ΠΟΛΙΤΙΚΗ
13/01/2019 09:32 EET | Updated 13/01/2019 16:58 EET

Τέλος η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ με ΑΝΕΛ - Καμμένος: Αποχωρούμε από την κυβέρνηση

Οριστικό το διαζύγιο στην κυβέρνηση

ASSOCIATED PRESS

Την αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση ανακοίνωση ο Πάνος Καμμένος στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Μετά τη συνάντηση των δύο ανδρών, ο μέχρι τώρα ΥΕΘΑ δήλωσε «Το θέμα της Μακεδονίας, του ονόματος για το οποίο έπεσαν χιλιάδες νεκροί δεν μου επιτρέπει να μη θυσιάζω την καρέκλα. Ευχαρίστησα τον πρωθυπουργό για τη συνεργασία και του εξήγησα ότι για αυτό το θέμα δεν μπορεί να συνεχιστεί η συνεργασία. Οι ΑΝΕΛ αποχωρούν από την κυβέρνηση».

Παρακολουθείστε τις εξελίξεις της ημέρας σε μορφή LiveBlog

16.58: Ο Καμμένος στα Ίμια

16.55: Την Τρίτη η έναρξη της συζήτησης για την ψήφο εμπιστοσύνης

Να ξεκινήσει η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση την Τρίτη, αργά το μεσημέρι και να ολοκληρωθεί την Τετάρτη το βράδυ με την ψηφοφορία, θα εισηγηθεί ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης στην  έκτακτη Διάσκεψη των προέδρων τη Δευτέρα, στις 10 το πρωί.

Κατά την ενημέρωση του προέδρου της Βουλής στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο κ. Βούτσης ανακοίνωσε ότι ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, απέστειλε την επιστολή με την οποία του γνωστοποιεί την πρόθεσή του να ζητήσει την επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης της Βουλής στην κυβέρνησή του σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος και το άρθρο 141 του Κανονισμού της Βουλής. Ο κ. Τσίπρας, ζητεί από τον Πρόεδρο της Βουλής, να εκκινήσει άμεσα τις διαδικασίες για την έναρξη της συζήτησης στην Ολομέλεια.

Η διαδικασία για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, δεν μπορεί να ξεκινήσει προ της παρελεύσεως δύο ημερών από την κατάθεση του σχετικού αιτήματος του πρωθυπουργού προς τον πρόεδρο της Βουλής και ως εκ τούτου η συζήτηση αναμένεται να καθοριστεί να διεξαχθεί αργά το μεσημέρι της Τρίτης. Δεδομένου επίσης ότι η συζήτηση δεν μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από τρεις ημέρες, η πρόταση του Προέδρου της Βουλής, προς την Διάσκεψη των Προέδρων, θα είναι να ολοκληρωθεί η συζήτηση σε δύο ημέρες, ούτως ώστε να ολοκληρωθεί την Τετάρτη το βράδυ με την ονομαστική ψηφοφορία.

16.30: Ένωση Κεντρώων: Ο Τσίπρας πέταξε τον Καμμένο ως λεμονόκουπα

«Ο κ. Καμμένος δέχτηκε τα πυρά αχαριστίας του κ. Τσίπρα, ο οποίος τώρα τον πέταξε ως λεμονόκουπα. Έπρεπε πριν πάρει το στυλό της μειοδοσίας, ο Κοτζιάς και ο Τσίπρας να είχε φύγει ο Καμμένος. Τώρα είναι αργά και η μειοδοσία συνετελέσθη. Αν προσπαθεί να μαζέψει ”δεξιούς πατριώτες” βουλευτές του είναι ανώφελο. Μόνο η Ένωση Κεντρώων έχει ψηλά την πατρίδα και την δημοκρατία. Μόνο η ”πατρίδα” δεν φτιάχνει κόμμα παρά μόνο απόκομμα» αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ένωσης Κεντρώων.

16.01: Ντιμιτρόφ: Έλαβα διαβεβαίωση πως η ελληνική κυβέρνηση παραμένει αφοσιωμένη στην υλοποίηση της συμφωνίας

Τη διαβεβαίωση από την ελληνική κυβέρνηση, ότι αυτή παραμένει αφοσιωμένη στην υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, έλαβε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ, από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργο Κατρούγκαλο.

