ΔΙΕΘΝΕΣ
29/04/2018 16:49 EEST | Updated 29/04/2018 22:34 EEST

Ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα: Συμφωνία στην Ευρώπη, αλλά διαφωνία από τις ΗΠΑ

Για να μην αποκτήσει η Τεχεράνη πυρηνικά όπλα

AFP Contributor via Getty Images

Οι ηγέτες της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας συμφώνησαν σήμερα πως η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν είναι ο καλύτερος τρόπος για να μην αποκτήσει η Τεχεράνη πυρηνικά όπλα, αναφέρεται σε δήλωση που εκδόθηκε σήμερα από το γραφείο της βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι.

Η Μέι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τη γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, κατά την οποία συμφώνησαν πως η συμφωνία χρειάζεται ενδεχομένως να διευρυνθεί για να καλυψει και άλλους τομείς, όπως οι βαλλιστικοί πύραυλοι, το τι θα συμβεί όταν εκπνεύσει η ισχύς της και την αποσταθεροποιητική περιφερειακή δραστηριότητα του Ιράν, αναφέρεται στη δήλωση.

«Δεσμεύθηκαν να συνεχίζουν να συνεργάζονται στενά μεταξύ τους, καθώς και με τις ΗΠΑ, για το πώς να αντιμετωπίσουν το φάσμα των προκλήσεων που τίθενται από το Ιράν ― περιλαμβανομένων των θεμάτων εκείνων που μπορεί να καλύψει μια νέα συμφωνία», προστίθεται στη δήλωση.

Τον ερχόμενο μήνα λήγει η προθεσμία που έχει θέσει ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ για να αποφασίσει αν θα επαναφέρει ή όχι τις αμερικανικές οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης.

Ο Τραμπ έχει επικρίνει τη συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα με την οποία ήρθησαν ορισμένες δυτικές κυρώσεις σε βάρος του Ιράν με αντάλλαγμα περιορισμούς στο πυρηνικό πρόγραμμά του. 

Ο Τραμπ, όμως, δεν έχει ακόμη αποφασίσει για την τύχη της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, όπως λέει ο Τζον Μπόλτον, ο σύμβουλος του αμερικανού προέδρου σε θέματα εθνικής ασφαλείας. Σύμφωνα με τον ίδιο, η αποπυρηνικοποίηση της Λιβύης πρέπει να γίνει πρότυπο στην περίπτωση της Πιονγκγιάνγκ. 

«Δεν υπάρχει ακόμη απόφαση γι′ αυτό το θέμα», δήλωσε ο Μπόλτον, σε συνέντευξη που έδωσε στο δίκτυο Fox ενώ ο Τραμπ πρόκειται να ανακοινώσει μέχρι τις 12 Μαΐου αν, όπως έχει επανειλημμένα υποσχεθεί, θα «σκίσει» το κείμενο αυτό, το οποίο υπογράφηκε τον Ιούλιο του 2015 έπειτα από σκληρές διαπραγματεύσεις.

Ο αμερικανός πρόεδρος «ασφαλώς εξετάζει» την πρόταση του γάλλου ομολόγου του, του Εμανουέλ Μακρόν, για την έναρξη διαπραγματεύσεων με στόχο την επίτευξη μιας νέας διευρυμένης συμφωνία, πρόσθεσε.

Ο Μακρόν πρότεινε στην αρχή της εβδομάδας στον αμερικανό πρόεδο να διατηρήσει την αρχική συμφωνία, που θα γίνει ο πρώτος από τους «τέσσερις πυλώνες» ενός μελλοντικού κειμένου. Οι άλλοι «πυλώνες» θα αφορούν την περίοδο μετά το 2025, όταν θα εκπνεύσει η ισχύς ορισμένων διατάξεων που αφορούν τις πυρηνικές δραστηριότητες, αλλά και τους πολύ αμφιλεγόμενους βαλλιστικούς πυραύλους της Τεχεράνης και τον ρόλο της στην περιοχή που χαρακτηρίζεται «αποσταθεροποιητικός».

«Πιστεύω πως είναι κάτι που ενδιαφέρει τον πρόεδρο και που αξίζει τον κόπο να το σκεφτεί», διευκρίνισε ο Μπόλτον.

Ο σύμβουλος του αμερικανού προέδρου για θέματα εθνικής ασφαλείας υποστήριξε ακόμη πως το πρόγραμμα που έκανε τη Λιβύη να εγκαταλείψει τις πυρηνικές φιλοδοξίες της, πρέπει να χρησιμεύσει ως πρότυπο για την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας

«Σκεπτόμαστε το λιβυκό μοντέλο του 2003, 2004» για την αποπυρηνικοποίηση την οποία υποσχέθηκε ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν, δήλωσε ο Τζον Μπόλτον μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox και αναφερόμενος στην εγκατάλειψη, τον Δεκέμβριο του 2003, από τον συνταγματάρχη Καντάφι που κυβερνούσε τότε τη Λιβύη, του προγράμματός του για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.

Παρίσι και Τεχεράνη συμφώνησαν να συνεργαστούν για τη διάσωση της συμφωνίας του 2015 

Η πυρηνική συμφωνία μεταξύ του Ιράν και των μεγάλων δυνάμεων που υπογράφηκε το 2015 δεν είναι ”επ′ ουδενί διαπραγματεύσιμη”, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί στον ομόλογό του της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της ιρανικής προεδρίας.

″Η πυρηνική συμφωνία ή οποιοδήποτε άλλο θέμα υπό το πρόσχημα αυτής δεν είναι σε καμία περίπτωση διαπραγματεύσιμο”, δήλωσε ο Ροχανί κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Γάλλο ομόλογό του που διήρκησε τουλάχιστον μία ώρα. Το Ιράν ”δεν θα δεχθεί κανέναν περιορισμό πέραν των δεσμεύσεών του” που είναι σύμφωνες με τους διεθνείς κανόνες μετά το 2025, αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του προέδρου του Ιράν.

Οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν να συνεργαστούν τις επόμενες εβδομάδες για τη διάσωση της συμφωνίας του 2015, ανακοίνωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Στη συνομιλία αυτή, ο Μακρόν πρότεινε επίσης οι συζητήσεις να διευρυνθούν για να καλύψουν ”τρία πρόσθετα, απαραίτητα θέματα”, επισημαίνει το προεδρικό μέγαρο στο Παρίσι, που επικαλείται το βαλλιστικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, τις πυρηνικές της δραστηριότητες μετά το 2025 και ”τις κύριες περιφερειακές κρίσεις” στη Μέση Ανατολή.

 

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Sponsored Post