ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
05/05/2020 07:26 EEST | Updated 05/05/2020 07:26 EEST

Σημαντική μείωση στα ενοίκια λόγω πανδημίας – Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν

Αναλυτικοί πίνακες που διέθεσε στη HuffPost το Πανελλαδικό Δίκτυο Κτηματομεσιτών Ε-Real Estates. Η σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.

PETER SZYDLIK / EYEEM VIA GETTY IMAGES

Νέο τοπίο διαμορφώνεται στην αγορά ακινήτων την επόμενη μέρα μετά την άρση της καραντίνας, αφού οι ειδικοί της κτηματαγοράς, προβλέπουν τεράστιες μειώσεις στα ενοίκια κατοικιών και μάλιστα όχι σε βάθος χρόνου. Με δεδομένο το «πάγωμα» των αγοραπωλησιών και την κατάρρευση του  Airbnb, λόγω κυρίως του κορονοϊού, οι ιδιοκτήτες ακινήτων  διαθέτουν εκ νέου τα διαμερίσματά τους προς ενοικίαση.

Η HuffPost δημοσιεύει τα στοιχεία που της διέθεσε ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών Ε-Real Estates, κ. Θεμιστοκλής Μπάκας, για την τάση των ζητούμενων τιμών, έτσι όπως αυτή θα διαμορφωθεί το επόμενο διάστημα.

 

Τα επόμενα βήματα της Ελληνικής Οικονομίας

 

Η πορεία των τιμών ενοικίασης προ κορονοϊού

Η άμεση ανάγκη για στέγαση, το φαινόμενο βραχυχρόνιας μίσθωσης και η «Golden» visa, σε συνδυασμό με την αύξηση του τουρισμού στη χώρα μας, ανέτρεψαν τον χάρτη της κτηματαγοράς εκτοξεύοντας τις τιμές μίσθωσης των ακινήτων σε σύγκριση με το 2016 ιδιαίτερα σε περιοχές του κέντρου των Αθηνών.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Μπάκας, το 2018, το μέσο ενοίκιο στην περιοχή της Αττικής αυξήθηκε κατά 7%, ενώ το 2019 εκτιμάται ότι η αγορά «έτρεξε» με ετήσιο ρυθμό αύξησης της τάξεως του 10%. Μάλιστα, όσον αφορά το κέντρο της Αθήνας, όπου καταγράφονται και οι μεγαλύτερες αυξήσεις, οι τιμές ενοικίασης έχουν αυξηθεί κατά 20%-30% κατά μέσο όρο την τελευταία διετία, ενώ στις περιοχές εκτός του κέντρου η αντίστοιχη άνοδος εκτιμάται ότι κινήθηκε γύρω στο 10%-15%.

BALONCICI VIA GETTY IMAGES

 

Και τα παραδείγματα

Πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας, η ενοικίαση ενός διαμερίσματος κατάλληλου για οικογένεια 90 τμ-110 τμ, σε περιοχές των ανατολικών, βορείων και νοτίων προαστίων κόστιζε από 650€ έως 850€, δηλαδή σχεδόν όσο ένας μέσος μηνιαίος μισθός.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΦΚΑ για το 2018, οι μέσες μηνιαίες μεικτές αποδοχές διαμορφώθηκαν σε 921,53€, καταγράφοντας πτώση της τάξεως του 0,3% σε σχέση με το 2017, ενώ τον Απρίλιο του 2019 λόγω αναπροσαρμογής των κατώτατων αποδοχών το μέσο ημερομίσθιο στις κοινές επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 3,46%.

Το 2016 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το ποσοστό επιβάρυνσης του κόστους στέγασης για τους ενοικιαστές που πλήρωναν ενοίκιο στην αγοραία τιμή ήταν υψηλότερο στην Ελλάδα: το 84,6 % από τους ενοικιαστές δαπανούσαν περισσότερο από το 40% του ισοδύναμου διαθέσιμου εισοδήματός του για στέγαση, όταν ο μέσος όρος της ΕΕ ήταν 28,0 %. Σήμερα σε πολλές περιπτώσεις οι ενοικιαστές δαπανούν ακόμη και έναν ολόκληρο μισθό για στέγαση.

Η μόνη περίπτωση που θα έβρισκε κάποιος ακίνητο κατάλληλο για οικογένεια σε ποσά προ κρίσης, ήταν τα ακίνητα 35-40 ετών που βρίσκονταν σε «υποβαθμισμένες» περιοχές του κέντρου, στα Προάστια της Αθήνας και του Πειραιά.  Παρόμοια ήταν και η εικόνα στις περισσότερες πόλεις της επαρχίας, ελάχιστα ακίνητα διατίθεντο προς ενοικίαση σε φυσιολογικές τιμές.

Σύμφωνα δε με τις εκτιμήσεις, ο ρυθμός αύξησης των μισθωμάτων θα συνεχιζόταν ολόκληρο το α′ τρίμηνο του 2020, ενώ το β′ εξάμηνο θα βλέπαμε τις πρώτες μειώσεις.

