Συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου για την προστασία πολιτιστικών αγαθών και την παράνομη διακίνηση αρχαιοτήτων

Ο υπουργός Αρχαιοτήτων και Τουρισμού της Αιγύπτου δήλωσε τη θερμή στήριξη της χώρας του στο αίτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα.
ΥΠΠΟΑ

Τη συμφωνία τους σε θέματα προστασίας πολιτιστικής κληρονομιάς και την πρόθεσή τους να συνεργαστούν από κοινού για ζητήματα παράνομης διακίνησης αρχαιοτήτων και ανάδειξης των μνημείων της Ελλάδας και της Αιγύπτου, τόνισαν η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και ο υπουργός Αρχαιοτήτων και Τουρισμού της Αιγύπτου, δρ. Καλέντ Άχμεντ ελ-Ενάνι, ο οποίος πραγματοποιεί τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, έπειτα από πρόσκληση της κ. Μενδώνη.

Σε συνάντηση που είχαν οι δύο υπουργοί στο ΥΠΠΟΑ, συμφώνησαν την υπογραφή διμερούς συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, καθώς και τριμερούς συμφωνίας με τη συμμετοχή και της Κύπρου, στους τομείς της προστασίας πολιτιστικών αγαθών από την παράνομη διακίνηση.

Συμφωνήθηκε, η διοργάνωση ενός μεγάλου διεθνούς συνεδρίου, με τη συμμετοχή υπουργών Πολιτισμού χωρών με ιστορικό παρελθόν, οι οποίες έχουν αντιμετωπίσει τις συνέπειες της παράνομης διακίνησης αρχαιοτήτων.

Ο δρ. Καλέντ Άχμεντ ελ-Ενάνι εξέφρασε, επίσης, τη θερμή στήριξη της Αιγύπτου στο αίτημα της επιστροφής και επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα, ώστε να επανακτήσει η Ελλάδα τα μνημεία που έχουν αφαιρεθεί παρανόμως.

Μενδώνη: Προσδιορίστηκε ο χρόνος υπογραφής της τριμερούς συμφωνίας

«Η Ελλάδα και η Αίγυπτος αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουν μείζονα θέματα που αφορούν την παράνομη διακίνηση των πολιτιστικών αγαθών» σημείωσε η κ. Μενδώνη. «Από τα βασικά θέματα της σημερινής μας συνομιλίας ήταν η ενδυνάμωση αυτής της συνεργασίας, αποφασίσαμε την υπογραφή διμερούς συμφωνίας για την προστασία των πολιτιστικών αγαθών από την παράνομη διακίνηση και ο ίδιος είχε την καλοσύνη να προσδιορίσει και τον χρόνο υπογραφής τριμερούς συμφωνίας, έτσι όπως προβλέπεται μέσα από το πλαίσιο της συνεργασίας της Αιγύπτου, την Ελλάδας και της Κύπρου, για την υπογραφή συμφωνίας με αντίστοιχο περιεχόμενο, δηλαδή της παράνομης διακίνησης των πολιτιστικών αγαθών, ανάμεσα στις τρεις αυτές χώρες.

Συζητήσαμε για θέματα που αφορούν τη μουσειακή πολιτική. Όπως γνωρίζετε η Αίγυπτος μέσα στο 2020 θα εγκαινιάσει το νέο αρχαιολογικό μουσείου του Καΐρου, ένα έργο που ήδη έχει προκαλέσει εξαιρετικά θετικά σχόλια. Είχαμε λοιπόν την ευκαιρία, με αφορμή τη συζήτηση για το μουσείο, να μιλήσουμε για θέματα μουσειακής πολιτικής και πώς μπορούν οι δυο χώρες να συνεργαστούν και να ανταλλάξουν τεχνογνωσία, όπως επίσης μας απασχόλησαν τα θέματα έρευνας εναλίων αρχαιοτήτων και της αντίστοιχης προστασίας τους από την κλοπή και την παράνομη διακίνηση».

Καλέντ ελ-Ενάνι: Καρποφόρα συνεργασία και στους τομείς των αρχαιοτήτων

«Συμφωνήσαμε να υπογραφεί μια συμφωνία τριμερής μεταξύ Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου για την καταπολέμηση της παράνομης εμπορίας των αρχαιοτήτων. Ολοκληρώσαμε τις διάφορες διαδικασίες του τριμερούς πρωτοκόλλου και θα υπογραφεί κατά τις προσεχείς ημέρες ή μήνες» δήλωσε ο κ.Καλέντ ελ-Ενάνι.

«Επίσης συμφωνήσαμε να διοργανώσουμε ένα μεγάλο συνέδριο στο οποίο θα συμμετέχουν οι υπουργοί διαφόρων χωρών με ιστορικό παρελθόν και οι οποίες υποφέρουν από την παράνομη εμπορία των αρχαιοτήτων τους. Συμφωνήσαμε οι δυο χώρες μας να καταδικάσουμε την παράνομη διακίνηση των αρχαιοτήτων και την ανάγκη επιστροφής όλων των κλεμμένων αρχαιοτήτων στις χώρες μας. Εξετάσαμε όλα τα εκκρεμή θέματα και εκφράζουμε την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή μας για να επανακτήσει η Ελλάδα όλα τα μνημεία τα οποία έχουν αφαιρεθεί και να επιστραφούν στην κοιτίδα τους.

Επίκειται η επίσκεψή μου σε διάφορα μεγάλα μουσεία ώστε να αποκτήσουμε γνώσεις και εμπειρίες από τον τρόπο λειτουργίας των ελληνικών μουσείων και να τις ακολουθήσουμε κι εμείς στα δικά μας, όπου χρειαστεί. Η Αίγυπτος και η Ελλάδα έχουν ιδιαίτερες σχέσεις πολιτικές, χάρη στις σχέσεις που προϋπήρχαν από 2.500 χρόνια και θα ακολουθήσει μια συνεργασία καρποφόρα σε όλους τους πολιτιστικούς τομείς και στους τομείς των αρχαιοτήτων» κατέληξε ο κ. ελ-Ενάνι.

Δημοφιλή