ΠΟΛΙΤΙΚΗ
03/12/2019 11:36 EET

Προς το συμφέρον της Τουρκίας να αναδιπλωθεί, το μήνυμα Μητσοτάκη στον Ερντογάν

Τι θα πει ο πρωθυπουργός στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ και στον Ερντογάν.

ASSOCIATED PRESS

«Δεν μπορεί μια συμμαχία να στέκεται αδιάφορη όταν ένα μέλος της παραβιάζει ανοιχτά το Διεθνές Δίκαιο και στρέφεται έτσι κατά άλλου μέλους της. Η  τακτική των ίσων αποστάσεων αδικεί κατάφωρα την Πατρίδα μας που ουδέποτε επιδίωκε την ένταση στην περιοχή μας». Αυτή η τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη την Κυριακή στην ομιλία του στο 13ο Συνέδριο της ΝΔ, συνοψίζει τις ελληνικές θέσεις στις οποίες ο Πρωθυπουργός θα δώσει έμφαση κατά την σημερινή Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.  

Ιδιαίτερη βαρύτητα από την ελληνική πλευρά όμως, δίνεται και στην συνάντηση που θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου. Με τον Πρωθυπουργό να έχει ήδη, διαμηνύσει ότι η Ελλάδα «ξέρει να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της με αυτοπεποίθηση, ψυχραιμία και αποτελεσματικότητα», όλα τα βλέμματα στρέφονται στην αυριανή του συνάντηση (4 Δεκεμβρίου 2019, 14:30μμ ώρα Λονδίνου), με τον Τούρκο Πρόεδρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες από στενούς συνεργάτες του Πρωθυπουργού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι έτοιμος να θέσει στον Ερντογάν όλα τα θέματα της τουρκικής προκλητικότητας. «Θα μιλήσουμε με ανοιχτά χαρτιά. Και είναι προς το συμφέρον και της Τουρκίας να αναδιπλωθεί από προκλητικές ενέργειες. Η στάση της Τουρκίας οδηγεί στη διπλωματική της απομόνωση», αναμένεται να πει ο Έλληνας Πρωθυπουργός στον Τούρκο Πρόεδρο.

 Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι ελληνικές θέσεις είναι ξεκάθαρες: Η απόπειρα της Τουρκίας να καταργήσει θαλάσσιες ζώνες νησιών - όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κάρπαθος, το Καστελόριζο -  με τεχνάσματα όπως άκυρα διμερή μνημόνια, δεν παράγει διεθνώς έννομα αποτελέσματα. Δεν μπορεί δηλαδή να θίξει κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών μας, που είναι εδραιωμένα στο Διεθνές Δίκαιο και, ειδικότερα, στο Δίκαιο της Θάλασσας, υποστηρίζουν στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού.

Ήδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης συντονίζει μια σειρά δράσεων που απαντούν έμπρακτα στις τουρκικές προκλήσεις. Έθεσε το ζήτημα στον Ιταλό Πρωθυπουργό, Τζουζέπε Κόντε, κατά τη συνάντησή τους στη Ρώμη στις 26/11, και στον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, κατά την τηλεφωνική τους συνομιλία, από τον οποίο ζήτησε τη στήριξη της Γαλλίας. 

Επίσης στη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών που συμμετείχαν στη διάσκεψη για το κλίμα, στη Μαδρίτη, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε χθες στις έρευνες που γίνονται στην Ανατολική Μεσόγειο, κατήγγειλε τις ενέργειες της Τουρκίας και ζήτησε τη στήριξη της ΕΕ. υπογραμμίζοντας ότι οι τουρκικές κινήσεις της υπονομεύουν τις πολιτικές αξιοποίησης νέων κοιτασμάτων φυσικού αερίου από την ευρύτερη περιοχή.

Η στρατηγική της Αθήνας για ακόμα μεγαλύτερη διεθνοποίηση του θέματος θα συνεχιστεί αμείωτη, ενώ μεγάλη σημασία αποκτά πλέον η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις 7 Ιανουαρίου 2020 στον Λευκό Οίκο και η συνάντηση του με τον Ντόναλντ Τραμπ, καθώς ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα συζητήσει με τον Ντόναλντ Τραμπ όλες τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο.  

Σε όλες τις διπλωματικές κινήσεις που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα για την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας, να θυμίσουμε την επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Αίγυπτο (1.11) και την συμφωνία με τον Αιγύπτιο ομόλογό του να επιταχυνθούν οι συζητήσεις μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών των δύο χωρών.

Υπενθυμίζεται ότι αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της συμφωνίας Τουρκίας - Λιβύης ο Νίκος Δένδιας κάλεσε τον Τούρκο Πρέσβη στην Αθήνα στο Υπουργείο Εξωτερικών (28/11) προκειμένου να ζητήσει εξηγήσεις. Στο ΥΠΕΞ κλήθηκε (29/11) και ο Πρέσβης της Λιβύης από τον οποίο ζητήθηκε να γνωστοποιήσει  άμεσα, το περιεχόμενο του μνημονίου ειδάλλως θα ληφθεί απόφαση απέλασής του.

Ταυτόχρονα, η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδος στην Ε.Ε. ενημέρωσε την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας  κυρία Φεντερίκα Μογκερίνι για την εξέλιξη της κατάστασης, ενώ ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας έθεσε το θέμα στο πλαίσιο του Coreper.

Τέλος, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ενημέρωσε για τις πρόσφατες εξελίξεις τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων.