ΔΙΕΘΝΕΣ
07/05/2019 08:40 EEST

Σεισμός 7,2 Ρίχτερ κοντά στην Παπούα Νέα Γουϊνέα

Αποκλείστηκε ο κίνδυνος πρόκλησης τσουνάμι.

Wf Sihardian / EyeEm via Getty Images

Σεισμική δόνηση 7,2 Ρίχτερ σημειώθηκε σε θαλάσσια περιοχή κοντά στην Παπούα Νέα Γουινέα, γνωστοποίησε το αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS).

Η Παπούα Νέα Γουϊνέα βρίσκεται πάνω στον λεγόμενο Δακτύλιο της Φωτιάς του Ειρηνικού Ωκεανού, όπου η σεισμική δραστηριότητα είναι συχνή και σφοδρή.

Το εστιακό βάθος του σεισμού εκτιμήθηκε ότι ήταν 126 χιλιόμετρα από το αμερικανικό ινστιτούτο γεωλογικών μελετών. Ο κίνδυνος να προκληθούν τσουνάμι, σεισμικά παλιρροϊκά κύματα, έχει αποκλειστεί. Η δόνηση σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης στις 07:19 τοπική ώρα (00:19 ώρα Ελλάδας).

Το επίκεντρο του σεισμού βρισκόταν σε θαλάσσια περιοχή περίπου 300 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας, του Πορτ Μόρεσμπι.

Σύμφωνα με τις αρχές της Παπούα Νέας Γουϊνέας, δεν έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής τραυματισμοί ή υλικές ζημιές.

Μια σεισμική δόνηση 7 βαθμών είχε πλήξει τη χώρα τον Οκτώβριο, με το εστιακό βάθος να είναι μικρότερο των 40 χιλιομέτρων. Οι αρμόδιες υπηρεσίες είχαν εκδώσει τότε επείγουσες προειδοποιήσεις για τσουνάμι. Η χώρα προσπαθούσε ακόμη την εποχή εκείνη να συνέλθει από τον σεισμό 7,5 βαθμών στα τέλη του Φεβρουαρίου του 2018, που άφησε πίσω πάνω από εκατό νεκρούς και απέκοψε πολλά χωριά από τον κόσμο.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP)