ΚΟΙΝΩΝΙΑ
12/04/2018 14:12 EEST | Updated 12/04/2018 18:20 EEST

Τι είναι η Ελληνοαμερικανική Επιτροπή Υψηλού Επιπέδου και τι συζητήθηκε

US Embassy

Συνάντηση με τη High Level Consultative Committee (HLCC) των ΗΠΑ για θέματα άμυνας – την επιτροπή αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας- ΗΠΑ- είχε στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας ο υπουργός, Πάνος Καμμένος.

Τι είναι η Ελληνοαμερικανικής Επιτροπής Υψηλού Επιπέδου και τι συζητήθηκε

Η Ελληνοαμερικανική Επιτροπή Υψηλού Επιπέδου (HLCC) είναι ένας τακτικός διάλογος μεταξύ του Αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας και του Ελληνικού Υπουργείου Εθνικής Άμυνας που φιλοξενεί εναλλάξ η Ουάσιγκτον και η Αθήνα. Η συνάντηση αυτής της εβδομάδας ήταν η 18η. Επικεφαλής της Αμερικανικής πλευράς ήταν ο Thomas W. Goffus, Βοηθός Υφυπουργός Άμυνας για την Ευρωπαϊκή Πολιτική και Πολιτική του ΝΑΤΟ και ο Jonathan Cohen, Βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις. Η συνάντηση πραγματοποιείται σε σημαντική χρονική στιγμή δεδομένων των πολυάριθμων περιφερειακών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι δυο χώρες από κοινού. Η προηγούμενη συνάντηση της HLCC πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2016 στην Ουάσιγκτον.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης συζητήθηκαν θέματα κοινού στρατηγικού ενδιαφέροντος όπως η σταθεροποίηση της Ανατολικής και Νότιας Πτέρυγας του ΝΑΤΟ, οι κοινές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και ευκαιρίες εμβάθυνσης της συνεργασίας στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο. Συζητήθηκε επίσης η Εθνική Αμυντική Στρατηγική των Η.Π.Α., οι ελληνικές απόψεις για τις προκλήσεις περιφερειακής ασφάλειας και τη συνεχή και ισχυρή διμερή αμυντική μας συνεργασία.

Οι ΗΠΑ εξέφρασαν τη βαθύτατη εκτίμησή τους για τη δέσμευση της Ελλάδας στη διμερή σχέση μέσω της φιλοξενίας της Αμερικανικής Ναυτικής Ευκολίας Σούδας, μιας πλατφόρμας κρίσιμης σημασίας για την επίτευξη των κοινών μας στόχων για την άμυνα και ασφάλεια στην περιοχή. Επίσης ευχαριστήσαν την Ελλάδα καθώς συνεχίζει να εκπληρώνει τη δέσμευσή της προς το ΝΑΤΟ και επενδύει τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ για άμυνα ετησίως. Οι δυο πλευρές συζήτησαν επίσης ευκαιρίες για να προωθήσουν τη διμερή αμυντική συνεργασία τους προσεχείς μήνες.

Τέλος στην ανακοίνωση της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα τονίζεται εκτός των άλλων: 

 «Θεωρούμε την Ελλάδα ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή. Η υποστήριξή της είναι καθοριστική για την επίτευξη των κοινών στόχων μας εξωτερικής πολιτικής στην περιοχή. Ευχαριστούμε την ελληνική κυβέρνηση και το Υπουργείο Άμυνας για τη φιλοξενία τους και για μια παραγωγική ανταλλαγή απόψεων».

 

Sponsored Box