«‘Ακουσα την είδηση για τον Έλληνα υπουργό ‘Αμυνας και αρχηγό των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνο Καμμένο, που εγκατέλειψε τη θέση του υπουργού ’Αμυνας. Είχα αμέσως μια σύντομη συνομιλία με τον συνάδελφό μου Γιώργο Κατρούγκαλο, κατά την οποία με διαβεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση παραμένει ισχυρά αφοσιωμένη, σύμφωνα με τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας, στην κατεύθυνση ολοκλήρωσης του έργου της σχετικά με τη συμφωνία Πρεσπών», δήλωσε ο Ντιμιτρόφ, απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση, σε συνέντευξη Τύπου στα Σκόπια.

15.51: Χρυσοβελώνη: Η κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει τη θητεία της

Τη δήλωσή της στις 8 Ιανουαρίου επαναφέρει η υφυπουργός Εσωτερικών (ΑΝΕΛ) Μαρίνα Χρυσοβελώνη, με αφορμή την αποχώρηση του κόμματός της από την κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι «επικαιροποιημένη ισχύει κάθε λέξη που περιέχει».

Στη δήλωσή αυτή, εκφράζει την άποψη ότι «η κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει τη θητεία της», καθώς «βρίσκεται στην πιο παραγωγική, δημιουργική και θετική της φάση».

15.43: Παραιτείται ο Νίκος Μαυραγάνης

«Έχω παραδώσει στον πρόεδρο του κινήματος μια δήλωση - εξουσιοδότηση να καταθέσει την αποχώρηση μου», δήλωσε στο «Θέμα 104,6» ο Νίκος Μαυραγάνης, υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών και πρώην βουλευτής Ευβοίας με τους ΑΝΕΛ. 

Όπως είπε, «έχουμε ετοιμάσει ένα νομικό κείμενο προάσπισης, ότι είναι αντισυνταγματική αυτή η συμφωνία και δεν μπορεί να ψηφιστεί κάτω από 180 βουλευτές», ενώ πρόσθεσε πως υπάρχει συμφωνία με ανεξάρτητους βουλευτές να ενταχθούν στην ΚΟ των ΑΝΕΛ.

14.44: ΝΔ: Ο Καμμένος δανείζει δυο βουλευτές στον Τσίπρα

«Το θλιβερό δίδυμο Τσίπρα-Καμμένου παρουσίασε σήμερα, σε εθνική μετάδοση, το σκηνοθετημένο “διαζύγιό” του: Μία παράσταση που αποβλέπει στην κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, την παραμονή του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία και την διατήρηση του κ. Καμμένου και των βουλευτών του για λίγο ακόμη στις καρέκλες τους», τονίζει η ΝΔ σε ανακοίνωσή της.

Η Πειραιώς προσθέτει: «Γι΄αυτό, άλλωστε και ο κ. Καμμένος δανείζει δύο βουλευτές του στον κ. Τσίπρα ώστε να του δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης, χωρίς να τους διαγράψει από την ΚΟ των ΑΝΕΛ.

Η αυλαία αυτής της κακόγουστης και επιζήμιας παράστασης πρέπει να πέσει. Στην επικείμενη ψήφο εμπιστοσύνης όποιος βουλευτής στηρίξει τον κ. Τσίπρα, αναλαμβάνει την ευθύνη του απέναντι στην Ιστορία».

14.41: Βενιζέλος: Κανένα όριο. Οι πρώην ΑΝΕΛ γίνονται συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ

