Στην Καινή Διαθήκη το κρασί ρέει άφθονο. Τι κρασί ήταν όμως;

Στην Καινή Διαθήκη το κρασί ρέει άφθονο. Τι κρασί ήταν όμως;
UNSPECIFIED - CIRCA 1754: 'The Wedding at Cana' 1596-1597. Oil on panel. Marten de Vos (c1532-1603) Flemish Mannerist painter. Story from the Christian New Testament when Jesus turned water into wine. Miracle (Photo by Universal History Archive/Getty Images)
UNSPECIFIED - CIRCA 1754: 'The Wedding at Cana' 1596-1597. Oil on panel. Marten de Vos (c1532-1603) Flemish Mannerist painter. Story from the Christian New Testament when Jesus turned water into wine. Miracle (Photo by Universal History Archive/Getty Images)
UniversalImagesGroup via Getty Images

Η Καινή Διαθήκη (και οι Γραφές εν γένει) είναι γεμάτη αναφορές με το κρασί. Ο Γάμος της Κανά που ο Χριστός κάνει το νερό κρασί. Ο Νώε μεθάει με κρασί μετά την πλημμύρα. Όμως πουθενά -πουθενά!- δεν αναφέρεται τι είδους κρασί ήταν.

Μέχρι σήμερα. Ένας μικρός αλλά αυξανόμενος αριθμός οινοποιείων -γράφει το CNN- στο Ισραήλ και τη Δυτική Όχθη προσπαθούν να αναπαράγουν το κρασί της Αγίας Γραφής, συνδυάζοντας αρχαίες ποικιλίες σταφυλιών και με τη βοήθεια της επιστήμης προσπαθούν να προσδιορίσουν και να παράγουν το κρασί που κατανάλωναν χιλιάδες χρόνια πριν στους Αγίους Τόπους.

O Eliyashiv Drori, ερευνητής στο Samaria Regional R & D Center του Ariel University, ερευνά τους σπόρους των σταφυλιών που έχουν ανακαλυφθεί σε ανασκαφές, για να προσδιορίσει την ποικιλία των σταφυλιών που χρησιμοποιούσαν για να κάνουν το κρασί. Αναφέρει ότι τους βιβλικούς χρόνους υπήρχαν διάφορες ποικιλίες κρασιού: κόκκινο και λευκό, ξηρό και γλυκό. Αλλά αναφέρει ότι το πιο πιθανό είναι να μην έκαναν το κρασί από ττις ποικιλίες της σύγχρονης εποχής: Sauvignon, Cabernet, Merlot.

Στην έρευνά του έχει ταυτοποιήσει 120 ποικιλίες σταφυλιών που είναι μοναδικές στην περιοχή, εκ των οποίων οι 20 μόνο είναι κατάλληλες για τη παραγωγή κρασιού.

Και γιατί κάνει όλη αυτή την έρευνα; «Είναι σαν να επανασυνδέεσαι με την ιστορία και τις ρίζες σου», απαντά ο ίδιος.

Όμως πρέπει να κοιτάξεις και πίσω σε μια τέτοια έρευνα. Η παραγωγή κρασιού ήταν αυστηρά περιορισμένη στους Αγίους Τόπους για εκατοντάδες χρόνια από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Τα σταφύλια που επιβίωσαν στο πέρασμα των χρόνων ήταν τα επιτραπέζια σταφύλια, αλλά δεν κάνουν όλα καλό κρασί. Όταν ο Baron Edmond de Rothschild ξεκίνησε ξανά την παραγωγή κρασιού του Ισραήλ το 1880, το έκανε με σταφύλια που εισάγονταν από τη Γαλλία.

Τώρα τα τοπικά αξιοποιούνται περισσότερο, λένε οι οινοπαραγωγοί. Το Recanati στο βόρειο Ισραήλ έχει αρχίσει να φτιάχνει κρασί από σταφύλια Marawi. Παράγει 1 εκατ. φιάλες κρασιού ετησίως. Μέχρι στιγμής, μόνο οι 2.500 φιάλες γίνονται από το Marawi, αλλά ελπίζουν ότι το νέο, παλιό κρασί έχει αρχίσει να «απογειώνεται» στην αγορά.

Η ποικιλία αυτή είναι μοναδική και παράγεται στο Ισραήλ για εκατοντάδες χρόνια λέει ο Gil Shatsberg από το Recanati.

Στην κοιλάδα μεταξύ Βηθλεέμ και Ιερουσαλήμ, τις πόλεις που σηματοδοτούν τη γέννηση και τον θάνατο του Ιησού, η βιομηχανική οινοπαραγωγική μονάδα Cremisan ήταν η πρώτη στην περιοχή που άρχισαν να φτιάχνουν κρασί μόνο με σταφύλια της περιοχής, αρχής γενομένης από το 2008. Χρησιμοποιεί σταφύλια όπως dabouki , Hamdani , jandali και baladi. Δεν είναι γνωστές ποικιλίες κρασιού, αλλά η Cremisan ελπίζει ότι αυτό θα αλλάξει. Στην ιδιαίτερα ανταγωνιστική αγορά του οίνου , προσφέροντας ένα μοναδικό προϊόν μπορεί να κάνει μια μεγάλη διαφορά .

Ο Ziad Bitar, διευθυντής πωλήσεων της Cremisan, αναφέρει: «Μιλάμε για σταφύλια που ευδοκιμούν εδώ για χιλιάδες χρόνια. Δεν ήμασταν εδώ, αλλά μπορούμε να φανταστούμε ότι έπιναν αυτού του είδους το κρασί».

Δημοφιλή