ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
19/06/2018 19:13 EEST | Updated 19/06/2018 20:22 EEST

Συμφωνία Μέρκελ - Μακρόν για προϋπολογισμό της Ευρωζώνης

Μέρκελ: Ελπίζω ότι στο Eurogroup θα κάνουμε με την Ελλάδα το τελευταίο βήμα στο πρόγραμμα

LUDOVIC MARIN via Getty Images

Εν όψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, στις 28 και 29 Ιουνίου, οι ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας, Άνγκελα Μέρκελ και Εμμανουέλ Μακρόν, συναντήθηκαν σήμερα στο Βερολίνο και κατέληξαν σε συμφωνία για τη δημιουργία προϋπολογισμού για τις χώρες της Ευρωζώνης. 

Κάνοντας ένα ακόμη βήμα προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, ο προϋπολογισμός θα χρησιμοποιηθεί όχι μόνο για την υλοποίηση επενδύσεων, αλλά και για την άρση των αποκλίσεων ανάμεσα στα κράτη - μέλη. Στόχος είναι το μεγάλο αυτό βήμα να γίνει το 2021. Η πρόταση αυτή θα κατατεθεί από κοινού από τη Γερμανία και τη Γαλλία στη Σύνοδο Κορυφής στο τέλος του μήνα.

Η Μέρκελ τόνισε ότι μια οικονομική και νομισματική ένωση μπορεί να κρατηθεί μόνο αν οι οικονομικές πολιτικές πλησιάσουν μεταξύ τους και ανέφερε ενδεικτικά το παράδειγμα της συνεργασίας Γερμανίας και Γαλλίας προκειμένου να εναρμονιστεί το σύστημα φορολόγησης των επιχειρήσεων, αλλά και την πρόοδο που έχουν σημειώσει τα δύο υπουργεία Οικονομικών στο θέμα της τραπεζικής ένωσης. Τόνισε ωστόσο ότι για να καταστεί δυνατή η σύγκλιση κάποιες χώρες χρειάζονται επιπλέον βοήθεια και επισήμανε ότι «η σύγκλιση στην Ευρωζώνη δεν είναι ακόμη επαρκής».

Για ένα «νέο βήμα στην ιστορία της οικονομικής και νομισματικής ένωσης», έκανε λόγο ο Εμανουέλ Μακρόν. Ο προϋπολογισμός της Ευρωζώνης θα δημιουργηθεί στο πλαίσιο των έως τώρα υπαρχουσών δομών προϋπολογισμών και θα τεθεί σε ισχύ με το μεσοπρόθεσμο σχέδιο προϋπολογισμού του 2021, εξήγησε ο κ. Μακρόν και πρόσθεσε ότι πρόκειται για έναν κανονικό προϋπολογισμό, με έσοδα και έξοδα σε ετήσια βάση. Σε ό,τι αφορά το ποσό, οι δύο ηγέτες δεν έδωσαν νούμερα, καθώς το ύψος του προϋπολογισμού θα καθοριστεί με την καθοδήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα βήματα προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, η Μέρκελ εστίασε στον αναβαθμισμένο ρόλο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), ο οποίος θα έχει την κοινή ευθύνη για τις τράπεζες.

«Η τραπεζική ενοποίηση θα πρέπει να ολοκληρωθεί, αλλά προηγείται η μείωση των τραπεζικών κινδύνων» έσπευσε να προσθέσει, εμμένοντας στις παραδοσιακές θέσεις του Βερολίνου.

Η Μέρκελ έκανε, τέλος, ειδική μνεία και στο μεταναστευτικό, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη αλληλεγγύης ανάμεσα στα κράτη-μέλη. «Συμφωνήσαμε με τον Μακρόν ότι θέλουμε να μειώσουμε τις παράνομες προσφυγικές ροές» συμπλήρωσε, επιπλέον.

Μέρκελ: Ελπίζω ότι στο Eurogroup θα κάνουμε με την Ελλάδα το τελευταίο βήμα στο πρόγραμμα

Η Γερμανίδα Καγκελάριος αναφέρθηκε και στο θέμα της Ελλάδας, εκφράζοντας στην ελπίδα ότι στην συνεδρίαση του Eurogroup την Πέμπτη «θα καταφέρουμε να κάνουμε με την Ελλάδα το τελευταίο βήμα στο πρόγραμμα». «Τότε όλες οι χώρες του ευρώ θα βρίσκονται εκτός προγραμμάτων» και θα είναι η σωστή στιγμή για να ληφθούν τα μέτρα θωράκισης της Ευρωζώνης.

«Τώρα πιστεύω έχουμε την χρονική στιγμή. Την Πέμπτη ελπίζω να καταφέρουμε να κάνουμε με την Ελλάδα το τελευταίο βήμα στο πρόγραμμα. Τότε όλες οι χώρες του ευρώ θα είναι εκτός προγραμμάτων και τότε θα είναι η σωστή στιγμή για να πούμε ”τώρα πρέπει να καταστήσουμε την Ευρωζώνη ασφαλή έναντι κρίσεων” και πιστεύω ότι μπορούμε με τις προτάσεις μας να κάνουμε ένα καλό βήμα στην σύνοδο κορυφής της Ευρωζώνης που θα έχουμε μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε η Καγκελάριος. 

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)