ΔΙΕΘΝΕΣ
31/08/2018 08:31 EEST | Updated 31/08/2018 08:35 EEST

Σε τράπεζες-πιστωτές περνά το 55% των μετοχών της Turk Telekom

Λόγω αδυναμίας αποπληρωμής δανείων 4,75 δισ. δολαρίων

istanbulimage via Getty Images

Σε τρεις τράπεζες- πιστωτές περνά το 55% των μετοχών της Turk Telekom- μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες τηλεπικοινωνιών της γείτονος, που αντιμετωπίζει σοβαρές οικονομικές δυσκολίες. 

Η τελική έγκριση δόθηκε μέσα στην εβδομάδα από το τουρκικό υπουργείο Οικονομικών. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Daily Sabah, οι τουρκικές Akbank, Garanti και Is Bank, αποκτούν το 55% των μετοχών της Turk Telekom καθώς η μητρική της, Oger Telecom, αδυνατεί να αποπληρώσει δάνεια ύψους 4,75 δισ. δολαρίων που είχε πάρει το 2013.

Η Oger, που ανήκει στην οικογένεια Χαρίρι του Λιβάνο, πήρε τα δάνεια από 29 πιστωτές από την Τουρκία και το εξωτερικό, προκειμένου να αγοράσει το μερίδιο στην Turk Telekom μέσω της OTAS- η οποία είχε θέσει το 55% των μετοχών της εταιρείας ως εγγύηση/ ενέχυρο για το δάνειο των 4,75 δισ. δολαρίων.

Όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα της Hurriyet Daily News, η αρμόδια αρχή Πληροφορικής και Επικοινωνιών είχε εγκρίνει τη μεταβίβαση των μετοχών από τις 17 Αυγούστου.

Μετά από δύο χρόνια διαπραγματεύσεων σχετικά με την αδυναμία αποπληρωμών, οι τράπεζες, περιλαμβανομένων των Akbank, Garanti και Is Bank, αιτήθηκαν να αποκτήσουν τον έλεγχο των μετοχών τον Ιούλιο. Οι τράπεζες θα αποκτήσουν μετοχές αναλογικά με τα δάνειά τους: Η Akbank είχε δώσει δάνειο 1,5 δισ., η Garanti 1 δισ. και η Is Βank 500 εκατ.

Σημειώνεται πως η Turk Telekom εισπράττει σε τουρκικές λίρες ενώ πληρώνει τα δάνειά της σε συνάλλαγμα, τη στιγμή που το τουρκικό νόμισμα καταποντίζεται τον τελευταίο καιρό- εντείνοντας τα προβλήματα της εταιρείας.