Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Βηρυτός - Οι Λιβανέζοι ανοίγουν τα σπίτια τους για τους αστέγους

Αποστολές βοήθειας από ΟΗΕ, ΕΕ, αραβικές χώρες. Ο στρατός στους δρόμους της πρωτεύουσας.
NurPhoto via Getty Images

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τελεί πλέον ο Λίβανος μετά την έκρηξη που κατέστρεψε τη μισή πόλη της Βηρυτού. Ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται πλέον σε τουλάχιστον 137, οι τραυματίες σε περίπου 5.000. Εκτιμάται πως περί τα 300.000 άτομα χρειάζονται στέγη για να φιλοξενηθούν καθώς τα σπίτια τους έχουν υποστεί ζημιές και δεν είναι ακόμη ασφαλές να επιστρέψουν σε αυτά ενώ οι επιχειρήσεις για τον εντοπισμό πιθανών εγκλωβισμένων στα ερείπια συνεχίζεται καθώς τα νοσοκομεία έχουν πλημμυρίζει και δυσκολεύονται να ανταποκριθούν.

Οι λιβανέζοι ανοίγουν τα σπίτια τους

Εκατοντάδες Λιβανέζοι προσφέρουν καταφύγιο σε εντελώς άγνωστους σε αυτούς ανθρώπους, οι οποίοι έχασαν τα σπίτια τους από την καταστροφική έκρηξη.

Στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, χρησιμοποιώντας το χάσταγκ #OurHomesAreOpen (σ.σ. «Τα σπίτια μας είναι ανοιχτά») στα αραβικά και τα αγγλικά, πολλοί χρήστες προσφέρουν ένα κρεβάτι ή και ένα σπίτι που έχουν και δεν το κατοικούν, στα θύματα. Σχεδόν όλοι αναρτούν το όνομά τους, το τηλέφωνό τους και λεπτομέρειες για το μέγεθος και την τοποθεσία του σπιτιού.

NurPhoto via Getty Images
NurPhoto via Getty Images

«Ήθελα να κάνω κάτι, κόντευα να τρελαθώ», είπε ο ιδρυτής της πλατφόρμας ThawraMap, η οποία μέχρι τώρα χρησιμοποιείτο για να εντοπίζουν οι χρήστες πού επρόκειτο να γίνουν διαδηλώσεις. Από σήμερα φιλοξενεί μια λίστα με διαθέσιμα κρεβάτια, ακόμη και δωρεάν διαμονή σε ξενοδοχεία. «Σήμερα, πολλοί άνθρωποι θα μείνουν άστεγοι. Θα πάνε για μια-δυο ημέρες σε συγγενείς και σε φίλους, αλλά μετά τι θα κάνουν;» είπε ο αντικυβερνητικός ακτιβιστής, ο οποίος δεν θέλει να δημοσιοποιήσει το όνομά του για λόγους ασφαλείας.

Η ThawraMap, δηλαδή ο «Χάρτης της Επανάστασης», ανάρτησε τη λίστα στο Twitter και το Instagram, μαζί με έναν χάρτη όπου σημειώνονται περίπου 50 διαθέσιμα σπίτια, κρεβάτια και ξενοδοχεία με έως και 40 δωμάτια.

Άλλοι χρήστες προσφέρουν δωρεάν μεταφορά σε όποιον την χρειάζεται.

«Για όποιον χρειάζεται σπίτι, έχω ένα άδειο δωμάτιο με δική του τουαλέτα», έγραψε στο Twitter ο χρήστης Ουάντι Σάαντ. Δίνονται επίσης στοιχεία επικοινωνίας με γιατρούς που μπορούν να ράψουν τραύματα σε ιδιωτικές κλινικές ή ιατρεία, καθώς τα νοσοκομεία έχουν κατακλυστεί από κόσμο.

NurPhoto via Getty Images
NurPhoto via Getty Images

Στον στρατό ο έλεγχος της πόλης και αποστολές βοήθειας

Ο έλεγχος της πρωτεύουσας έχει περάσει στον στρατό ενώ δόθηκε εντολή να τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό κάθε πρόσωπο που εμπλέκεται στην αποθήκευση του αμμωνίου», από την άφιξη του φορτίου στη Βηρυτό το 2014 έως τη χθεσινή έκρηξη, όπως δήλωσε η υπουργός Ενημέρωσης, Μανάλ Αμπντέλ Σαμάντ, χωρίς να κατονομάσει τους υπεύθυνους ούτε τον αριθμό τους.

Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε, επίσης, μια έκτακτη επιχορήγηση ύψους 100 δισεκατομμυρίων λιρών Λιβάνου για τη διαχείριση της κρίσης ενώ η ζημιές ανέρχονται σε 3 με 4 δισ. δολάρια χωρίς να υπολογίζεται η ζημιά από την καταστροφή των επιχειρήσεων.

