ΠΟΛΙΤΙΚΗ
25/04/2018 07:55 EEST | Updated 25/04/2018 08:05 EEST

«Σε άγνωστα νερά» το θέμα της ενοικίασης των δύο γαλλικών φρεγατών

BORIS HORVAT via Getty Images

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η συνέντευξη Τύπου του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, το πρωί της Τετάρτης, καθώς εξακολουθούν να υφίστανται τα ερωτηματικά σχετικά με το ζήτημα της ενοικίασης των δύο γαλλικών φρεγατών κλάσης FREMM, για το οποίο υπάρχει σύγχυση λόγω των αντικρουόμενων πληροφοριών από την ελληνική και τη γαλλική πλευρά.

Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Φώτης Κουβέλης, είχε δηλώσει την προηγούμενη εβδομάδα πως οι φρεγάτες θα καταφθάσουν το καλοκαίρι με τη μέθοδο leasing, οι οποίες και θα παραμείνουν σε ελληνική χρήση μέχρι να παραδοθούν από τη Γαλλία δύο σκάφη που έχουν παραγγελθεί- ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ερωτηθείς σχετικά, έχει πει πως αυτό που λένε η κυβέρνηση και ο κ. Κουβέλης είναι ότι υπάρχουν διερευνήσεις για μια σειρά από projects, και ότι αν υπάρξει συμφωνία θα υπάρξει επίσημη ενημέρωση. Επίσης, πληροφορίες από ελληνικής πλευράς κάνουν λόγο για συμφωνία σε ανώτατο επίπεδο, μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, και του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν.

Στο μεταξύ, από γαλλικής πλευράς, η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας, Φλορένς Παρλί, φέρεται να δήλωσε, σύμφωνα με ρεπορτάζ γαλλικών ΜΜΕ, ότι δεν έχει γνώση για κάποιου είδους συμφωνία σχετικά με τις φρεγάτες, ενώ δημοσίευμα γαλλικού μέσου του ειδικού Τύπου (Mer et Marine) αναφέρει πως δεν υπάρχει κάποια τέτοια συμφωνία και ότι οι σχετικές τοποθετήσεις είναι αβάσιμες, καθώς οι ανάγκες του γαλλικού πολεμικού ναυτικού δεν επιτρέπουν παραχώρηση φρεγατών αυτή τη στιγμή (αν και έχει γίνει κάτι ανάλογο στο παρελθόν, με την ενοικίαση μιας FREMM στην Αίγυπτο).

 

 

Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου, άτομα του περιβάλλοντος του Φώτη Κουβέλη εμφανίζονται να επιμένουν ως προς την εγκυρότητα των δηλώσεών του, σημειώνοντας ότι σύντομα θα υπάρχει συμφωνία.

Οι εξελίξεις έχουν προκαλέσει την αντίδραση της αντιπολίτευσης, με τη ΝΔ να κατηγορεί την κυβέρνηση για ερασιτεχνισμό όσον αφορά στην αντιμετώπιση του θέματος της άμυνας της χώρας και ζητώντας να ενημερωθούν οι πολίτες τι έχει συμφωνηθεί- αν έχει συμφωνηθεί- με τη Γαλλία, ενώ ο Γιάννης Λοβέρδος του Κινήματος Αλλαγής, σε δήλωσή του τόνισε πως η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσεις εάν οι φρεγάτες θα προστεθούν στο οπλοστάσιο του ΠΝ ή εάν πρόκειται για «ένα ακόμη ευτελές και ανεύθυνο πυροτέχνημα».

Σημειώνεται πως το θέμα των φρεγατών δεν φαίνεται να συζητήθηκε στο ΚΥΣΕΑ που συνεδρίασε το βράδυ της Δευτέρας, όπου κυριάρχησαν τα ελληνοτουρκικά, το θέμα της αναβάθμισης των F-16 και η ενεργοποίηση υποπρογράμματος για τα μεταγωγικά αεροσκάφη C-27.

Sponsored Post