ΔΙΕΘΝΕΣ
16/08/2018 17:50 EEST

Σύλληψη Γερμανού πολίτη στην Τουρκία μετά την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών

Osman Orsal / Reuters
Τούρκοι αστυνομικοί έξω από το σπίτι του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον, στην Σμύρνη, στις 16 Αυγούστου 2018

48 ώρες μετά την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων αξιωματικών, η τουρκική αστυνομία συνέλαβε έναν ακόμη Γερμανό πολίτη, ανέφερε πηγή του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών. 

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η γερμανική τηλεόραση ARD, ο άνδρας αυτός κατηγορήθηκε για «τρομοκρατική προπαγάνδα» μετά από κριτική για την τουρκική κυβέρνηση στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης.

Η σύλληψη έρχεται στο απόηχο της παρέμβασης που έκανε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χέικο Μάας, προτρέποντας την Άγκυρα να κάνει περισσότερα για να βελτιώσει τους προβληματικούς διπλωματικούς δεσμούς με τη Γερμανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, κάτι που θα βοηθούσε επίσης ώστε να αντιμετωπίσει τις τρέχουσες οικονομικές δυσκολίες.

«Είμαστε ενήμεροι για την υπόθεση. Η πρεσβεία στην Άγκυρα θα προσφέρει βοήθεια μέσω του Προξενείου», ανέφερε η πηγή του υπουργείου Εξωτερικών.

Ένας εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου δήλωσε ότι υπάρχουν άλλοι επτά Γερμανοί πολίτες, οι οποίοι συνελήφθησαν στην Τουρκία για πολιτικούς λόγους.

Ταυτόχρονα, κρατούνται στην Τουρκία πολλοί Αμερικανοί πολίτες τους τελευταίους μήνες.

Η γερμανική δημόσια ραδιοτηλεόραση ARD ανέφερε, ότι η τουρκική αστυνομία συνέλαβε το 46χρονο Ilhami Α. το πρωί της Τρίτης, ενώ επισκεπτόταν τη μητέρα του στην πατρίδα του, στην κουρδική περιοχή Σαριμπασάκ στα ανατολικά Τουρκία.

Το ένταλμα σύλληψης εξέδωσε ένας τοπικός δικαστής. Ο Ilhami A. έχει κουρδικές ρίζες και εργάζεται ως ταξιτζής στη βόρεια γερμανική πόλη του Αμβούργου, ανέφερε η ARD. Ζει μόνιμα στη Γερμανία από το 1992.

Ο Τούρκος δικηγόρος του, Ερκαν Γιλντιρίμ, δήλωσε στην ARD ότι ο πελάτης του κατηγορήθηκε για «τρομοκρατική προπαγάνδα» επειδή είχε επικρίνει την τουρκική κυβέρνηση στα social media.

 

Πηγή: Reuters

 

Sponsored Post