ΔΙΕΘΝΕΣ
03/02/2019 22:45 EET

Συνάντηση Ρωσίας- Τουρκίας Ιράν στο Σότσι στις 14 Φεβρουαρίου

Ερντογάν: «Η εξωτερική πολιτική συνεχίζεται με τη Συρία σε χαμηλόβαθμο επίπεδο»

ASSOCIATED PRESS

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν θα συναντηθεί με τους ηγέτες της Τουρκίας και του Ιράν στο ρωσικό θέρετρο της Μαύρης Θάλασσας, το Σότσι, την 14η Φεβρουαρίου, μετέδωσαν ρωσικά ΜΜΕ, επικαλούμενα το Κρεμλίνο.

Δεν δόθηκαν περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τις συνομιλίες, όμως ο Ρώσος πρόεδρος είχε πει τον περασμένο μήνα ότι θα συγκαλέσει μια τέτοια συνάντηση προκειμένου να συζητηθεί η κατάσταση στη Συρία, όπου Ρωσία και Τουρκία επιχειρούν να δημιουργήσουν μια ζώνη αποκλιμάκωσης.

Οι τρεις χώρες επισημαίνουν ότι θέλουν μια πολιτική διευθέτηση για τον τερματισμό της συριακής σύρραξης. Όμως, την ώρα που η Ρωσία και το Ιράν στηρίζουν τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, η Τουρκία, μαζί με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ, θέλουν την αποχώρησή του.

Σημειώνεται πως ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε την Κυριακή ότι η κυβέρνησή του διατηρεί επαφές «σε χαμηλόβαθμο επίπεδο» με τη Δαμασκό, μέσω των υπηρεσιών πληροφοριών τους, παρά τις επικρίσεις που διατυπώνει προς το συριακό καθεστώς και το γεγονός ότι η Άγκυρα στηρίζει τους μαχητές που πολεμούν εδώ και χρόνια για να ανατρέψουν τον Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Η εξωτερική πολιτική συνεχίζεται με τη Συρία σε χαμηλόβαθμο επίπεδο» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος στο τηλεοπτικό δίκτυο TRT.

Πρόκειται για την πρώτη επιβεβαίωση τέτοιου είδους άμεσων επαφών μεταξύ Άγκυρας-Δαμασκού.

«Οι ηγέτες μπορούν να διακόπτουν τις σχέσεις τους. Όμως, οι υπηρεσίες πληροφοριών μπορούν να επικοινωνούν για τα δικά τους συμφέροντα» εξήγησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Ακόμα κι αν είναι ο εχθρός σας, δεν μπορείτε να διακόψετε κάθε σχέση με εκείνον, στην περίπτωση που τον χρειαστείτε αργότερα» συμπλήρωσε ο Τούρκος ηγέτης.

Επιπλέον, ο πρόεδρος της Τουρκίας σημείωσε ότι η προτεινόμενη ζώνη αποκλιμάκωσης στη βορειοανατολική Συρία, η οποία, όπως είπε ο πρόεδρος Τραμπ, θα πρέπει να εγκατασταθεί καθώς οι αμερικανικές δυνάμεις αποσύρονται από την περιοχή, δεν μπορεί να δημιουργηθεί από τις δυτικές δυνάμεις χωρίς την Τουρκία.

«Μπορούμε να παράσχουμε την ασφάλεια στην περιοχή. Μπορούμε να διαχειριστούμε την περιοχή μαζί με εσάς» τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Δεν υπάρχει πρόβλημα εκεί. Αλλά, δεν μπορούμε να αποχωρήσουμε από την περιοχή για τις δυνάμεις του διεθνούς συνασπισμού».

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters, Anadolu, Sputnik)