Σε εξέλιξη διακομιδή εκατοντάδων ασθενών από την Ανατολική Γούτα της Συρίας που τελεί υπό πολιορκία

Σε εξέλιξη διακομιδή εκατοντάδων ασθενών από την Αν.Γούτα της Συρίας που τελεί υπό πολιορκία
Bassam Khabieh / Reuters

Μήνες αδιεξόδου σχετικά με το ζήτημα της απομάκρυνσης ασθενών από τη μεγαλύτερη εναπομείνασα πολιορκία στη Συρία έλαβαν τέλος αργά την Τρίτη, όταν συμφωνία μεταξύ της Δαμασκού και μιας αντάρτικης οργάνωσης επέτρεψε στην Ερυθρά Ημισέληνο την εκκένωση μερικών ασθενών που ήταν σε κρίσιμη κατάσταση.

Τέσσερις ασθενείς απομακρύνθηκαν από την ανατολική Γούτα, όπου περίπου 400.000 άνθρωποι τελούν υπό πολιορκία από τις δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ από το 2013, ανέφερε η Συριακή- Αμερικανική Ιατρική Εταιρεία (SAMS) σε ανακοίνωσή της. Οι ασθενείς μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία της Δαμασκού.

O θύλακας αποτελεί μια πυκνοκατοικημένη εστία πόλεων και αγροκτημάτων και του μοναδικού μεγάλου προπυργίου των ανταρτών κοντά στην πρωτεύουσα, Δαμασκό. Ο συριακός στρατός σταδιακά κατέστρεψε τις εστίες ένοπλης αντίστασης στη δυτική Συρία μέσα στο τελευταίο έτος, με τη βοήθεια ρωσικών αεροπορικών δυνάμεων και υποστηριζόμενων από το Ιράν πολιτοφυλακών.

Η αντάρτικη οργάνωση Τζάις-αλ-Ισλάμ στην ανατολική Γούτα ανακοίνωσε πως απελευθερώνει 29 αιχμαλώτους. Σε αντάλλαγμα, η κυβέρνηση επιτρέπει την εκκένωση 29 εκ των πιο κρίσιμων περιπτώσεων.

Ωστόσο, ένα από τα άτομα στη λίστα, ένα κοριτσάκι έξι μηνών, πέθανε πριν απομακρυνθεί, ανέφερε ο Μοχάμαντ Κατούμπ, στέλεχος της SAMS, μέσω Twitter.

H Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού είπε ότι βοήθησε στην επίτευξη της συμφωνίας, η οποία έλαβε χώρα δύο μήνες αφού τα Ηνωμένα Έθνη ζήτησαν από την κυβέρνηση Άσαντ να επιτρέψει την επείγουσα εκκένωση των 29 ασθενών. Η επιχείρηση βρίσκεται ακόμα σε πολύ πρόωρο σημείο, πρόσθεσε.

Τα Ηνωμένα Έθνη είχαν ζητήσει από την κυβέρνηση να ζητήσει την εκκένωση περίπου 500 ασθενών, περιλαμβανομένων παιδιών με καρκίνο, και ανέφεραν ότι δεν υπήρχε πλέον δικαιολογία για να μην επιτρέπεται να προχωρήσει η εκκένωση.

Αν και η ανατολική Γούτα είναι επίσμη «ζώνη αποκλιμάκωσης» στο πλαίσιο συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στην οποία πρωτοστάτησε η Ρωσία, οι συγκρούσεις εκεί έχουν συνεχιστεί. Ο πληθυσμός, περιλαμβανομένων 130.000 παιδιών, υφίσταται τον χειρότερο υποσιτισμό που έχει σημειωθεί στον επταετή πόλεμο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Την Κυριακή ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει ότι η κυβέρνησή του συνεργάζεται με τη Ρωσία, σύμμαχο του Άσαντ, για να προχωρήσουν οι διακομιδές.

Ο αριθμός των ανθρώπων που χρειάζεται να απομακρυνθούν επειγόντως έχει μειωθεί επειδή συνεχίζουν να πεθαίνουν ενώ περιμένουν βοήθεια, ανέφεραν τα Ηνωμένα Έθνη. Η λίστα προτεραιότητας έχει 494 ασθενείς, ενώ η SAMS βάζει τον αριθμό των κρίσιμων περιπτώσεων στις 641, εκ των οποίων οι 17 ασθενείς έχουν ήδη πεθάνει.

Οι εναπομείναντες από τους 29 ασθενείς που περιλαμβάνονται στη συμφωνία θα απομακρυνθούν εντός των επερχόμενων ημερών, ανέφερε η SAMS, μη κερδοσκοπική οργάνωση που υποστηρίζει νοσοκομεία, κυρίως σε περιοχές που ελέγχονται από τους αντικαθεστωτικούς.

Δημοφιλή