ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
30/06/2020 07:17 EEST

Σε «καραντίνα» η αγορά ακινήτων

Η κρίση έφερε τα πάνω κάτω στην αγορά με ιδιοκτήτες, αγοραστές και ενοικιαστές να τηρούν στάση αναμονής

joe daniel price via Getty Images

Στάση αναμονής κρατούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων περιμένοντας να «κάτσει η σκόνη» από την κρίση που έφερε στην αγορά η πανδημία του κορονοϊού. Όπως είναι λογικό κατά τη διάρκεια της καραντίνας οι αγοραπωλησίες κατοικιών σταμάτησαν και πλέον πωλητές και αγοραστές προσπαθούν να χαρτογραφήσουν εκ νέου την αγορά.

Το πέρασμα του ιού, η καραντίνα, αλλά και η οικονομική κρίση που έφεραν μαζί τους, άλλαξαν τα πάντα στην αγορά ακινήτων. Η καραντίνα βρήκε την αγορά σε μια έντονα ανοδική περίοδο, με την οικοδομή να έχει ξεκινήσει δειλά δειλά και πάλι να δουλεύει και νέα σπίτια να βγαίνουν στην αγορά. Ως αποτέλεσμα ήταν παράγοντες της αγοράς να εκτιμούν ότι θα ακολουθούσε μια περίοδος με υψηλές τιμές και στην συνέχεια θα υπήρχε διόρθωση.

Ωστόσο, ο ιός τα άλλαξε όλα και στην αγορά ακινήτων. Αποτέλεσμα είναι αγοραπωλησίες να μην γίνονται, με τους ενδιαφερόμενους να προσπαθούν να δουν πρώτα πως θα εξελιχθεί η ζήτηση και οι τιμές στην αγορά, προκειμένου να κάνουν το επόμενο βήμα τους. Την εικόνα αυτή ενίσχυσε και η καθοδική πορεία που καταγράφουν οι αγοραπωλησίες μέσω του προγράμματος Golden Visa.

Τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Μεταναστευτικής Πολιτικής, η οποία χειρίζεται αυτές τις υποθέσεις, δείχνουν ότι το πρώτο τρίμηνο του 2020 χορηγήθηκαν μόλις 271 άδειες. Κύρια αιτία είναι η αποχή των Κινέζων από την αγορά εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, καθώς αυτοί είναι κυρίως οι αγοραστές στην Ελλάδα.

Στροφή στο ενοίκιο

Μεγαλύτερη προσφορά, αλλά και σταθερά αυξημένη ζήτηση υπάρχει στις μακροχρόνιες μισθώσεις ακινήτων. Η επιλογή των βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων (AirBnB κ.α) που είχε κυριαρχήσει στην αγορά πλέον έχει καταρρεύσει. Η καραντίνα με την απαγόρευση μετακινήσεων εξαφάνισαν τη ζήτηση, ενώ και οι μειωμένες αφίξεις τουριστών το επόμενο διάστημα είναι δεδομένο ότι δεν μπορούν να καλύψουν την αυξημένη προσφορά.

Παρόλα αυτά, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι ιδιοκτήτες τέτοιων καταλυμάτων αποφασίζουν να κρατήσουν στάση αναμονής. Προς το παρόν δεν βγάζουν προς πώληση τα ακίνητα τους και επιλέγουν τη λύση της μακροχρόνιας μίσθωσης, περιμένοντας να δουν πως θα κινηθεί η αγορά της βραχυχρόνιας μίσθωσης. Άλλωστε σημάδια κάμψης της αγοράς βραχυχρόνιων μισθώσεων είχαν φανεί και την περίοδο πριν την πανδημία, με ειδικούς να εξηγούν ότι η προσφορά είναι πολλαπλάσια της ζήτησης με αποτέλεσμα αρκετοί ιδιοκτήτες να είχαν από τότε να σκέφτονται τη λύση της μακροχρόνιας μίσθωσης.

Με αυτά τα δεδομένα και κατά τη διάρκεια της καραντίνας, αλλά και αμέσως μετά επέστρεψαν τα παραδοσιακά ενοικιαστήρια, με αρκετά όμως διαμερίσματα να είναι πρόσφατα ανακαινισμένα και να προσφέρονται επιπλωμένα, καθώς οι ιδιοκτήτες τους μέχρι πρόσφατα τα εκμεταλλευόντουσαν με βραχυχρόνιες μισθώσεις και πλέον κρατούν στάση αναμονής περιμένοντας τις εξελίξεις στην αγορά.