Σχέδια για «bad bank» επεξεργάζεται η κυβέρνηση

Σχέδια για «bad bank» επεξεργάζεται η κυβέρνηση
artpartner-images via Getty Images

Τα ειδικά εργαλεία και τις ικανές πολιτικές προκειμένου να αποφευχθεί μία ακόμα επίθεση στις τραπεζικές μετοχές αναζητά κυβέρνηση, προκειμένου να μην επαναληφθεί το «μαύρο» χρηματιστηριακό διήμερο της προηγούμενης εβδομάδας.

Η δραματική πτώση των τραπεζικών μετοχών την προηγούμενη εβδομάδα απέδειξε ότι οι τράπεζες παραμένουν στο στόχαστρο των αγορών, ενώ ταυτόχρονα είναι ευάλωτες σε επιθέσεις καθώς δεν έχουν αποδείξει ακόμα ότι έχουν ξεπεράσει τα προβλήματα τους και κυρίως ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν το μεγάλο ζήτημα των «κόκκινων» δανείων.

Το οικονομικό επιτελείο σε συνεργασία με τις διοικήσεις των τραπεζών τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και βέβαια τους θεσμούς, αναζητούν το σχέδιο που θα δώσει την λύση προκειμένου να επιταχυνθεί η εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών από τα κόκκινα δάνεια. Πληροφορίες αναφέρουν ότι εισηγήσεις έχουν γίνει ήδη και αποφάσεις έχουν ληφθεί, κάτι που άλλωστε φάνηκε και από την ανακοίνωση μετά τη σύσκεψη το βράδυ της Τετάρτης στο μέγαρο Μαξίμου.

Οι αποφάσεις για τα εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν προκειμένου να επισπευσθεί η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων που έχουν οι τράπεζες, θα ληφθούν από την ελληνική πλευρά. Μάλιστα, από την πλευρά των θεσμών αξιωματούχοι τονίζουν ότι είναι θέμα της κυβέρνησης, της Τράπεζας της Ελλάδος και των διοικήσεων των τραπεζών να λάβουν τις αποφάσεις τους.

Υπό αυτές τις συνθήκες το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται στην λύση της δημιουργίας ενός σχήματος προστασίας ενεργητικού η αλλιώς APS (Asset Protect Scheme). Η ιδέα δεν είναι καινούργια καθώς τουλάχιστον ένα χρόνο έχει προταθεί και έχει εξεταστεί από τις αρμόδιες αρχές ίδρυση μίας εταιρείας ειδικού σκοπού προκειμένου να βρεθούν εκεί τα κόκκινα δάνεια που οι τράπεζες δεν μπορούν αυτή τη στιγμή να πουλήσουν σε ξένα funds. Μια τέτοια λύση δεν είναι πρωτόγνωρη καθώς παρόμοιες με αυτή έχουν εφαρμοστεί και σε άλλες χώρες προκειμένου να αντιμετωπιστούν παρόμοια προβλήματα.

Βέβαια αν και τα εργαλεία προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα θα το αποφασίσουν οι ελληνικές αρχές, δεδομένο θεωρείται ότι θα πρέπει να δώσουν για την εφαρμογή το πράσινο φως και οι θεσμοί, οι οποίοι την προηγούμενη εβδομάδα ενημερώθηκαν σχετικά με τις λύσεις που σχεδιάζει η ελληνική πλευρά και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να απαντήσουν σχετικά. Είναι προφανές ότι το πιο πιθανό είναι να γίνει αποδεκτή η λύση που προτείνει η ελληνική πλευρά καθώς δεν πρόκειται για μία bad bank λύση που αυτή τη στιγμή η ΕΚΤ δεν θέλει να εφαρμοστεί, αλλά ένα υβριδικό μοντέλο που θα θυμίζει bad bank, χωρίς όμως να είναι.

Το πιο πιθανό είναι σ’ αυτό το νέο σχήμα να μεταφερθούν τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια προκειμένου να ελεγχθούν άμεσα ισολογισμοί των τραπεζών και στη συνέχεια να προχωρήσει η τιτλοποίηση τους. Με αυτό το σχέδιο κυβέρνηση και τραπεζικά ιδρύματα ευελπιστούν να δώσουν τις απαντήσεις στους επενδυτές που δείχνουν να ανησυχούν για την πορεία των συστημικών τραπεζών στην Ελλάδα. Η ταχύτητα υλοποίησης κυρωθεί εφαρμογή των όσων θα συμφωνηθούν θα δώσει την ασφάλεια που αναζητούν οι επενδυτές και θα μειώσει τις πιθανότητες να υπάρξει για ακόμη αφορά πιέσεις τραπεζικές μετοχές.

Δημοφιλή