ΠΟΛΙΤΙΚΗ
21/12/2017 17:53 EET

Σε αλλαγές στην τροπολογία που ποινικοποιεί την παρεμπόδιση των πλειστηριασμών προσανατολίζεται η κυβέρνηση

Μιχελογιαννάκης και νεολαία ΣΥΡΙΖΑ κατά της τροπολογία

Nikos Libertas / SOOC

Σε αλλαγές στην τροπολογία για τους πλειστηριασμούς και πολιτικές δεσμεύσεις για την πρώτη κατοικία προσανατολίζεται η κυβέρνηση ύστερα από την συνάντηση των αρμόδιων υπουργών (Τσακαλώτος Κοντονής Τόσκας) με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Το μόνο βέβαιο είναι ότι η τροπολογία δεν αποσύρεται και δεν θα αλλάξει το ουσιαστικό περιεχόμενό της που είναι η προστασία των συμβολαιογράφων που κάνουν ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να αφαιρέσει το αυτεπάγγελτο της δίωξης σε όσους παρεμποδίζουν πλειστηριασμούς και να το μετατρέψει σε έγκληση. Ακόμη ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ενδέχεται να μιλήσει στην Ολομέλεια της Βουλής και να δηλώσει πως εξετάζει τις δυνατότητες για προστασία της πρώτης κατοικίας.

Κοντονής: Προστάτεψαν την πρώτη κατοικία

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής δέχτηκε πυρά στη Βουλή για την εν λόγω τροπολογία. Απαντώντας στην κριτική που  του ασκήθηκε, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε πως όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε τη διακυβέρνηση δεν υπήρχε κανένα πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας και συνεπώς δικαίως φώναζε το κόμμα.

Υποστήριξε μάλιστα ότι είναι περήφανοι στον ΣΥΡΙΖΑ γιατί αυτοί προστάτεψαν την πρώτη κατοικία και διαβεβαίωσε ότι αυτή τη στιγμή δεν κινδυνεύει η πρώτη κατοικία οποιουδήποτε πολίτη που έχει υπαχθεί στις υφιστάμενες προστασίες.

 

Μιχελογιαννάκης και νεολαία ΣΥΡΙΖΑ κατά της τροπολογία

Την απόσυρση της τροπολογίας με την οποία εισάγεται αυτεπάγγελτη δίωξη για όποιον προκαλεί απλή σωματική βλάβη ή απειλεί με βία ή με άλλη παράνομη πράξη ή παράλειψη υπάλληλο πλειστηριασμού, που διενεργείται κατά τη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης ζητούν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μιχελογιαννάκης και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ.

Η προστασία της πρώτης κατοικίας είναι επιβεβλημένο να νομοθετηθεί νομικά και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ποινικοποιείται η λαϊκή κινητοποίηση είπε στη Βουλή ο Γ. Μιχελογιαννάκης παρακαλώντας τον αρμόδιο υπουργό να αποσύρει την τροπολογία. Σημειώνεται ότι αυτή την ώρα ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής ενημερώνει βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της ονομαστικής ψηφοφορίας που έχει ζητήσει το ΚΚΕ.

Από την πλευρά της η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι «η συγκεκριμένη τροπολογία έχει σαφώς ‘‘φωτογραφικό’’ χαρακτήρα και προσπαθεί να αντιμετωπίσει ακριβώς τις περιπτώσεις παρεμπόδισης των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Με αυτόν τον τρόπο, όμως, δημιουργείται ένα νέο πεδίο ποινικής τιμωρίας και τίθενται σοβαρά εμπόδια σε μία μορφή αγώνα απέναντι στο εξαιρετικά ευαίσθητο ζήτημα των πλειστηριασμών. Το επιχείρημα μάλιστα ότι έτσι προστατεύεται η εθνική οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα, σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί την αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου για όποιον/α αντιτίθεται, ειδικότερα όταν ανάλογες συμπεριφορές αντιμετωπίζονται ήδη από το υπάρχον νομικό πλαίσιο».

«Η εν λόγω τροπολογία δεν δίνει προοπτική λύσης στα παραπάνω προβλήματα, επομένως το Υπουργείο Δικαιοσύνης οφείλει να την αποσύρει άμεσα. Η Κυβέρνηση οφείλει να συνεχίσει να υλοποιεί τη δέσμευση ότι καμία πρώτη κατοικία λαϊκής οικογένειας δεν θα καταλήξει στα χέρια τραπεζίτη» αναφέρει η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ.

Sponsored Post