ΔΙΕΘΝΕΣ
09/07/2018 11:31 EEST

Σήμερα η ανακοίνωση του δικαστή στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ

Toya Sarno Jordan / Reuters

Σε ένα ειδικά διαμορφωμένο γραφείο δίπλα στην Δυτική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου, οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ, προετοιμάζονται για την επιλογή του δικαστή για την κενή θέση στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

Οι ίδιοι αξιωματούχοι, γνωρίζουν ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μπορεί ν’ αλλάξει άποψη το τελευταίο λεπτό, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος προτιμάει να κρατάει την τελική απόφασή του μυστική, επίσης μέχρι την τελευταία στιγμή.

Έτσι, τόσο σύμβουλοι του Λευκού Οίκου, όσο και Ρεπουμπλικάνοι που γνωρίζουν για τους σχεδιασμούς που βρίσκονται σε εξέλιξη, δήλωσαν στο «Politico» ότι αρχικά προετοιμάζονταν για το ενδεχόμενο να υπάρξουν δύο πιθανοί υποψήφιοι.

Από την άλλη μεριά, όσο ο πρόεδρος Τραμπ εξακολουθούσε να μιλάει για την απόφαση του μέσα στο Σαββατοκύριακο κατά την παραμονή του στην λέσχη γκολφ του Μπεντμίνστερ στο Νιου Τζέρσι, οι αξιωματούχοι στην Ουάσινγκτον προετοιμάζονταν για τους χειρισμούς απέναντι στα αμερικανικά ΜΜΕ, αλλά και για το ενδεχόμενο να υπάρξουν τουλάχιστον τέσσερις πιθανοί υποψήφιοι.

Πριν από την επίσημη ανακοίνωση τα στελέχη του Λευκού Οίκου θα μοιράσουν τα βασικά σημεία ομιλιών, αλλά και βιογραφικά «μιας σειράς υποψηφίων» για το ανώτατο δικαστήριο, τόσο στο Καπιτώλιο, όσο και σε εξωτερικούς πολιτικούς συμμάχους του Τραμπ.

Η επίσημη ανακοίνωση αναμένεται ότι θα γίνει σήμερα στις 21:00 το βράδυ (τοπική ώρα Ουάσινγκτον) με τον Λευκό Οίκου να εκτιμά ότι θα ανταποκριθεί επιτυχώς στην πρόκληση. Η ώρα επιλέχθηκε με γνώμονα την μέγιστη τηλεθέαση, καθώς η προσμονή των συντηρητικών για την επιλογή μεγαλώνει.

Τα στελέχη του Λευκού Οίκου, έχουν σχεδιάσει για τις πρώτες 24 έως 36 ώρες μετά την ανακοίνωση ένα σχέδιο δράσης, το οποίο, στέλεχος του Λευκού Οίκου περιέγραψε ως μία “προσεκτική προσέγγιση,” προκειμένου να προωθήσουν και να υπερασπιστούν τον υποψήφιο, πριν οι επικριτές της επιλογής βρουν τον χρόνο για να δώσουν έμφαση σε ενδεχόμενα αρνητικά του στοιχεία.

Ανεξάρτητα από τις εξελίξεις, τα στελέχη του Λευκού Οίκου γνωρίζουν ότι η επιλογή του προέδρου Τραμπ, θα προκαλέσει μία σοβαρή πολιτική αντιπαράθεση, με τους ακτιβιστές, αλλά και τους Ρεπουμπλικάνους που βρίσκονται κοντά στον Λευκό Οίκο, να έχουν προετοιμάζονται γι’ αυτό, εδώ και καιρό.

«Η επικύρωση του διορισμού αυτού, θα αποτελέσει το ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα της πολιτικής για το 2018»,  δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ντέιβιντ Μπόζελ, πρόεδρος του συντηρητικού οργανισμού (ForAmerica). Τόσο ο Μπόζελ, όσο κι άλλοι εκτιμούν ότι ο Τραμπ θα προσδιορίσει τον πολιτικό τόνο των εξελίξεων, σε όλη την διαδικασία.«Ο πρόεδρος ήταν και παραμένει σε μεγάλο βαθμό ένας πωλητής. Έτσι, θα προσπαθήσει να πωλήσει την επιλογή του», πρόσθεσε ο ίδιος, κάνοντας αναφορά στο σκεπτικό των πωλήσεων που έχουν στο μυαλό τους, οι μεσίτες ακίνητης περιουσίας.

Ο αμερικανός πρόεδρος, χθες το απόγευμα προσπάθησε να ενισχύσει το κλίμα αναμονής κι αγωνίας για την επιλογή του δικαστή. «Βρισκόμαστε κοντά στο να λάβουμε μία απόφαση. Πρόκειται ας πούμε για τέσσερις υποψηφίους. Δεν μπορεί να εξελιχθεί λάθος για όλους. Θα αποφασίσω σήμερα το βράδυ η αύριο μέχρι τις 12:00 και θα συναντηθούμε το βράδυ στις 21:00. Φίλοι μου, έχουμε μία μεγάλη χώρα»,  δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τραμπ.

Οι πολιτικοί υποστηρικτές του Τραμπ, θεωρούν τον επιτυχή διορισμό του Νιλ Γκόρσιτς την προηγούμενη χρονιά, στο ανώτατο δικαστήριο, ως ένα από τα πιο θετικά σημεία της πολιτικής του πορείας, στο πλαίσιο της αρχής, ότι «οι υποσχέσεις που δίνονται, τηρούνται». 

