ΔΙΕΘΝΕΣ
08/03/2018 09:02 EET | Updated 08/03/2018 09:11 EET

Σήμερα αναμένεται η υπογραφή Τραμπ της απόφασης που ΕΕ και Κίνα ερμηνεύουν ως πράξη κήρυξης εμπορικού πολέμου

BRENDAN SMIALOWSKI via Getty Images

 Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να υπογράψει έγγραφο με το οποίο θα επιβληθούν δασμοί στον εισαγόμενο χάλυβα και στο εισαγόμενο αλουμίνιο. Η υπογραφή μάλιστα, που πρακτικά μια κήρυξη εμπορικού πολέμου με ΕΕ, Κίνα και όχι μόνο, πλαισιωθεί από επίσημη τελετή στον Λευκό Οίκο στις 15:30 (22:30 ώρα Ελλάδας), όπως ενημερώνει πηγή από το περιβάλλον του προέδρου.

Νωρίτερα η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Χάκαμπι Σάντερς ανέφερε ότι είναι πιθανό να εξαιρεθούν από τους δασμούς Καναδάς και Μεξικό, κάτι στο οποίο αναφέρεται και η Washington Post. Συγκεκριμένα αναφέρεται πως ο Τραμπ σχεδιάζει να προσφέρει στις δύο γείτονες χώρες προσωρινή εξαίρεση από τους νέους δασμούς που σκοπεύει να επιβάλλει στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, αλλά μόνο για 30 ημέρες. Κατά το δημοσίευμα της εφημερίδας, το εάν η εξαίρεση αυτή θα παραταθεί θα εξαρτηθεί από την πρόοδο στην επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών της βόρειας Αμερικής (NAFTA), η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει αποκλειστεί, βάσει των δηλώσεις αμερικανών κυβερνητικών αξιωματούχων, το ενδεχόμενο μετωπικής σύγκρουσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε όμως και με την Κίνα η οποία προειδοποιεί πως θα υπάρξουν αντίποινα ενώ ο Τουσκ εξ ονόματος της ΕΕ προειδοποιεί τις ΗΠΑ ως αυτός είναι ένα πόλεμος που μπορεί να τον χάσει.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Sponsored Post