ΔΙΕΘΝΕΣ
30/06/2019 18:05 EEST | Updated 30/06/2019 22:20 EEST

Σε κλίμα διχασμού οι δημοτικές εκλογές στην Αλβανία

Η αστυνομία ανακοίνωσε δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για τη διεξαγωγή των εκλογών.

Florion Goga / Reuters

Με την συμμετοχή των ψηφοφόρων να καταγράφεται ιδιαίτερα χαμηλή και χωρίς σοβαρά επεισόδια έκλεισαν στις 7 μ. μ. τοπική ώρα οι κάλπες των δημοτικών εκλογών που διεξήχθησαν από το πρωϊ στην Αλβανία.

Επισήμως δεν έχει ανακοινωθεί το ποσοστό συμμετοχής, σύμφωνα με την απέχουσα από την διαδικασία αντιπολίτευση, ωστόσο, αυτή κυμάνθηκε γύρω στο 15% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους.

Κατά την ψηφοφορία σημειώθηκαν κάποια μικροεπεισόδια που ωστόσο δεν προκάλεσαν προβλήματα στην όλη διαδικασία.

Σε αυτό συνέβαλαν και οι εκκλήσεις που είχαν απευθύνει οι ηγέτες της αντιπολίτευσης στους οπαδούς τους να διαμαρτυρηθούν ειρηνικά εναντίον της απόφασης της κυβέρνησης να διοργανώσει την ψηφοφορία σήμερα και όχι στις 13 Οκτωβρίου όπως με διάταγμά του είχε καθορίσει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Ιλιρ Μέτα.

 

Είχε προηγηθεί παρέμβαση τόσο του προέδρου της Δημοκρατίας όσο και, κυρίως, του διεθνούς παράγοντα που κάλεσε την αντιπολίτευση να μην εμποδίσει την ψηφοφορία, όπως απειλούσε, ώστε να μην διαταραχθεί το ήρεμο κλίμα, όπως και έγινε.

Το στοίχημα και για τις δύο πλευρές στη σημερινή ημέρα ήταν η συμμετοχή των πολιτών στις κάλπες.

Το γεγονός ότι με βάση τα επίσημα στοιχεία ψήφισαν περίπου 600.000 από τους 3.500.000 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους, φαίνεται ότι δικαιώνει την αντιπολίτευση. Στελέχη της κυβέρνησης, όπως και ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα ωστόσο διακηρύσσουν ότι αποτελεί νίκη για την κυβέρνηση και μόνο το γεγονός ότι στήθηκαν οι κάλπες.

Florion Goga / Reuters

Επίσημες ανακοινώσεις γύρω από το αποτέλεσμα όπως και δηλώσεις και εκτιμήσεις για την όλη διαδικασία αναμένονται τις επόμενες ώρες.

Florion Goga / Reuters

Αναφέρεται ότι όλο αυτό το διάστημα έντονες ήταν οι πιέσεις που δέχτηκε η χώρα από ΗΠΑ και ΕΕ οι οποίες συνέστησαν στην αντιπολίτευση να αποφύγει τη βία και να πραγματοποιήσει διάλογο για την επίλυση του πολιτικού αδιεξόδου. Όλες τις προηγούμενες μέρες άλλωστε την είχαν προειδοποιήσει να μην σαμποτάρει τις εκλογές και να συμβάλλει στη διατήρηση της δημοκρατίας.

Florion Goga / Reuters

Υπενθυμίζεται ότι η αστυνομία είχε πάρει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας κυρίως για την ημέρα αυτή. Περίπου 14 χιλιάδες άντρες της αστυνομίας ανέλαβαν την τήρηση της τάξης σε 5400 εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα. 

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ, AP, Reuters)

Sponsored Post