Συμφωνία Γερμανίας - Γαλλίας - Ισπανίας να σχεδιάσουν νέο μαχητικό αεροσκάφος

Το συνολικό κόστος του έργου εκτιμάται σε 100 δισεκατομμύρια ευρώ.
Μαχητικά Ραφάλ.
Μαχητικά Ραφάλ.
REUTERS

Η Γαλλία, η Γερμανία και η Ισπανία κατέληξαν σε μια γενική συμφωνία για τα επόμενα βήματα στην ανάπτυξη ενός κοινού μαχητικού αεροσκάφους και ελπίζουν να έχουν αποσαφηνίσει όλες τις λεπτομέρειες μέχρι τα μέσα Μαΐου, σύμφωνα με πηγή σε δημοσίευμα του Reuters.

Τα τρία έθνη προσπαθούν μέχρι στιγμής, να επιλύσουν τις διαφορές που υπάρχουν όσον αφορά την πρόσβαση στην τεχνογνωσία και τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.

Οι διαφωνίες σχετικά με τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας οδήγησαν τις χώρες να χάσουν την προθεσμία του Απριλίου που είχε οριστεί από τη Γερμανία και τη Γαλλία, κάτι που θα εξασφάλιζε την επόμενη φάση στο μεγαλύτερο αμυντικό έργο της Ευρώπης. Το συνολικό κόστος του έργου εκτιμάται σε 100 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα θα καταρτίσουν μέχρι τα μέσα Μαΐου έναν κατάλογο δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας για το μελλοντικό αεριωθούμενο, διευκρινίζοντας ποια θα είναι ανοικτά για να χρησιμοποιηθούν από όλους και ποια θα παραμείνουν σε συγκεκριμένες εταιρείες.

Η Dassault Aviation της Γαλλίας, η Airbus και η Indra - οι δύο τελευταίες που εκπροσωπούν τη Γερμανία και την Ισπανία αντίστοιχα - συμμετέχουν στο πρόγραμμα για την έναρξη της αντικατάστασης των γαλλικών Rafale και των γερμανοϊσπανικών Eurofighters από το 2040 . Το επόμενο βήμα της ανάπτυξης αναμένεται να κοστίσει 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ακόμα κι αν επιτευχθεί η τελική συμφωνία έως τα μέσα Μαΐου, το Βερολίνο μπορεί να μην έχει χρόνο να εξασφαλίσει την έγκριση της κοινοβουλευτικής επιτροπής προϋπολογισμών της Γερμανίας πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Συνήθως, αυτή η διαδικασία διαρκεί αρκετούς μήνες, αλλά η τελευταία ρεαλιστική ημερομηνία κατά την οποία η επιτροπή προϋπολογισμών μπορεί να λάβει την απόφαση είναι η 24η Ιουνίου, αναφέρουν δύο πηγές.

Αν και τα γερμανικά πολιτικά κόμματα έχουν εντελώς διαφορετικές απόψεις σχετικά με τις αμυντικές δαπάνες, αναλυτές λένε ότι η συμφωνία είναι πιθανό να παρουσιαστεί ως «άγκυρα» για τους γαλλο-γερμανικούς δεσμούς που βρίσκονται στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής συνεργασίας και οι οποίοι έχουν διακομματική γερμανική υποστήριξη.

Δημοφιλή