως το ανώτατο όργανο είναι το μόνο που την κρίσιμη ώρα έχει το εύρος και την καταστατική νομιμοποίηση που απαιτείται για να πάρουν αποφάσεις που αφορούν την επιβίωση ή μη της παράταξης.

«Η προσπάθεια μπορεί να γίνει με επανασύνδεση του κόμματος με την κοινωνία. Εάν δεν το πράξει τότε στην επόμενη βουλή δε θα απαιτείται να απασχολούμε την αίθουσα της γερουσίας. Θα επαρκεί πολύ μικρότερη αίθουσα» σημείωσε.

Σε υψηλούς τόνους ήταν η τοποθέτηση του Γεράσιμου Γιακουμάτου. «Νεκροθάφτες, παραπληροφορούντες που τροφοδοτούσαν με παραπολιτικά τα μέσα περί λαϊκής δεξιάς. Ποιοι φωνάζουν; Όσοι ευνοήθηκαν σκανδαλωδώς μεγαλοϋπουργοί με ύπατα. Όποιος θέλει για αρχηγός εδώ είμαστε αλλά μόκο».

«Η εμπιστοσύνη απέναντι στην Ελλάδα βρίσκεται στο ναδίρ» δήλωσε η ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη, μεταφέροντας την εικόνα από τις Βρυξέλλες.

«Η εμπιστοσύνη εξατμίζεται ταχύτατα αλλά οικοδομείται αργά και δύσκολα. Η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά , η κυβέρνηση μας, οικοδόμησε εμπιστοσύνη αλλά έχασε. Χάσαμε γιατί δεν αρέσαμε. Είναι αναγκαίο να το παραδεχθούμε και να ασκήσουμε το νέο μας ρόλο, της αξιωματικής αντιπολίτευσης.Γιατί χάσαμε; Γιατί ήμασταν θαμποί. Γιατί το στίγμα μας μετά τον Ιούνιο ήταν πιο θολό από ποτέ. Δεν εκλαϊκεύαμε τα σοβαρά επιτεύγματα της δημοσιονομικής προσαρμογής , του πρωτογενούς πλεονάσματος , της εμπέδωσης της δημόσιας ασφαλείας».

Η συνεδρίαση συνεχίζεται κεκλεισμένων των θυρών με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη να αποχωρεί από την αίθουσα αμέσως μετά το τέλος της ομιλίας του κ.Σαμαρά.

Δημοφιλή