Τρεις οι νικητές του Νόμπελ Φυσικής 2020: Τιμήθηκαν για τις έρευνές τους σχετικά με τις μαύρες τρύπες

Το μισό βραβείο απονεμήθηκε στον Ρότζερ Πένροουζ και το άλλο μισό από κοινού στους Ράινχαρντ Γκέντσελ και Άντρεα Γκετς.
.
.
@NobelPrize

Τους νικητές του φετινού βραβείου Νόμπελ Φυσικής ανακοίνωσε η Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών: Όπως έγινε γνωστό, το μισό πάει στον Ρότζερ Πένροουζ και το άλλο μισό από κοινού στους Ράινχαρντ Γκέντσελ και Άντρεα Γκετς.

Οι τρεις επιστήμονες τιμήθηκαν για τη συμβολή τους στην έρευνα πάνω στις μαύρες τρύπες: Ειδικότερα, ο Πένροουζ τιμήθηκε για την ανακάλυψη πως ο «σχηματισμός της μαύρης τρύπας είναι μια ανθεκτική πρόβλεψη της Γενικής Θεωρίας της Σχετικότητας» και οι Γκέντσελ και Γκετς για την «ανακάλυψη ενός κολοσσιαίας μάζας συμπαγούς αντικειμένου στο κέντρο του γαλαξία μας».

Η Άντρεα Γκετς, γεννηθείσα το 1965 στις ΗΠΑ, είναι καθηγήτρια στο UCLA. Ο Ράινχαρτ Γκέντσελ, γεννηθείς το 1952 στη Γερμανία, είναι διευθυντής του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ για τη Φυσική Εκτός Γης και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας- Μπέρκλεϊ.

Ο Ρότζερ Πένροουζ, γεννηθείς στο 1931 στη Ηνωμένο Βασίλειο, είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Όπως ανακοινώθηκε από την επιτροπή, οι τρεις επιστήμονες κέρδισαν το φετινό Νόμπελ για τη δουλειά τους πάνω στις «Μαύρες τρύπες και το σκοτεινότερο μυστικό του Γαλαξία».

Ο Ρότζερ Πένροουζ ήταν ο άνθρωπος ο οποίος τον Ιανουάριο του 1965, δέκα χρόνια μετά τον θάνατο του Αλβέρτου Αϊνστάιν, ήταν σε θέση να αποδείξει, χρησιμοποιώντας πρωτοποριακές μαθηματικές μεθόδους, πως οι μαύρες τρύπες αποτελούν απευθείας συνέπεια της γενικής Θεωρίας της Σχετικότητας. Σημειώνεται πως ο ίδιος ο Αϊνστάιν δεν πίστευε στην ύπαρξή τους, ωστόσο ο Πένροουζ έδειξε πως μπορούν όντως να σχηματιστούν και τις περιέγραψε με λεπτομέρεια: Στην «καρδιά» τους, κρύβουν μια «μοναδικότητα» (singularity) όπου όλοι οι γνωστοί νόμοι της φύσης παύουν να ισχύουν.

Από πλευράς τους οι Γκέντσελ και Γκετς ηγήθηκαν δύο διαφορετικών ομάδων αστρονόμων που, χρησιμοποιώντας τα μεγαλύτερα τηλεσκόπια του κόσμου, ήταν σε θέση να «κοιτάξουν» πέρα από τα νέφη αερίων και σκόνης, στο κέντρο του Γαλαξία μας και να αναπτύξουν νέες τεχνικές για τις παραμορφώσεις που προκαλεί στην παρατήρηση η ατμόσφαιρα της Γης. Οι δύο ομάδες εστιάζουν από τη δεκαετία του 1990 στον Τοξότη A*- μια περιοχή στο κέντρο του Γαλαξία. Οι τροχιές των φωτεινότερων άστρων πιο κοντά στο κέντρο του Γαλαξία έχουν χαρτογραφηθεί με μεγάλη ακρίβεια, και οι υπολογισμοί των δύο ομάδων οδηγούν στο συμπέρασμα πως ένα αόρατο μεν, κολοσσιαίο δε, αντικείμενο, υπάρχει εκεί και ασκεί δυνάμεις στα γύρω άστρα, κάνοντάς τα να κινούνται με τρομακτικές ταχύτητες. Η μόνη γνωστή εξήγηση που υπάρχει για ένα τέτοιο αντικείμενο είναι η παρουσία μας γιγαντιαίας μαύρης τρύπας.

Δημοφιλή