Σάμος: Πρόσφυγας είδε το παιδί του να πνίγεται και τώρα κατηγορείται για τον θάνατό του

Αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και 10 ετών.
Φωτογραφία αρχείου.
Φωτογραφία αρχείου.
ASSOCIATED PRESS

Ο πατέρας ενός αγοριού έξι ετών, το οποίο πέθανε προσπαθώντας να φτάσει στη Σάμο από τις τουρκικές ακτές, κατηγορείται από τις ελληνικές αρχές για τον θάνατο του παιδιού του

Ο Αμπντούλ, 25 ετών, από το Αφγανιστάν (σ.σ. το όνομά του έχει αλλάξει για λόγους απορρήτου), αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και 10 ετών, εάν κριθεί ένοχος. Η αιτία του θανάτου του γιου του δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Η κατηγορία έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως «άμεση επίθεση στο δικαίωμα της αίτησης ασύλου».

Πατέρας και γιος ήταν μέρος μιας ομάδας 25 ατόμων που εγκατέλειψαν την Τουρκία ελπίζοντας να τους χορηγηθεί άσυλο στην Ευρώπη, αλλά το σκάφος στο οποίο επέβαιναν - μια πλαστική λέμβος - ανατράπηκε στο Αιγαίο. Το άψυχο σώμα του άτυχου αγοριού βρέθηκε στις ακτές της Σάμου κοντά σε μια έγκυο γυναίκα, η οποία ήταν ζωντανή και γέννησε αρκετές ημέρες αργότερα.

Ο Δημήτρης Χούλης, δικηγόρος του Αμπντούλ, είπε στον Guardian ότι πέρασαν έξι ώρες μέχρι να ξεκινήσει επιχείρηση διάσωσης και ότι, εξ όσων γνώριζε, δεν είχε ζητηθεί από την Frontex να βοηθήσει στη διάσωση.

«Η ανησυχία μου για αυτήν την υπόθεση δεν είναι μόνο η καθυστέρηση στην αποστολή διάσωσης», είπε, «[αλλά επίσης] υπάρχει μεγαλύτερη ανησυχία ότι αυτές οι κατηγορίες πρόκειται να χρησιμοποιηθούν ως ένα ακόμη εμπόδιο για κάθε αιτούντα άσυλο που θέλει να υποβάλει αίτηση. Εάν [οι αιτούντες άσυλο] γνωρίζουν ότι εφόσον μπουν σε ένα σκάφος με την οικογένειά τους, θα διωχθούν ποινικά με την κατηγορία ότι ″τους θέτουν σε κίνδυνο″, τότε δημιουργούνται περισσότερα εμπόδια στην προσπάθεια αυτών των ανθρώπων να φτάσουν εδώ».

Ο Αμπντούλ βρίσκεται τώρα σε καραντίνα, μια η διαδικασία που ισχύει για όλους τους αιτούντες άσυλο που φτάνουν στην Ελλάδα. Ο Δ.Χούλης ελπίζει ότι ο εντολέας του θα υποβληθεί σύντομα σε τεστ για Covid-19, ώστε να βγει από την καραντίνα για να οργανώσει την κηδεία του γιου του.

Ο Βασίλης Κερασιώτης, δικηγόρος και διευθυντής του οργανισμού HIAS Greece, ο οποίος προσφέρει δωρεάν νομικές συμβουλές σε αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα, δήλωσε ότι η υπόθεση είναι άνευ προηγουμένου.

«Σε άλλες περιπτώσεις ναυαγίων που έχουν σημειωθεί από το 2015, συμπεριλαμβανομένων αυτών που είχαν ως αποτέλεσμα θανάτους, δεν είδαμε ποτέ ποινικές κατηγορίες να ασκούνται σε αιτούντες άσυλο κατά την είσοδό τους στη χώρα», είπε.

«Αυτή τη φορά έχουμε κατηγορίες για την έκθεση ενός ανηλίκου σε κίνδυνο που οδήγησε σε θάνατο… Εχουμε δει τέτοιες κατηγορίες να ασκούνται για τους ίδιους λόγους σε καταυλισμούς προσφύγων στη χώρα προηγουμένως, αλλά ποτέ πριν σε ένα σημείο εισόδου. Αυτό σημαίνει σαφώς μια αλλαγή προσέγγισης», εκτίμησε.

Η Τζόσι Νότον, διευθύνουσα σύμβουλος της φιλανθρωπικής οργάνωσης Choose Love δήλωσε σχετικά: «Η ποινικοποίηση της προσπάθειας ενός πατέρα να αναζητήσει ασφάλεια για αυτόν και τον γιο του στην Ευρώπη αντικατοπτρίζει σαφώς την αποτυχία της ευρωπαϊκής πολιτικής μετανάστευσης και ασύλου. Με την αποτυχία καθιέρωσης ασφαλών και νομικών οδών για την αναζήτηση ασφάλειας στην Ευρώπη , οι πολιτικοί αναγκάζουν εν γνώσει τους ανθρώπους να κάνουν επικίνδυνα ταξίδια δια θαλάσσης. Αυτές οι κατηγορίες εναντίον ενός πατέρα που πενθεί είναι άδικες και μια άμεση επίθεση στο δικαίωμα αίτησης ασύλου. Η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει επειγόντως να βρει μια ανθρώπινη, βασιζόμενη στα δικαιώματα, λύση».

Εκπρόσωπος της ελληνικής ακτοφυλακής είπε στον Guardian ότι είχε ενημερωθεί για το περιστατικό από ένα άτομο τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, 8 Νοεμβρίου, αλλά όταν δύο σκάφη της ακτοφυλακής έφτασαν στο σημείο του ναυαγίου, δεν βρήκαν κανέναν ενώ το έργο τους δυσχέραινε το σκοτάδι, καθώς δεν είχε ξημερώσει ακόμη. Ολοι οι επιβάτες της βάρκας βρέθηκαν αργότερα κατά μήκος της ακτής, είπε.

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι ένας 23χρονος άνδρας, που θεωρείται χειριστής της λέμβου, συνελήφθη.

(με πληροφορίες από Guardian, BBC)

Δημοφιλή