Το ίδιο πολιτικό μοτίβο χρησιμοποιεί κι ο πρόεδρος Τραμπ στις πρόσφατες προεκλογικές του ομιλίες, ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών για το Κογκρέσο που θα πραγματοποιηθούν στις αρχές Νοεμβρίου, αλλά και για τον στόχο της προεδρικής επανεκλογής του το 2020.

Οι πιο πιθανοί υποψήφιοι μέσω της διαδικασίας των συνεντεύξεων, αλλά και των διεργασιών που έγιναν στην διάρκεια του Σαββατοκύριακου, είναι οι δικαστές: Μπρετ Κάβανο. Έϊμι Κόνεϊ Μπάρετ, Ρέιμοντ Κέθλεντζ, όπως επίσης κι ο Τόμας Χάρντιμαν. Ο τελευταίος, φαίνεται να έχει σοβαρές πιθανότητες για την υποψηφιότητα του διορισμού του, καθώς φέρεται να τα βρίσκει με τον πρόεδρο Τραμπ, αλλά και να μην υπάρχουν ανησυχίες για τον διορισμό του, από τον έλεγχο που προηγήθηκε, σε αντίθεση με τους άλλους υποψηφίους.

Παρά το γεγονός ότι ο Κάβανο παρουσιάστηκε στα ΜΜΕ ως μία πρώιμη επιλογή έναντι των άλλων, μερικοί Ρεπουμπλικάνοι εκφράζουν τις ανησυχίες τους για τον χρόνο που θα απαιτήσει η παραγωγή εγγράφων για τις δικαστικές αποφάσεις που έχει λάβει ο ίδιος, προκειμένου τα κείμενα αυτά, να τεθούν υπόψη της Γερουσίας.

Οι Δημοκρατικοί από την πλευρά τους, μπορεί να αιτηθούν την διάθεση χιλιάδων σελίδων από έγγραφα και να επικεντρώσουν την προσοχή τους, στην περίοδο της προεδρίας του Τζορτζ Μπους Τζούνιορ αναφορικά με την δράση του δικαστή, ώστε να καθυστερήσουν χρονικά την επικύρωση του διορισμού του. Παράλληλα, η δουλειά που έκανε ο Κάβανο, στην υπόθεση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον και της σχέσης του με την Μόνικα Λεβίνσκι (Starr Report) έχει επίσης αναφερθεί.

Ο Κάβανο, σε γενικές γραμμές βρέθηκε στο επίκεντρο επιθέσεων κατά τις προηγούμενες ημέρες, ενώ οι υποψηφιότητες της Μπάρετ και του Κέθλετζ, εξετάζονται λεπτομερώς από την δεξιά πτέρυγα των Ρεπουμπλικάνων και τους συντηρητικούς. Η πρώτη, για την σύντομη θητεία της σε ομοσπονδιακή θέση, ενώ ο δεύτερος για τις γνωμοδοτήσεις του, οι οποίες δεν μπορούν να εναρμονιστούν με τις απόψεις των πολέμιων της παράνομης μετανάστευσης.

Οι εξελίξεις αυτές, ευνοούν την υποψηφιότητα του Χάρντιμαν, ο οποίος παρέμεινε στην σκιά της όλης διαδικασίας, αλλά τον έχει προταθεί από την Μάριαν Τραμπ Μπέρι, αδερφή του προέδρου Τραμπ, που υπηρετεί μαζί του στο ίδιο δικαστήριο.

Παράλληλα, η προσωπική ιστορία του Χάρντιμαν, μπορεί ν’ αποτελέσει ένα πολύτιμο στοιχείο για τον πρόεδρο Τραμπ, καθώς ο δικαστής, δούλευε ως ταξιτζής για να ολοκληρώσει τις σπουδές του στο πανεπιστήμιο (Notre Dame), ενώ αργότερα πήγε στο κέντρο νομικών σπουδών (Georgetown University Law Center).

Παράλληλα, καθώς οι διεργασίες για την τελική επιλογή κλιμακώνονται οι πολιτικοί σύμμαχοι και οι υποστηρικτές των υποψηφίων για τον διορισμό, δικαστών, έχουν επιδοθεί σε μία προσπάθεια σκιώδους προώθησης τους, με έμφαση στην δημοσιοποίηση των βιογραφικών τους, αλλά και των στοιχείων επικοινωνίας τους.

Από την άλλη μεριά, προωθείται υλικό που είναι βλαπτικό απέναντι στους άλλους δικαστές, που επίσης, διεκδικούν τον διορισμό τους στο ανώτατο δικαστήριο.

Από την πλευρά του, ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει τις εξελίξεις.

Καθώς απομένουν μόλις λίγες ώρες για την ανακοίνωση της τελικής επιλογής, η όλη διαδικασία εξελίσσεται στον θετικά πολιτικό απόηχο του διορισμού του Γκόρσιτς, από την κυβέρνηση Τραμπ.

Κεντρικό ρόλο στις εξελίξεις, έχει ο Νομικός Σύμβουλος του Λευκού Οίκου Ντον ΜακΓκαν, με τον Ρατζ Σαχ να διαχειρίζεται τα ζητήματα επικοινωνίας και προώθησης ειδήσεων στα ΜΜΕ.

Σε πολιτικό επίπεδο, αρκετά στελέχη της Δυτικής Πτέρυγας του Λευκού Οίκου πιστεύουν πως η μάχη του διορισμού αυτού στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, λειτουργεί ενωτικά για την αμερικανική κυβέρνηση, καθώς το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν καταγραφεί σημαντικές αποχωρήσεις από τα ανώτατα κλιμάκια των αξιωματούχων στον Λευκό Οίκο.