ΔΙΕΘΝΕΣ
11/01/2019 17:59 EET

Σε κλοιό χιονιού τμήματα της Ευρώπης

Ποιες χώρες πλήττονται

ASSOCIATED PRESS

Χάος σε τμήματα της Γερμανίας, της Σουηδίας και άλλων χωρών προκάλεσαν χιονοπτώσεις την Παρασκευή, μπλοκάροντας δρόμους και προκαλώντας παύση δρομολογίων τρένων και κλείσιμο σχολείων.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, ο Ερυθρός Σταυρός έσπευσε να βοηθήσει οδηγούς που είχαν αποκλειστεί σε αυτοκινητόδρομο στη Βαυαρία, ενώ ένα εννιάχρονο αγόρι σκοτώθηκε από πτώση δέντρου.

 

ASSOCIATED PRESS

 

Η πρόσοψη ενός ελβετικού ξενοδοχείου επλήγη από χιονοστιβάδα, ενώ μια θύελλα κατέστησε δρόμους απροσπέλαστους στη Σουηδία και τη Νορβηγία. Στην Αυστρία, διασώστες χρειάστηκε να ανοίξουν δρόμο ανάμεσα σε όγκους χιονιού που έφταναν μέχρι το στήθος για να φτάσουν σε έναν snowboarder, ο οποίος χάθηκε όταν βγήκε από την πίστα χιονοδρομικού κέντρου στο Schlossalmbahn. Στην Αυστρία ωστόσο τα πράγματα έγιναν κάπως καλύτερα την Παρασκευή, αφού προηγουμένως σε κάποιες περιοχές της χώρας είχαν πέσει χιόνια που έφτασαν τα τρία μέτρα. Επτά άτομα έχασαν τη ζωή τους την προηγούμενη εβδομάδα, και δύο πεζοπόροι αγνοούνται από το Σάββατο.

 

Arnd Wiegmann / Reuters

 

Στη Σουηδία χιονοθύελλες έπληξαν περιοχές στα βόρεια. Σε μία περιοχή κατεγράφησαν άνεμοι ταχύτητας 49,7 μέτρων ανά δευτερόλεπτο, καθώς η καταιγίδα «Γιαν» έπληττε το Στέκενγιοκ, κοντά στα σύνορα με τη Νορβηγία.

 

ASSOCIATED PRESS

 

Στη βόρεια Νορβηγία, ένας οδηγός φορτηγού περιέγραφε το πρωί της Παρασκευής πώς ο ίδιος και άλλοι οδηγοί είχαν αποκλειστεί σε ορεινό δρόμο από το απόγευμα της Πέμπτης. Στη Γερμανία, η κατάσταση ήταν ιδιαίτερα δύσκολη στη Βαυαρία, όπου οι χιονοπτώσεις προκάλεσαν την παράλυση σχεδόν κάθε δραστηριότητας, με τις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες να επηρεάζονται χειρότερα στα νότια και τα ανατολικά- και δρόμους να μπλοκάρονται από κατολισθήσεις και πεσμένα δέντρα.

 

KARL-JOSEF HILDENBRAND via Getty Images

 

Ένα αγόρι εννιά ετών σκοτώθηκε κοντά στο Μόναχο όταν κατέρρευσε δέντρο λόγω του βάρους από το χιόνι. Επίσης, δύο τμήματα του μεγάλου αυτοκινητοδρόμου Α8 έκλεισαν, με οδηγούς να περνούν τη νύχτα ακινητοποιημένοι στα οχήματά τους κοντά στο Ρόσενχαϊμ και να λαμβάνουν τη βοήθεια του Ερυθρού Σταυρού. Δρόμοι έκλεισαν στην περιοχή του Μπερχτεσγκάντεν, κοντά στα σύνορα με την Αυστρία, με τον στρατό να στέλνει 200 στρατιώτες για να βοηθήσουν τους αποκλεισμένους στο χιόνι. Περαιτέρω χιονοπτώσεις αναμένονται το Σάββατο. Περίπου 90 πτήσεις ακυρώθηκαν στο Μόναχο, καθώς και κάποιες στη Φρανκφούρτη.

 

Arnd Wiegmann / Reuters

 

Ακόμη, στην Ελβετία χιονοστιβάδα χτύπησε εστιατόριο ξενοδοχείου, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τριών ατόμων.