Σχέδιο Τσίπρα για «προοδευτική» συνταγματική αναθεώρηση σε προεκλογικό χρόνο

Σχέδιο Τσίπρα για «προοδευτική» συνταγματική αναθεώρηση σε προεκλογικό χρόνο
Eurokinissi

Προοδευτική αναθεώρηση του Συντάγματος, που θα φτάσει ακόμη και στους διακριτούς ρόλους κράτους – Εκκλησίας, σχεδιάζει να προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως προκύπτει από όσα είπε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και από την τετράωρη συζήτηση στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος.

Είναι προφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οργανώνει την δημιουργία «δημοκρατικού, προοδευτικού μετώπου» για το νέο Σύνταγμα, κάτι που προφανώς αφορά την πολιτική ατζέντα των κομμάτων του κέντρου και της κεντροαριστεράς. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλ. Τσίπρας στην ΠΓ αντιπαρέβαλλε την «δημοκρατική, προοδευτική αναθεώρηση» με την ενίσχυση της λαϊκής κυριαρχίας και των θεσμών διαφάνειας απέναντι «στην ελιτίστικη, νεοφιλελεύθερη ή τεχνοκρατική απαξίωση της πολιτικής», αλλά και τα «εξωθεσμικά και παραθεσμικά κέντρα εξουσίας».

Πιθανότατα την Παρασκευή θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για να διαμορφώσει την τελική πρόταση προς τη Βουλή. Η διαδικασία στο κοινοβούλιο θα αρχίσει την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου με την συγκρότηση της Επιτροπής για την αναθεώρηση του Συντάγματος.
Η πρόταση του Αλ. Τσίπρα εδράζεται στους 5 άξονες που είχε παρουσιάσει τον Ιούλιο του 2016 σε εκδήλωση στον προαύλιο χώρο της Βουλής, ενώ ελήφθη υπόψη και η διαβούλευση που πραγματοποίησε με τους πολίτες και κοινωνικούς φορείς η Επιτροπή Διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Οι άξονες

Οι άξονες, σύμφωνα με πληροφορίες, αφορούν:
1) την διεύρυνση της δημοκρατίας και την ενίσχυση του κοινοβουλευτισμού με μια δέσμη αλληλοσυνδεόμενων μεταρρυθμίσεων στην αρχιτεκτονική του πολιτεύματος: αναλογικό εκλογικό σύστημα, εποικοδομητική ψήφος δυσπιστίας, αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής, καθιέρωση ορίου θητειών για τους βουλευτές, υποχρεωτική βουλευτική ιδιότητα για τον πρωθυπουργό.
2) την καθιέρωση θεσμών άμεσης δημοκρατίας: δημοψηφίσματα, λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία.
3) την ενίσχυση του κράτους δικαίου: μεταρρύθμιση βουλευτικής ασυλίας, κατάργηση νόμου περί ευθύνης υπουργών, αλλαγή τρόπου εκλογής ανεξάρτητων αρχών.
4) τις σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας, ώστε με ευρεία συναίνεση να καθιερωθούν διακριτοί ρόλοι.
5) την συνταγματική προστασία των κοινωνικών και συλλογικών δικαιωμάτων και των κοινών αγαθών: νερό, ηλεκτρική ενέργεια, συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Σημειώνεται ότι στις αναθεωρητέες διατάξεις δεν θα περιλαμβάνεται το άρθρο 16, που αφορά τον δημόσιο χαρακτήρα των πανεπιστημίων, γεγονός που αποτελεί casus belli για τη ΝΔ, καθώς ακόμη και χθες ο πρόεδρος της ΝΔ είπε σε κομματική εκδήλωση ότι «θα αγωνιστεί με όλες τις δυνάμεις του για την αλλαγή του άρθρου 16» ώστε να μπορέσουν «επιτέλους να δημιουργηθούν μη κρατικά πανεπιστήμια και στη χώρα μας».

Δημοφιλή