Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας Τουρκίας: Θα συνεχίσουμε τις γεωτρήσεις - Εφαρμόζουμε το Διεθνές Δίκαιο

«Οι μαξιμαλιστικοί ισχυρισμοί της Ελλάδας, εάν τηρηθούν, θα καθιστούσαν σχεδόν αδύνατο για την Τουρκία να κάνει κάθε είδους γεωτρήσεις στα ύδατα που περιβάλλουν τη χώρα».
Ωρα 18:50, Τετάρτη 22 Ιουλίου. Το στίγμα του Ορουτς Ρέις αναβοσβήνει ακίνητο μπροστά στο λιμάνι της Αττάλειας, όπου το τουρκικό ερευνητικό πλοίο παραμένει αγκυροβολημένο. Η εικόνα αυτή επιβεβαιώνει και τις σχετικές πληροφορίες από ελληνικές πηγές.
Ωρα 18:50, Τετάρτη 22 Ιουλίου. Το στίγμα του Ορουτς Ρέις αναβοσβήνει ακίνητο μπροστά στο λιμάνι της Αττάλειας, όπου το τουρκικό ερευνητικό πλοίο παραμένει αγκυροβολημένο. Η εικόνα αυτή επιβεβαιώνει και τις σχετικές πληροφορίες από ελληνικές πηγές.
MarineTraffic.com

Το έκτακτο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας είχε πολλά θέματα συζήτησης στο τραπέζι: πρόσφατες εντάσεις στον Καύκασο, στη Μέση Ανατολή, στη βόρεια Αφρική και στο Αιγαίο. Η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και οι δραστηριότητες γεώτρησης συζητήθηκαν επίσης λεπτομερώς στη συνάντηση που διήρκεσε σχεδόν τρεις ώρες.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (MGK) συγκλήθηκε από τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Τετάρτη. Κύρια θέματα της συνέλευσης ήταν οι πρόσφατες εντάσεις μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας και οι εξελίξεις στη Λιβύη που πλήττεται από πόλεμο.

Το MGK συζήτησε επίσης άλλα σημαντικά θέματα, όπως δραστηριότητες γεώτρησης στην Ανατολική Μεσόγειο, καταπολέμηση της τρομοκρατίας τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, ιδίως στη βόρεια Συρία και στο Ιράκ και τις ειρηνευτικές προσπάθειες στην Κύπρο.

Τι θα γίνει με τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο

«Οι μαξιμαλιστικοί ισχυρισμοί της Ελλάδας, εάν τηρηθούν, θα καθιστούσαν σχεδόν αδύνατο για την Τουρκία να κάνει κάθε είδους γεωτρήσεις στα ύδατα που περιβάλλουν τη χώρα. Γι ’αυτό η Τουρκία έχει απορρίψει πολλές φορές τους ισχυρισμούς της Ελλάδας και συνέχισε τις δραστηριότητες γεώτρησης σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο,» όπως υποστηρίζει η Daily Sabah.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το MGK συζήτησε επίσης την αποφασιστικότητα και τη δέσμευση της Τουρκίας να συνεχίσει τις δραστηριότητες γεώτρησης όπου το επιτρέπουν οι διεθνείς νόμοι και συμβάσεις.

Η Τουρκία έχει εντείνει τις δραστηριότητες εξερεύνησης και γεώτρησης υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο παρά την συνεχιζόμενη πανδημία του κορονοϊού.

Η χώρα διεξάγει εξερευνητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο με δύο σκάφη γεώτρησης - τα Fatih και Yavuz - μαζί με τα ερευνητικά πλοία Oruç Reis και Barbaros Hayrettin Paşa.

Το πρώτο πλοίο γεώτρησης πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας, Fatih, ξεκίνησε επίσης τη Δευτέρα την πρώτη του γεώτρηση, αυτή τη φορά στη Ζώνη Τόνου 1 της Μαύρης Θάλασσας.

Η ζώνη Tuna-1 βρίσκεται έξω από τις εκβολές του Δούναβη στο σταυροδρόμι των βουλγαρικών και ρουμανικών θαλάσσιων συνόρων και των εσωτερικών υδάτων της Τουρκίας.

Το πρώτο ερευτνητικό πλοίο της Τουρκίας, το Barbaros Hayrettin Paşa, έχει προηγουμένως πραγματοποιήσει έρευνες στη Μαύρη Θάλασσα και εντόπισε πλούσια αποθέματα φυσικού αερίου στο μπλοκ του Δούναβη στα τούρκικα θαλάσσια της δυτικής Μαύρης Θάλασσας. Η Ρουμανία και η Βουλγαρία παράγουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο εδώ και πολλά χρόνια στο μπλοκ του Δούναβη.

Εντάσεις με την Ελλάδα

Οι πρόσφατες εντάσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας φέρεται να ήταν ένα από τα θέματα συζήτησης στο MGK.

H NAVTEX εκδόθηκε από το τουρκικό ναυτικό την Τρίτη για σεισμικές έρευνες από το Oruç Reis και δύο πλοία υποστήριξης σε ύδατα νότια των ελληνικών νησιών της Ρόδου, της Καρπάθου και του Καστελόριζο (Μεγίστη στα ελληνικά Meis στα τουρκικά) έως τις 2 Αυγούστου.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε την Τρίτη ότι η NAVTEX κάλυψε μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε νωρίτερα την Τρίτη ότι αν δεν υποχωρήσει η Τουρκία, οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης εναντίον του συμμάχου της στο ΝΑΤΟ θα μπορούσαν να είναι αναπόφευκτες.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, ωστόσο, δημοσίευσε δήλωση που απορρίπτει τους ελληνικούς ισχυρισμούς.

Το υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι το ελληνικό νησί Καστελόριζο απέχει 2 χιλιόμετρα (1,2 μίλια) από την τουρκική ηπειρωτική χώρα και 580 χιλιόμετρα μακριά από την ελληνική ακτή, καθιστώντας «τις αξιώσεις της ελληνικής ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας που βασίζονται σε νησιά μακριά από την ηπειρωτική χώρα, ασυμβίβαστα με το διεθνές δίκαιο.

«Οι θέσεις της Ελλάδας για μια υφαλοκρηπίδα 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων (15.450 τετραγωνικών μιλίων) ενός νησιού 2 χιλιομέτρων από την Μέση Ανατολή και 580 χιλιομέτρων από την ηπειρωτική Ελλάδα δεν είναι ορθολογικές και αντιβαίνουνστο διεθνές δίκαιο», ανέφερε η δήλωση του υπουργείου, προσθέτοντας. ότι η Άγκυρα απέρριψε τους ελληνικούς ισχυρισμούς.

Το υπουργείο επανέλαβε επίσης τις εκκλήσεις για διάλογο και είπε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Πηγή: Daily Sabah

Δημοφιλή