ΔΙΕΘΝΕΣ
17/11/2019 10:58 EET

Σε ζούγκλες και περιοχές που ελέγχει το καρτέλ κοκαϊνης θέλει να στείλει τους μετανάστες η Γουατεμέλα

Πιέσεις από τις ΗΠΑ να παίρνει πίσω όσους δεν τους χορηγείται άσυλο.

ASSOCIATED PRESS

Οι αρχές της Γουατεμάλας εξετάζουν το ενδεχόμενο να στέλνουν αιτούντες άσυλο σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας της κεντρικής Αμερικής, δήλωσε ο γουατεμαλτέκος υπουργός Εσωτερικών, καθώς η κυβέρνηση του απερχόμενου προέδρου Τζίμι Μοράλες πλησιάζει στην οριστικοποίηση των λεπτομερειών μιας πολύ αμφιλεγόμενης συμφωνίας με τις ΗΠΑ για το μεταναστευτικό ζήτημα.

Ο υπουργός Εσωτερικών Ενρίκε Ντέγκενχαρτ, ο οποίος συναντήθηκε με ανώτερα στελέχη του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας των ΗΠΑ την Παρασκευή, είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters πως επιδιώκει η διμερής συμφωνία να έχει οριστικοποιηθεί πριν αναλάβει την εξουσία ο εκλεγμένος συντηρητικός πρόεδρος Αλεχάντρο Γιαματέι τον Ιανουάριο.

Εκπρόσωπος της ομάδας του Γιαματέι δεν απάντησε αμέσως όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τη δήλωση αυτή του Ντέγκενχαρτ.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Γουατεμάλας, στις περιοχές όπου θα στέλνονται οι μετανάστες ενδέχεται να συμπεριληφθεί η ζούγκλα Πετέν, στο βόρειο τμήμα της Γουατεμάλας, περιοχή που γειτνιάζει με το Μεξικό και είναι γνωστό ότι τη λυμαίνονται καρτέλ των ναρκωτικών.

Ο Ενρίκε Ντέγκενχαρτ είπε πως δεν θα δώσει άλλες λεπτομέρειες για τις διατάξεις της συμφωνίας πριν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ.

Οι μετανάστες οι αιτήσεις των οποίων για τη χορήγηση ασύλου απορρίπτονται από τις αμερικανικές αρχές θα μπορούσαν να μεταφέρονται σε αεροδρόμια σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών. «Εξετάζουμε όλα τα αεροδρόμια», είπε. «Υπάρχουν κάποια η χρήση των οποίων θα προκριθεί», πάντως δεν είναι όλα, συμπλήρωσε.

Η Ουάσινγκτον άσκησε ασφυκτική πίεση στη Γουατεμάλα προκειμένου να υποδέχεται περισσότερους αιτούντες άσυλο βάσει της συμφωνίας με την οποία χαρακτηρίστηκε «ασφαλής τρίτη χώρα», η οποία υπεγράφη τον Ιούλιο μεν αλλά δεν έχει ακόμη τεθεί σε εφαρμογή, καθώς τα μέρη σφυρηλατούν ακόμη τις λεπτομέρειες εν μέσω αντιδράσεων από γουατεμαλτέκους πολιτικούς και όχι μόνο.

Αποδεχόμενη τον προσδιορισμό της ασφαλούς τρίτης χώρας, η Γουατεμάλα θα επιτρέψει στην κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να εφαρμόσει τον αμφισβητούμενο από πολλούς νέο κανόνα που θέσπισε, βάσει του οποίου οι αμερικανικές αρχές δεν θα χορηγούν άσυλο εάν οι αιτούντες δεν έχουν ζητήσει προηγουμένως προστασία σε κάποια από τις χώρες από τις οποίες πέρασαν καθ’ οδόν προς τις ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση του Τραμπ δυσκολεύεται να περιορίσει τη ροή παράτυπων μεταναστών, κυρίως από κράτη της κεντρικής Αμερικής, που κατευθύνονται στην επικράτεια των ΗΠΑ ώστε να μειωθεί δραστικά η μετανάστευση, όπως δεσμεύθηκε το 2016 ο Ρεπουμπλικάνος.

«Η διαδικασία δεν έχει τερματιστεί», σημείωσε ο Ντέγκενχαρτ αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις. «Είμαστε κοντά στην ολοκλήρωσή της, αλλά είναι σημαντικό να οριστικοποιήσουμε τις λεπτομέρειες πριν ληφθεί οριστική απόφαση».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)