«Τα περιμένουμε εδώ και μέρες, αλλά βλέπετε πόσο δύσκολη είναι η ατομική αποχώρηση του κυρίου Καμμένου από το υπουργείο Εθνικής Αμύνης, το οποίο φυσικά δεν θέλει να εγκαταλείψει. Μίλησε για αποχώρηση των ΑΝΕΛ. Αλλά δεν ξέρω αν υπάρχουν ΑΝΕΛ και εάν τους εκφράζει. Όπως έχω πει, έχουν απαχθεί οι βουλευτές των ΑΝΕΛ. Έχουν γίνει ενδοκυβερνητικοί αποστάτες. Η ενδοκυβερνητική αποστασία είναι το ανώτερο στάδιο της πολιτικής συνεργασίας μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Και τώρα οι πρώην ΑΝΕΛ γίνονται συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπάρχει καμία αξία, δεν υπάρχει κανένα κριτήριο, όριο είναι ο απόλυτος και ωμός τυχοδιωκτισμός. Φοβούμαι ότι ο εκβιασμός του κ. Τσίπρα επί του κ. Καμμένου, είναι απόλυτος και ασφυκτικός, δεν θα έχει ούτε θέση στην κυβέρνηση, ούτε βουλευτές, ούτε κόμμα κατά τον Κανονισμό της Βουλής, αλλά θα τα δούμε αυτά να εξελίσσονται τις επόμενες ώρες και μέρες» δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος από τα Ιωάννινα, όπου παρουσίασε το νέο του βιβλίο, με τίτλο «Η Δημοκρατία μεταξύ συγκυρίας και ιστορίας».

14.23: Κουτσούμπας: Η κυβέρνηση δεν έχει πολιτική νομιμοποίηση στη συνείδηση του λαού

«Το παζάρι των τελευταίων ημερών ανάμεσα στον κ. Τσίπρα και τον κ. Καμμένο κατέληξε σήμερα στην αναζήτηση ψήφου εμπιστοσύνης. Ανεξάρτητα από το τι θα γίνει στη βουλή μεθαύριο, ανεξάρτητα απ’ τους πιθανούς συνοδοιπόρους του κ. Τσίπρα και τα παζάρια που θα εξακολουθήσουν να γίνονται αυτές τις ημέρες, ο ελληνικός λαός είναι αυτός που δεν πρέπει να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης. Ο ελληνικός λαός πρέπει να καταδικάσει μια κυβέρνηση που ακολούθησε και ακολουθεί αντιλαϊκή – μνημονιακή πολιτική, ενταγμένη στους ευρωΝΑΤΟϊκούς επικίνδυνους σχεδιασμούς» δήλωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Πολιτική νομιμοποίηση, αν πάρει ψήφο εμπιστοσύνης, προφανώς έχει, με βάση αυτά που ισχύουν στο Σύνταγμα της χώρας κλπ. Το ζήτημα είναι ότι δεν έχει πολιτική νομιμοποίηση στη συνείδηση των εργαζομένων, του ελληνικού λαού, με όλες αυτές τις αντιλαϊκές πολιτικές που έχει ακολουθήσει αυτά τα 4 χρόνια, με το ότι βγήκε στην κυβέρνηση λέγοντας χοντρά ψέματα, υποσχόμενη κατάργηση των μνημονίων, ενώ έφτιαξε και το 3ο χειρότερο, πιο σκληρό, μνημόνιο κι ακολουθεί ένα μεταμνημονιακό μνημόνιο, μια συμφωνία με τους «εταίρους» που είναι επίσης βάρβαρη κι αντιλαϊκή, όπως φάνηκε με τη ψήφιση του τελευταίου αντιλαϊκού προϋπολογισμού».

«Το ΚΚΕ στη συνεδρίαση της Βουλής, που προφανώς απ’ ότι ενημερωθήκαμε από τον Πρόεδρο της Βουλής θα ξεκινήσει την Τρίτη και θα ολοκληρωθεί Τετάρτη βράδυ, το πολύ Πέμπτη, δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης, θα καταψηφίσει και αυτή την κυβέρνηση» κατέληξε ο κ. Κουτσούμπας.

14.59: Παπαχριστόπουλος: Τέσσερις βουλευτές των ΑΝΕΛ θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης

«Εκτιμώ ότι τέσσερις βουλευτές των ΑΝΕΛ θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση» είπε στο News 24/7 στους 88,6 ο βουλευτής του κόμματος, Θανάσης Παπαχριστόπουλος. «Εγώ, ο Κώστας Ζουράρις και αν και δεν είμαι εξουσιοδοτημένος, όπως προκύπτει από το κλίμα στην ΚΟ, η Έλενα Κουντουρά και ο Βασίλης Κόκκαλης».

