Σχέδια της ΕΕ σε περίπτωση ξαφνικής διακοπής της ροής του ρωσικού αερίου

Τα έκτακτα μέτρα που ετοιμάζονται.
via Associated Press

Η ΕΕ σχεδιάζει μια σειρά από έκτακτες δράσεις/ μέτρα στο σύνολο της οικονομίας της- περιλαμβανομένων μειώσεων στη χρήση για θέρμανση και ψύξη, μέτρων στην αγορά και κινήτρων στις βιομηχανίες για μικρότερη χρήση- για τον μετριασμό των επιπτώσεων από μια ενδεχόμενη διακοπή ροής του φυσικού αερίου από τη Ρωσία, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Bloomberg και του Reuters.

Με βάση προσχέδιο εγγράφου που είδε το Bloomberg News, η Κομισιόν θεωρεί αρκετά μεγάλο τον κίνδυνο η Μόσχα να διακόψει ξαφνικά και μονομερώς τις μεταφορές αερίου μέσα στο έτος, Στο πλαίσιο προετοιμασιών για αυτό το σενάριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει συστάσεις για επιπρόσθετα μέτρα περιορισμού της κατανάλωσης του αερίου και μείωση του μελλοντικού κόστους για επιχειρήσεις και καταναλωτές.

«Δράση τώρα θα μπορούσε να μειώσει τις επιπτώσεις μιας ξαφνικής διαταραχής στις προμήθειες κατά το ένα τρίτο» αναφέρεται στο έγγραφο, που εξακολουθεί να υπόκειται σε αλλαγές πριν υιοθετηθεί- κάτι που έχει προγραμματιστεί για τις 20 Ιουλίου. «Ανεξαρτήτως μιας βραχυπρόθεσμης πλήρους διαταραχής, πρώιμη από κοινού δράση σε επίπεδο ΕΕ σε αυτή την κρίσιμη φάση της διαδικασίας πλήρωσης των αποθεμάτων θα μειώσει την ανάγκη για πιθανή και πιο επώδυνη μείωση ζήτησης αργότερα τον χειμώνα, σε περίπτωση διαταραχής των ροών από τη Ρωσία».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το έγγραφο αναφέρει πως προσομοιώσεις έχουν δείξει πως σε περίπτωση πλήρους διαταραχής/ διακοπής τον Ιούλιο, τα αποθέματα θα μπορούσαν να βρίσκονται στο 65%-71% στην αρχή του Νοεμβρίου, σημαντικά παρακάτω από τον στόχο του 80%. Αν υπάρχει διαταραχή/ διακοπή λάβει χώρα αργότερα, τον Οκτώβριο ή αργότερα, ο κίνδυνος ενός «κενού» θα ήταν μικρότερος, μα θα υπήρχε μικρότερο χρονικό περιθώριο για την επίλυση του προβλήματος.

Σύμφωνα με το έγγραφο, οι συνολικές ροές από τη Ρωσία είναι πλέον κάτω από το 30% του μέσου όρου από το 2016 ως το 2021. Οι περιορισμοί στα ρωσικά φορτία έχουν επηρεάσει 12 κράτη- μέλη και έχουν κάνει τη Γερμανία να πάει το επίπεδο συναγερμού της για θέματα εκτάκτου ανάγκης ως προς το αέριο στη δεύτερη βαθμίδα του.

Σημειώνεται πως η ΕΕ έχει κανόνες ασφαλείας για το αέριο που προστατεύουν συγκεκριμένες ομάδες καταναλωτών (πχ νοικοκυριά, νοσοκομεία), και ανοίγουν επίσης τον δρόμο για να μπορούν να δώσουν οι κυβερνήσεις προτεραιότητα σε συγκεκριμένες, κρίσιμες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο. Η Κομισιόν σχεδιάζει να προτείνει πως, σε περίπτωση που γίνει κάτι τέτοιο, θα πρέπει να εξετάζονται κάποια κριτήρια, εστιάζοντας στις επιπτώσεις στις αλυσίδες προμηθευτών, στην ανταγωνιστικότητα και στην παροχή απαραίτητων προϊόντων και υπηρεσιών για την οικονομία. Ακόμη, το προσχέδιο περιλαμβάνει και αλλαγές καυσίμων (τόσο σε βιομηχανίες όσο και στην ηλεκτροπαραγωγή) για προληπτική εξοικονόμηση αερίου, μέτρα για την αγορά (περιλαμβανομένων πλειστηριασμών/ διαγωνισμών) με κίνητρα για μείωση κατανάλωσης αερίου από μεγάλους χρήστες και εκστρατείες πληροφόρησης για τη μείωση της θέρμανσης και του κλιματισμού/ ψύξης, καθώς και υποχρεωτικά όρια σε περιπτώσεις κρίσης.

Σύμφωνα με το Reuters, το σχέδιο της Κομισιόν θα δημοσιευτεί στις 20 Ιουλίου και θα συστήνει στις χώρες να δώσουν οικονομικά κίνητρα σε βιομηχανίες για μείωση της χρήσης αερίου, για εξάντληση των δυνατοτήτων αλλαγής καυσίμων σε βιομηχανίες και σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και για ενημερωτικές καμπάνιες στους καταναλωτές, για λιγότερη θέρμανση και ψύξη. Ενεργώντας τώρα, η ΕΕ επιδιώκει να διασφαλίσει πως θα αποθηκευτεί όσο περισσότερο αέριο είναι δυνατόν και θα δημιουργηθεί ένα «μαξιλαράκι» για τον χειμώνα, όταν η ζήτηση για σκοπούς θέρμανσης θα κορυφωθεί.

Η πλήρωση των αποθεμάτων αερίου της ΕΕ είναι τώρα στο 62%, αρκετά χαμηλότερα από τον στόχο του 80% που έχει τεθεί για τον Νοέμβριο.

Πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η ΕΕ λάμβανε από τη Ρωσία το 40% του αερίου της. Το ποσοστό αυτό, όπως προαναφέρθηκε, έχει μειωθεί και πλέον βρίσκεται κάτω από το 30% σε σχέση με τον μέσο όρο του 2016-2021.

Τι είπε η Gazprom για τον Nord Stream

Στο μεταξύ,η ρωσική Gazprom δήλωσε την Τετάρτη πως δεν μπορεί να εγγυηθεί την καλή λειτουργία του αγωγού Nord Stream 1, που εξυπηρετεί την Ευρώπη, λέγοντας ότι αδυνατεί να επιβεβαιώσει ότι θα ανακτήσει μια γερμανική τουρμπίνα που είχε σταλεί για επιδιόρθωση στον Καναδά. «Η Gazprom δεν έχει στην κατοχή της κανένα έγγραφο που επιτρέπει στη Siemens να βγάλει από τον Καναδά τον κινητήρα της τουρμπίνας αερίου» που η Οτάβα λέει ωστόσο πως θέλει να επιστρέψει στο Βερολίνο, ανέφερε η Gazprom σε ανακοίνωσή της. »Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν είναι δυνατό να εξαγάγουμε αντικειμενικό συμπέρασμα σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της κατάστασης σχετικά με τη λειτουργία με πλήρη ασφάλεια» του αγωγού, προσθέτει ο όμιλος.

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει την ανακοίνωση της Gazprom, σύμφωνα με την οποία δεν διαθέτει έγγραφα που δείχνουν ότι η Siemens έλαβε άδεια να φέρει από τον Καναδά μια τουρμπίνα αερίου για τον αγωγό Nord Stream.

Με πληροφορίες από Bloomberg, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Δημοφιλή