ΤΟ BLOG
04/08/2018 11:56 EEST | Updated 04/08/2018 11:56 EEST

Σχέδιο "Ξενοκράτης": από το 2006 έπρεπε να μετεξελιχθεί

NurPhoto via Getty Images

Το 2006 δημοσιεύθηκε ένα άρθρο στη φιλελεύθερη ιστοσελίδα erooster. Τίτλος του άρθρου ήταν «Διαχείριση Κρίσεων – Crisis Management: Είναι οι επιχειρήσεις έτοιμες για τα απρόοπτα;».

Ας προσέξουν οι αναγνώστες ότι το άρθρο δημοσιεύθηκε πριν από 11 χρόνια, δηλαδή 4 χρόνια πριν την υπογραφή του πρώτου Μνημονίου (κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ) και ένα χρόνο πριν την επανεκλογή της κυβέρνησης της ΝΔ. Με λίγα λόγια: δημοσιεύθηκε όταν οι Έλληνες χόρευαν, ακόμη, αποχαυνωμένοι πάνω στα τραπέζια των μπουζουκομάγαζων γλεντώντας τη ζωάρα της Μεταπολίτευσης. (Στο erooster είχε επίσης δημοσιευθεί το 2007 και η εκτίμηση κινδύνου για την αύξηση των αυτοκτονιών).

Σε εκείνο το άρθρο λοιπόν δόθηκε ο ορισμός της Διαχείρισης Κρίσεων. Πιο συγκεκριμένα, είχε διατυπωθεί ότι ”...η Διαχείριση Κρίσεων ορίζεται ως η μεθοδολογία εκείνη που περιλαμβάνει συγκεκριμένο σχέδιο, οργάνωση, καθοδήγηση, και έλεγχο κατά την σημαντική περίοδο ακριβώς πρίν, κατά τη διάρκεια, και μετά από μία καταστροφή, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι τυχόν απώλειες των πόρων ενός οργανισμού από αυτή την καταστροφή και οι οποίοι (πόροι) θεωρούνται άκρως απαραίτητοι για την πλήρη επανόρθωση του οργανισμού αυτού...”.

Έκτοτε, εδώ και 11 χρόνια, ο συγκεκριμένος ορισμός χρησιμοποιήθηκε (copy-paste) συστηματικά σε άρθρα στο διαδίκτυο αλλά και σε πτυχιακές και μεταπτυχιακές εργασίες φοιτητών σε ελληνικά ακαδημαϊκά ιδρύματα, πχ. στο ΕΜΠ, στο Χαροκόπειο, στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στο ΤΕΙ Ηρακλείου κλπ.

Όσο και να φαίνεται παράξενο, στην Ελλάδα ο ορισμός της Διαχείρησης Κρίσεων πρωτοδόθηκε σε εκείνο το άρθρο της φιλελεύθερης ιστοσελίδας erooster.

Υπάρχει βέβαια μία μικρή, ελαχιστότατη τεχνική λεπτομέρεια η οποία με κάποιο τρόπο δυστυχώς συνδέεται με τη σημερινή τραγική επικαιρότητα του θανάτου δεκάδων συμπολιτών μας από την πρόσφατη φονική πυρκαγιά στο Μάτι. Εκείνο το άρθρο του 2006 κατέληγε με μία πρόταση. Μία πρόταση για την ”...ανάγκη μετεξέλιξης του σχεδίου Πολιτικής Προστασίας «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ» σε Σχέδιο Διαχείρισης Κρίσεων – Πολιτικής Προστασίας τόσο σε Εθνικό όσο και σε τοπικά / περιφερειακά επίπεδα.”.

Ένα χρόνο μετά, το 2007, ξέσπασε η φονική πυρκαγιά στην Ηλεία όπου και εκεί υπήρξαν δεκάδες θύματα.

Aυτή η διαπίστωση πραγματοποιήθηκε εμμέσως, όμως με μακάβριο τρόπο, στη σημερινή περίοδο.

Δυστυχώς, τα αποσαθρωμένα αριστεροδεξιά ελληνικά κόμματα δεν είχαν αντιληφθεί ότι το σχέδιο «Ξενοκράτης» παρά το γεγονός ότι το 2006 θεωρούταν για εκείνη την περίοδο σχετικά πρόσφατο, ωστόσο, ήταν ήδη πεπαλαιωμένο για την εποχή του, πόσο μάλλον σήμερα.

Ωστόσο, ας σημειωθούν ορισμένες ακόμη μικρές λεπτομέρειες.