Ο ΟΗΕ όπως και πολλές χώρες αποστέλλουν βοήθεια, καθώς ο Λίβανος κινδυνεύει με ολική κατάρρευση. Τον Μάρτιο κήρυξε διακοπή εξυπηρέτησης του εξωτερικού χρέους, η ανεργία είναι στα ύψη, το πολιτικό σύστημα υπο κατάρρευση και τώρα αναφέρεται πως μπορεί να ξεσπάσει επισιτιστική κρίση λόγω έλλειψης τροφίμων.

Anadolu Agency via Getty Images
Xinhua News Agency via Getty Images

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μεταβαίνει σήμερα στη Βηρυτό και θα συναντηθεί με πολιτικές προσωπικότητες της χώρας, μετά την έκρηξη που συντάραξε την πρωτεύουσα του Λιβάνου και στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 100 ανθρώπους, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του. Ο Μακρόν, που μίλησε με τον πρόεδρο του Λιβάνου Μισέλ Αούν λίγο μετά την έκρηξη, έχει ήδη δώσει εντολή για αποστολή έκτακτης βοήθειας στον Λίβανο, με χώρα με βαθείς ιστορικούς δεσμούς με τη Γαλλία. Ο Μακρόν θα συναντηθεί με τον Αούν και τον πρωθυπουργό Χασάν Ντίαμπ, σύμφωνα με το Ελιζέ ενώ ήδη αποστέλλεται βοήθεια.

Η Αλγερία θα στείλει στη Βηρυτό τέσσερα αεροσκάφη και ένα πλοίο γεμάτα με είδη πρώτης ανάγκης, καθώς επίσης και ομάδες γιατρών, πυροσβεστών και υλικά ανοικοδόμησης, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε απόψε η προεδρία της χώρας. Τα τέσσερα αεροσκάφη «ετοιμάζονται να απογειωθούν για τη Βηρυτό», σημειώνεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο πρόεδρος της Αλγερίας Αμπντελματζίντ Τεμπούν με τον Λιβανέζο ομόλογό του, Μισέλ Αούν. Εκτός από φάρμακα και τρόφιμα, τα αεροσκάφη θα μεταφέρουν επίσης σκηνές και κουβέρτες για τους άστεγους. Ένα φορτηγό πλοίο θα μεταφέρει στον Λίβανο οικοδομικά υλικά.

Η γειτονική Τυνησία πρότεινε να παραλάβει εκατό τραυματίες και ανακοίνωσε ότι θα στείλει δύο στρατιωτικά αεροσκάφη με ιατροφαρμακευτικό υλικό και τρόφιμα.

Δεκατέσσερις πυροσβέστες, ειδικευμένους στην εκτίμηση χημικών κινδύνων και υποδομών που έχουν υποστεί ζημιές μετά από εκρήξεις, έστειλε η Ιταλία. Η ομάδα αυτή αναχώρησε χθες το απόγευμα από την Πίζα προκειμένου «να παράσχει τεχνική υποστήριξη για τους χημικούς και βακτηριολογικούς κινδύνους» αλλά και για να εκτιμήσει την κατάσταση των κτιρίων. Οι πυροσβέστες έχουν στη διάθεσή τους ειδικό εξοπλισμό που εντοπίζει τις επικίνδυνες ουσίες στο περιβάλλον, πρόσθεσε η ιταλική υπηρεσία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χθες ενεργοποίησε τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ μετά από αίτημα των αρχών του Λιβάνου, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Ευρωπαίος Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων. «Μοιραζόμαστε το σοκ και τη λύπη των πολιτών της Βηρυτού μετά τη φονική έκρηξη που κόστισε τη ζωή σε πολλούς ανθρώπους και άφησε πολλούς περισσότερους τραυματίες. Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας σε όλους εκείνους που έχασαν τους αγαπημένους τους» ανέφερε ο Γιάνες Λέναρσιτς. Ως άμεσο πρώτο βήμα, ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ ενεργοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος των αρχών του Λιβάνου» και επεσήμανε ότι «ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ συντονίζει τώρα την ανάπτυξη περισσότερων από 100 υψηλά εκπαιδευμένων πυροσβεστών, με οχήματα, σκύλους και εξοπλισμό, εξειδικευμένους στην έρευνα και τη διάσωση σε αστικό περιβάλλον. Θα συνεργαστούν με τις αρχές του Λιβάνου για τη διάσωση ζωών».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Επιτρόπου Διαχείρισης Κρίσεων «ήδη, η Ολλανδία, η Ελλάδα και η Τσεχία έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους σε αυτή την κρίσιμη επιχείρηση. Η Γαλλία, η Πολωνία και η Γερμανία προσέφεραν επίσης βοήθεια μέσω του Μηχανισμού και ακόμη περισσότερα κράτη-μέλη μπορούν να προσφέρουν στήριξη».

Δημοφιλή