Eurokinissi

 

Πόσο θα κρατήσει η μείωση των τιμών

Ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών Ε-Real Estates εξηγεί πως οι τιμές των ενοικίων παρουσιάζουν ήδη μια φθίνουσα τάση, ιδιαίτερα σε περιοχές που το ζητούμενο μίσθωμα είχε φτάσει στο ανώτερο επίπεδο το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Επισημαίνει παράλληλα πως η μείωση αυτή αποτελεί στιγμιαία αντίδραση των ιδιοκτητών που χρειάζονται άμεσα εισόδημα, ενώ θεωρεί πως το αποκορύφωμα των μειώσεων θα καταγραφεί μετά την καλοκαιρινή σεζόν και σταδιακά έως και την αρχή του νέου έτους.

 

Σε ποιες περιοχές θα «πέσουν» τα ενοίκια

Αρχικά, οι πρώτες γενναίες μειώσεις θα καταγραφούν σε ακίνητα των περιοχών που δεν αποτελούν τους top προορισμούς και μπήκαν τελευταίοι στο «κλάδο» των βραχυχρόνιων μισθώσεων.  

Οι περιοχές που θα καταγράψουν τις πρώτες μειώσεις ενοικίων μετά την εποχή κορονοϊού, είναι κυρίως περιοχές του κέντρου όπως οι: Άγιος Νικόλαος, Άνω Κυψέλη, Άνω Πατήσια, Πεδίον Άρεως, Πλ.Αμερικής, Πλ. Αττικής, Γκύζι, Γούβα, Γουδί, Κολοκυνθού, Κολωνός, Κυψέλη, Ν. Κυψέλη, Σεπόλια καθώς και πολλά τμήματα της Καλλιθέας και του Ν. Κόσμου που δεν συνορεύουν με το Κουκάκι.

Στις άνωθεν περιοχές, ακίνητα, μη ανακαινισμένα, χρονολογίας του 1970, μισθώνονταν έναντι 5 €/τμ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περιοχή του Αγίου Ελευθερίου, όπου το μηναίο μίσθωμα για κατοικία 77τμ κόστιζε 400€, δηλαδή 5,2€/τμ/μήνα. Αναφερόμαστε σε μια περιοχή που το 2016-2017 το κόστος ενοικίασης δεν ξεπερνούσε τα 280 €/ μήνα.

 

Οι πρώτες τάσεις μείωσης των ζητούμενων ενοικίων από τους ιδιοκτήτες ακινήτων εν μέσω κορονοϊού

E-Real Estates
E-Real Estates
E-Real Estates

 

Από Airbnb στο νοίκι: Ποια ακίνητα θα επηρεαστούν

Από την έρευνα που εκπόνησε το Πανελλαδικό Δίκτυο Κτηματομεσιτών, προκύπτει ότι γενικότερα οι ιδιοκτήτες – φυσικά πρόσωπα στις top πιάτσες των βραχυχρόνιων μισθώσεων ( Πλάκα, Θησείο, Κουκάκι, Εμπορικό Τρίγωνο) που διαθέτουν 1-2 ακίνητα, κρατούν στάση αναμονής και δεν επιστρέφουν άμεσα στις μακροχρόνιες μισθώσεις.

Το μεγαλύτερο ποσοστό ακινήτων που επιστρέφουν στις άνωθεν περιοχές, είναι εκείνα που ανήκουν – διαχειρίζονται από εταιρείες που επιθυμούν να επιμερίσουν τη «χασούρα» τους και επιστρέφουν στις συμβατικές μισθώσεις για 4-5 μήνες μέχρι να δουν τα νέα δεδομένα και τις εξελίξεις όσον αφορά την πανδημία του κορονοϊού.

Αυτό που θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε, σημειώνει ο κ. Μπάκας, είναι ότι τα ακίνητα που είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, είναι αυτά που έχουν κυρίως μικρή επιφάνεια 30τμ-60τμ και ενδείκνυνται για φοιτητές, εργένηδες και νέα ζευγάρια, δεν είναι δηλαδή κατάλληλα για οικογένειες που χρειάζονται τουλάχιστον 2 Υ/Δ.

 

Παραδείγματα διαμερισμάτων που επέστεψαν στις μακροχρόνιες μισθώσεις :

1.       Ξενοφώντος στο Σύνταγμα: Διαμέρισμα 40 τμ ισόγειο πλήρως ανακαινισμένο, τον χειμώνα μισθωνόταν σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης από 40€ έως 50€ ενώ το καλοκαίρι 100€-120€ με πληρότητες 90% περίπου. Η Ζητούμενη Τιμή Ενοικίασης  - επιπλωμένο: 400 €/ μήνα. Διατίθεται μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2020.

 

2.       Λυκαβηττός: Διαμέρισμα 45 τμ πλήρως ανακαινισμένο.  Ζητούμενη Τιμή Ενοικίασης:  350 €/ μήνα. Διατίθεται μέχρι τον Απρίλιο του 2021

 

3.       Καλλιμάρμαρο – Μετς: Ισόγειο 35 τμ πλήρως ανακαινισμένο. Ζητούμενη Τιμή Ενοικίασης: 350€/ μήνα ( συμπεριλαμβανομένου όλων των λογαριασμών και του ρεύματος ). Διατίθεται μέχρι τον Απρίλιο του 2021

 

4.       Ισόγειο με κήπο στα Πετράλωνα 60 τμ επί της Τριών Ιεραρχών για 1 χρόνο με όλους τους λογαριασμούς μέσα χωρίς το ρεύμα. Ζητούμενη Τιμή Ενοικίασης: 400 €/ μήνα. Διατίθεται μέχρι τον Απρίλιο του 2021