Ένα μήνα πριν τις πυρκαγιές της Ηλείας, στις 28 Ιουλίου 2007, είχε δημοσιευθεί ακόμη ένα άρθρο. Τίτλος του άρθρου ήταν: «Η εκπαίδευση των εργαζομένων ως εργαλείο στην αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών». Και σε εκείνο το άρθρο είχε επαναληφθεί ακόμη μία φορά η «...ανάγκη μετεξέλιξης του σχεδίου Πολιτικής Προστασίας «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ» σε «Σχέδιο Διαχείρισης Κρίσεων – Πολιτικής Προστασίας» τόσο σε Εθνικό όσο και σε τοπικά / περιφερειακά επίπεδα. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της πλήρους επαναδιαπραγμάτευσης των επιχειρησιακών σχεδίων και της στρατηγικής που ακολουθούσε εώς τον τυφώνα Κατρίνα η Αμερικανική Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας (FEMA)....”.

Ένα μήνα μετά τη δεύτερη προτροπή για αλλαγή του σχεδίου «Ξενοκράτης», στις 24 Αυγούστου 2007, ξέσπασαν οι φωτιές στην Ηλεία.

Δηλαδή, δύο φορές στο απώτερο παρελθόν π.Κ (προ Κρίσης), το 2006 και το 2007, επαναλήφθηκε η πρόταση για την ανάγκη μετεξέλιξης του σχεδίου Ξενοκράτης, δύο φορές έγιναν φυσικές καταστροφές με εκατοντάδες συνολικά θανάτους συμπολιτών μας, αλλά δυστυχώς δεν έγινε τίποτε.

Τί είχε συμβεί όμως μεταξύ του έτους 2003 (δημιουργία σχεδίου “Ξενοκράτης”) και του έτους 2006 όταν κατατέθηκε δημοσίως η πρόταση για την ανάγκη μετεξέλιξης του σχεδίου “Ξενοκράτη” σε “Σχέδιο Διαχείρισης Κρίσεων”; Ποιό ήταν εκείνο το γεγονός που άλλαξε άρδειν τα δεδομένα αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών;

Ο τυφώνας Κατρίνα, το 2005. Η συγκεκριμένη φυσική καταστροφή άλλαξε τα πάντα στις ΗΠΑ. Άλλαξε κυρίως την οργανωτική δομή αντίδρασης του αμερικανικού κράτους στις φυσικές καταστροφές και στις ξαφνικές κρίσεις.

Το σχέδιο «Ξενοκράτης» ήταν δυσκίνητο και παρωχημένο ήδη από το 2006. Εδώ και 11 χρόνια δυστυχώς...

Το σχέδιο «Ξενοκράτης» πρέπει να αλλάξει. Να μετεξελιχθεί.

Γιατί δεν εισακούστηκαν εκείνες οι προτροπές πριν από 11 χρόνια;

Δεν το γνωρίζω. Ίσως επειδή η συγκεκριμένη πρόταση προέρχονταν από ένα φιλελεύθερο ιστολόγιο; Ποιός το γνωρίζει; Άλλωστε, εκείνη την περίοδο, την περίοδο που οι Έλληνες χόρευαν ακόμη αποχαυνωμένοι πάνω στα τραπέζια των μπουζουκομάγαζων, αν δήλωνες φιλελεύθερος σε έστελναν στο πυρ το εξώτερο. Πώς να πείσεις τα κατεψυγμένα μυαλά των στελεχών των αποσαθρωμένων αριστεροδεξιών κομμάτων για τις εξελίξεις που τρέχουν σε άλλες προηγμένες χώρες όταν αυτά τα μυαλά είναι κολλημένα σε νοοτροπίες της δεκαετίας του 1980;

Αυτό που γνωρίζω όμως είναι το γεγονός ότι ποτέ δεν είχαν το “ευγενές προνόμιο” (sic) να εισακουσθούν οι απόψεις των Ελλήνων που δεν προσκυνούσαν τα αποσαθρωμένα αριστεροδεξιά κόμματα. Οι απόψεις των Ελλήνων πολιτών οι οποίοι δεν κατάγονται από ψευτοαριστοκρατικές αριστεροδεξιές ολιγαρχικές ελίτ δεν ακούγονται καθόλου.

Από το 2006 άλλαξαν αρκετές κυβερνήσεις: ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Τι έκαναν; Τίποτε.

Ίσως, τα στελέχη των αριστεροδεξιών αποσαθρωμένων κομμάτων, συμπεριλαμβανομένων των σημερινών κυβερνώντων, δεν πίστευαν στο γεγονός ότι η καλύτερη άμυνα στις ξαφνικές κρίσεις είναι ο σωστός οργανωτικός (επανα)σχεδιασμός των δομών ενός συστήματος άμυνας.

Προσωπικά θεωρώ συνένοχους και συνυπεύθυνους όλους όσους, αριστερούς και δεξιούς, δεν άκουσαν από το 2006, ακόμη και σήμερα, εκείνη την πρόταση. Η Μεταπολίτευση, δυστυχώς, καταρρέει με θύματα.