Σαουδική Αραβία: Σύλληψη ακτιβιστών υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών

Σύμφωνα με όσα καταγγέλλει το HRW
Reuters Photographer / Reuters

Διεθνείς οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταδίκασαν τη σύλληψη την Τρίτη επτά ακτιβιστών υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών στη Σαουδική Αραβία, λίγες εβδομάδες προτού για να επιτραπεί στις γυναίκες του συντηρητικού βασιλείου του Κόλπου να οδηγούν.

Η Διεθνής Αμνηστία και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) ζήτησαν από τις σαουδαραβικές αρχές να απελευθερώσουν τους συλληφθέντες, μεταξύ των οποίων είναι η Εμάν αλ Νάφζάν και η Λουζάιν αλ Χάτλουλ, καθώς και δύο άνδρες.

«Φαίνεται ότι το μόνο “έγκλημα” που έχουν διαπράξει αυτοί οι ακτιβιστές είναι ότι ήθελαν να επιτραπεί στις γυναίκες να οδηγούν προτού το θελήσει ο Μοχάμεντ μπιν Σάλμαν», σχολίασε η Σάρα Λία Γουίτσον, διευθύντρια για τη Μέση Ανατολή του HRW.

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ, ο λόγος για τις συλλήψεις δεν είναι ξεκάθαρος, όμως ακτιβιστές επεσήμαναν στο HRW ότι τον Σεπτέμβριο του 2017 «η βασιλική αυλή είχε επικοινωνήσει με σημαντικούς ακτιβιστές (…) και τους είχε προειδοποιήσει να μην μιλούν στα μέσα».

«Η “εκστρατεία μεταρρυθμίσεων” που έχει ξεκινήσει ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σάλμαν ανησυχεί τους πραγματικούς μεταρρυθμιστές στη Σαουδική Αραβία, οι οποίοι τολμούν να υπερασπίζονται δημοσίως τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανεξαρτησία των γυναικών», εξήγησε η Γουίτσον.

Από την πλευρά του ο Σάμαχ Χαντίντ, διευθυντής για τη Μέση Ανατολή της Διεθνούς Αμνηστίας, τόνισε ότι «η Σαουδική Αραβία δεν μπορεί να συνεχίζει να ισχυρίζεται δημοσίως ότι στηρίζει τα δικαιώματα των γυναικών και άλλες μεταρρυθμίσεις, ενώ την ίδια ώρα στοχοθετεί τους υπέρμαχους των δικαιωμάτων των γυναικών και ακτιβιστές επειδή ασκούν ειρηνικά το δικαίωμά τους στην ελευθερία του λόγου».

Η Εμάν αλ Νάφζάν και η Λουζάιν αλ Χάτλουλ είχαν υπογράψει το 2016 μια αίτηση για να καταργηθεί το σύστημα κηδεμονίας που ισχύει για τις γυναίκες στη Σαουδική Αραβία, βάσει του οποίου οι Σαουδαράβισσες χρειάζονται την άδεια ενός άνδρα της οικογένειάς τους για να κάνουν πολλά πράγματα, όπως να ταξιδέψουν στο εξωτερικό ή να εργαστούν. Επίσης είχαν συμμετάσχει στην εκστρατεία για να επιτραπεί στις γυναίκες να οδηγούν.

Η Χάτλουλ συνελήφθη στα τέλη του 2014, όταν ήταν 25 ετών, και κρατήθηκε επί 73 ημέρες αφού προσπάθησε να περάσει οδηγώντας ένα αυτοκίνητο τα σύνορα με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή