ΔΙΕΘΝΕΣ
12/06/2018 09:04 EEST | Updated 12/06/2018 10:16 EEST

Σε πάνω από 16 χρόνια φυλακή καταδικάστηκε ο απαγωγέας του μοντέλου Κλόε Έιλινγκ

Handout . / Reuters

Ένας Πολωνός που ζούσε στη Βρετανία καταδικάστηκε σε πάνω από 16 χρόνια σε ιταλική φυλακή τη Δευτέρα, για την απαγωγή Βρετανίδας μοντέλου στο Μιλάνο τον προηγούμενο Ιούλιο.

Η Κλόε Έιλινγκ, 20 χρονών, είπε στην ιταλική αστυνομία ότι την είχαν καλέσει σε μια φωτογράφηση στην πόλη – πρωτεύουσα της ιταλικής μόδας το προηγούμενο καλοκαίρι, όπου την απήγαγαν και την κράτησαν αιχμάλωτη για έξι ημέρες. Ο δικηγόρος της είπε πως το σχέδιο ήταν να την πουλήσουν για σεξ σε online δημοπρασία, εκτός και αν καταβάλλονταν λύτρα.

Από τότε που επέστρεψε στη Βρετανία, η Έιλινγκ έδωσε σειρά συνεντεύξεων σε ΜΜΕ όπου υποστήριζε ότι την είχαν ναρκώσει, δέσει, βάλει σε βαλίτσα στο πορτμπαγκάζ αυτοκινήτου και μεταφέρει σε χωριό κοντά στο Τορίνο.

Η ίδια αρνήθηκε τις κατηγορίες πως η απαγωγή ήταν στημένη όταν αναφέρθηκε ότι είχε πάει για ψώνια με τον φερόμενο απαγωγέα της, Λούκαζ Πάβελ Χέρμπα.

 

 

Ο ιταλικός νόμος προβλέπει καταδίκη 25-30 ετών για απαγωγή και εκβιασμό, αλλά οι εισαγγελείς ζήτησαν από το δικαστήριο να λάβει υπόψιν τη μικρή διάρκεια της απαγωγής και μια ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας από την οποία, όπως αναφέρθηκε, πάσχει ο Χέρμπα.

«Η Κλόε αντιμετωπίστηκε σαν κάτι προς χρήση για να ικανοποιηθούν οι διαβολικές του, ναρκισσιστικές ανάγκες» είπε στο δικαστήριο ο εισαγγελέας Πάολο Στοράρι.

Πέρα από την καταδίκη 16 ετών και 9 μηνών, το δικαστήριο επέβαλε στον στον Χέρμπα καταβολή αποζημίωσης ύψους 60.000 στην Έιλινγκ σε πρώτη φάση. Το τελικό ποσό θα οριστεί από άλλο δικαστήριο.

 

 

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, οι εισαγγελείς υποστήριξαν ότι ο Χέρμπα είναι ένας νάρκισσος που είχε εμμονή με την Έιλινγκ- σημειώνεται πως ο ίδιος είχε ισχυριστεί πως το νεαρό μοντέλο τον ακολούθησε με τη θέλησή της.

Ο Χέρμπα, ο οποίος ζούσε στο Όλντμπερι των Γουέστ Μίντλαντς, υποκρίθηκε πως ήταν φωτογράφος, παραπλανώντας την 20χρονη σε ψεύτικο στούντιο στο Μιλάνο. Εκεί της έκανε ένεση με κεταμίνη, ναρκώνοντάς την, την έγδυσε, την έδεσε με χειροπέδες, την έβαλε σε τσάντα και την πήγε 193 χλμ μακριά, στο πορτμπαγκάζ αυτοκινήτου, σε απομονωμένη αγροικία κοντά στο Τορίνο. Όπως αναφέρθηκε ενώπιον του δικαστηρίου, ο Χέρμπα έκανε ότι ήταν από μια οργάνωση ονόματι «Μαύρος Θάνατος», που πουλούσε μοντέλα ως σκλάβες του σεξ στη Σαουδική Αραβία, αλλά εν τέλει την άφησε ελεύθερη όταν έμαθε ότι είχε παιδί.

 

 

Ο ίδιος, μεταξύ άλλων, υποστήριξε πως την είχε συναντήσει στο παρελθόν και την είχε ερωτευτεί, και ότι ήθελε να δημιουργήσει ένα σκάνδαλο για να βοηθήσει την καριέρα της, προκαλώντας επιπλέον δημοσιότητα. Όπως είπε, τον ενέπνευσε η ταινία «By Any Means».

Το δικαστήριο απέκλεισε το ενδεχόμενο οποιασδήποτε εμπλοκής της ίδιας. Στην απαγωγή θεωρείται ότι ενεπλάκη και ο αδελφός του Χέρμπα, Μιχάλ.

(με πληροφορίες από BBC, Reuters)