ΚΟΙΝΩΝΙΑ
05/06/2019 17:20 EEST

Σήκωσαν στα χέρια μαθητή με κινητικά προβλήματα για να μπορέσει να επισκεφθεί την Ακρόπολη

Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων καταγγέλλει πως το αναβατόριο είναι εκτός λειτουργίας εδώ και μήνες.

ASSOCIATED PRESS

Το θέμα του αποκλεισμού της πρόσβασης στην Ακρόπολη Αθηνών σε άτομα με κινητικά προβλήματα, λόγω της μη λειτουργίας του αναβατορίου, θίγει σε επιστολή του προς τη Γενική Γραμματεία Πολιτισμού και την Α′ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Ραιδεστού.

Η επιστολή αναρτήθηκε στη σελίδα του συλλόγου στο Facebook.Σε αυτήν αναφέρεται πως, στο πλαίσιο τριήμερης εκδρομής της ΣΤ′ τάξης του σχολείου στην Αθήνα, ο Ερμής, μαθητής με κινητικά προβλήματα, ο οποίος κινείται με αναπηρικό αμαξίδιο και πηγαίνει στο σχολείο με συνοδεία ειδικού βοηθητικού προσωπικού, δεν είχε τη δυνατότητα να ακολουθήσει τους συμμαθητές του κατά την επίσκεψη στην Ακρόπολη, στις 30 Μαρτίου, καθώς ήταν εκτός λειτουργίας για τεχνικούς λόγους το αναβατόριο.

 

 

Ωστόσο, προκειμένου να μπορέσει ο Ερμής να επισκεφθεί και αυτό το μνημείο, ο πατέρας του και άλλοι γονείς τον σήκωσαν στα χέρια τους και τον πήραν μαζί. Όπως σημειώνεται στην επιστολή, εκείνο το Σάββατο επισκέφθηκε την Ακρόπολη και γαλλόφωνο σχολείο με μαθήτρια σε αναπηρικό αμαξίδιο, που ανέβηκε και αυτή με τον ίδιο τρόπο: Τη σήκωσαν στα χέρια τους κάποιοι από τους ανθρώπους που τη συνόδευαν.

Σύμφωνα με την επιστολή, το αναβατόριο βρίσκεται εκτός λειτουργίας από τις 15 Σεπτεμβρίου- και δεδομένου πως παλιές δημοσιεύσεις αναφέρουν ότι σε περιόδους έντονης επισκεψιμότητας εξυπηρετούσε 20 άτομα ημερησίως, γίνεται αντιληπτό ότι είναι πολλοί οι άνθρωποι με κινητικά προβλήματα που αποκλείονται από το μνημείο.

Κλείνοντας, ο σύλλογος ζητά να αναληφθεί δράση για την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων εξαιτίας των οποίων έχει τεθεί το αναβατόριο εκτός λειτουργίας.

Όπως αναφέρεται στην ανάρτηση στο Facebook, στις Μαΐου κοινοποιήθηκε από τη Βουλή έγγραφο με το οποίο διαβιβάστηκε η επιστολή στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού «λόγω αρμοδιότητας». Ακολούθως, στις 22 Μαΐου κοινοποιήθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού έγγραφο με το οποίο διαβιβάστηκε η επιστολή στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών, προκειμένου η ΕΦΑ Πόλης Αθηνών να ενημερώσει «για την εξέλιξη των εργασιών στο αναβατόριο για ΑμεΑ στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης και την αποκατάσταση της προσβασιμότητας».