ΔΙΕΘΝΕΣ
03/09/2016 06:25 EEST | Updated 03/09/2016 07:18 EEST

Επίλυση του Κυπριακού και επανένωση αναμένει σύντομα ο Μάρτιν Σουλτς

ASSOCIATED PRESS
European Parliament President Martin Schulz talks to journalists during a joint press conference he held with Italian Premier Matteo Renzi at the end of their meeting in Rome's Chigi Palace government office, Friday, Feb. 12, 2016. (AP Photo/Alessandr Tarantino)

Επανένωση της Κύπρου, και μάλιστα σύντομα, δήλωσε πως αναμένει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς.

«Διαπίστωσα στην Αγκυρα για πρώτη φορά μια ειλικρινή διάθεση για την επίλυση του Κυπριακού μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας», είπε, μετά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Άγκυρα, σε συνέντευξή του στην σαββατιάτικη έκδοση της γερμανικής εφημερίδας Rheinische Post.

Διαπίστωσε επίσης, ότι οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών και του ΟΗΕ εκφράζονται με αισιοδοξία στο θέμα της επανένωσης. Επομένως, διαγράφεται μια σημαντική εξέλιξη τώρα, η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί τα συντομότερο δυνατό. «Η λύση του Κυπριακού θα ήταν ένα καταπληκτικό μήνυμα σε μια εποχή δύσκολων ευρωπαϊκών κρίσεων»,πρόσθεσε ο Μάρτιν Σούλτς και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ενωση να βοηθήσει και οικονομικά.

«Στο τέλος η Ε.Ε. πρέπει να αναγνωρίσει και να φροντίσει πως θα συμμετάσχει και οικονομικά στην επανένωση της Κύπρου λ.χ. πώς θα πρέπει να αποζημιωθούν οι περιουσίες που απαλλοτριώθηκαν (ενν. στα κατεχόμενα)».

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)