Ο κ. Παπαχριστόπουλος τόνισε ότι ποτέ ο Πάνος Καμμένος δεν του ζήτησε να παραδώσει την έδρα του, λόγω της θέσης του υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών, όμως «χρέος μου είναι, σε αυτήν την κομβική στιγμή με το κόμμα μου, να την παραδώσω. Ήμουν έντιμος απέναντι στον Πάνο Καμμένο και δεν έχω και κανένα παράπονο. Εκείνος με άφησε να μπω στη βουλή, ενώ ήταν γνωστές από παλιά οι θέσεις μου για το μακεδονικό, όπως και οι δικές του».

14.18: Γεννηματά: Ο Καμμένος φεύγει, οι Καμμένοι των Πρεσπών αναλαμβάνουν

«Η πατρίδα μας δεν αντέχει άλλο τους αλληλοεκβιασμούς και την φαρσοκωμωδία που σκηνοθετήθηκε από τους κυρίους Τσίπρα και  Καμμένο. Τυπικά διαλύθηκε ο συνεταιρισμός που έκανε μεγάλη ζημιά στη Χώρα» δήλωσε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά. 

«Ο Καμμένος φεύγει , αλλά οι Καμμένοι των Πρεσπών αναλαμβάνουν… Τυχόν Κυβερνητική συνέχεια με υπολείμματα και γυρολόγους της πολιτικής, ακόμα και αν εξασφαλίσει την τυπική ψήφο εμπιστοσύνης, μόνο σε νέα αδιέξοδα θα οδηγήσει.  Δεν υπάρχει λαϊκή και ουσιαστική εμπιστοσύνη στον κ.Τσίπρα και στον ετερόκλητο Κυβερνητικό θίασό του. Εκλογές τώρα».

14.11: Κουΐκ: Θα στηρίξω την κυβέρνηση μέχρι την τελευταία ημέρα

Θα στηρίξω την κυβέρνηση μέχρι την τελευταία μέρα της συνταγματικής προθεσμίας της, λέει ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ σε ανάρτησή του στο twitter.

«Είχα πει στο ταραχώδες Υπουργικό Συμβούλιο: Ως ΥΦΥΠΕΞ υπηρετώ τη πολιτική που χαράζουν Π/Θ, ΥΠΕΞ & η κυβέρνηση, που θα στηρίξω μέχρι τη τελευταία μέρα της Συνταγματικής προθεσμίας της & δεν κάνω στην άκρη για να διευκολύνω την επιστροφή εκείνων που κατέκλεψαν την Ελλάδα. Ισχύει &τώρα» σημειώνει ο κ. Κουίκ.

13.40: Αυγενάκης: Τελικά δεν χρειάστηκε εγχείρηση για να αφήσει ο Πάνος την καρέκλα

Την παραίτηση του Πάνου Καμμένου σχολίασε μέσω Twitter o Γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής ΝΔ και βουλευτής Ηρακλείου, Λευτέρης Αυγενάκης. 

 

 

13.38: Θεοδωράκης: Το Ποτάμι δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης

13.25: Λήξη της συνέντευξης Τύπου. 

13.23: Καμμένος: Ποτέ δεν εκβίασα και ποτέ δεν εκβιάστηκα. Πολλές φορές κάναμε και πίσω σε πρόσωπα για να μη δημιουργηθούν εντάσεις. Υποδειγματική η συνεργασία.

13.21: Καμμένος: Εγώ, η Κόλλια και ο Κατσίκης θα καταψηψίσουμε σίγουρα την ψήφο εμπιστοσύνης. 

13.18: Καμμένος: Αν ο Μητσοτάκης ξεκαθαρίσει τώρα δημόσια πως δεν δεν θα διαπραγματευτεί τον όρο «Μακεδονία», του υπογράφω την πρόταση μομφής

13.14: Το βιογραφικό του νέου υπουργού Άμυνας

Eurokinissi

 

Ο ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, γεννήθηκε στο Ρέθυμνο το 1957. Εισήλθε στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων το 1976 και αποφοίτησε το 1980 με το βαθμό του Μάχιμου Σημαιοφόρου ΠΝ. Παρακολούθησε όλα τα σταδιοδρομικά σχολεία εσωτερικού και είναι απόφοιτος της Ναυτικής Σχολής Πολέμου. Επιπρόσθετα, έχει αποφοιτήσει από το Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών της Διοικήσεως Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ) καθώς και από τα σχολεία Advanced Mine Warfare School (Βέλγιο) και Amphibious Warfare School (ΗΠΑ).

Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του υπηρέτησε σε διάφορες μονάδες του Αρχηγείου Στόλου, μεταξύ των οποίων Αντιτορπιλικά (Α/Τ), Ναρκαλιευτικά (Ν/Α) καθώς και πλοία της Διοίκησης Πλοίων Αποβάσεως (ΔΠΑ) ως Αξιωματικός Επιστασιών, Διευθυντής Διευθύνσεων και Ύπαρχος. Επιπρόσθετα, έχει υπηρετήσει στη ΔΥΚ ως Επιστολέας και Διοικητής. Τοποθετήθηκε ως Κυβερνήτης στο Ν/Α ΑΤΑΛΑΝΤΗ από το 1990 έως 1991, στο Ν/Α ΚΙΣΣΑ από το 1992 έως το 1993, καθώς και στη Φ/Γ ΝΑΒΑΡΙΝΟΝ από το 2003 έως το 2004. Έχει υπηρετήσει επίσης στο ΣΓ/Υ.ΕΘ.Α, στη Ναυτική Διοίκηση Αιγαίου (ΝΔΑ) ως Αρχιεπιστολέας, στο Ναύσταθμο Κρήτης (ΝΚ) ως Υποδιοικητής, στο STRIKEFORNATO ως Deputy COS, στο ΓΕΝ ως Διευθυντής Β′ Κλάδου, στο Αρχηγείο Στόλου ως Υπαρχηγός Στόλου, καθώς και στο ΓΕΕΘΑ ως Επιτελάρχης και Υπαρχηγός.

Σε εκτέλεση απόφασης του ΚΥΣΕΑ από 7 Μαρτίου 2013, παρέλαβε καθήκοντα Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Ναυτικού. Σε εκτέλεση απόφασης του ΚΥΣΕΑ από 15 Σεπτεμβρίου 2015, προήχθη στο βαθμό του Ναυάρχου και παρέλαβε τα καθήκοντα Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας.

Είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά.

13.10: Καμμένος: Καταψηφίζουμε την κυβέρνηση που θα κυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών

«Δεν θα απόσχουμε από την ψήφο εμπιστοσύνης. Θα καταψηφίσουμε. Δεν καταψηφίζουμε την κυβέρνησή μας, αλλά την κυβέρνηση που θα κυρώσει την συμφωνία των Πρεσπών» υπογράμμισε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ. 

13.05: Καμμένος: Οι γείτονές μας να ξεχάσουν την προκλητική γραμμή που τους δίδαξαν Μουσολίνι και Τίτο

Ερωτηθείς από ανταποκρίτρια του σκοπιανού πρακτορείου ΜΙΑ, ο Πάνος Καμμένος είπε πως όταν ο Μέγας Αλέξανδρος νίκησε τους Πέρσες δεν τους έκανε «Μακεδόνες», Πέρσες έμειναν. «Οι γείτονές μας πρέπει να ξεχάσουν την προκλητική γραμμή που τους δίδαξαν ο Μουσολίνι και ο Τίτο. Αν η συμφωνία κυρωθεί θα έχουμε δήθεν διεκδικήσεις σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας, δηλώσεις αλυτρωτισμού...όσοι θέλουν να λέγονται ”Μακεδόνες” θα έχουν την Ελλάδα και τους Έλληνες απέναντι. Καμιά συμφωνία που να περιέχει το όνομα ”Μακεδονία”». 

13.04: Καμμένος: Είμαστε στην αντιπολίτευση μόνο για το θέμα των Πρεσπών

13.04: Βίντεο της συνέντευξης Τύπου

13.00: «Mea Culpa» για τον Παύλο Χαϊκάλη

Ο Πάνος Καμμένος ζήτησε συγγνώμη από τον Παύλο Χαϊκάλη, γιατί τον άφησε εκτός ψηφοδελτίων ενώ ήταν πετυχημένος υπουργός. 

12.59: Καμμένος: Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες είναι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Ο καθένας με τις δικές του απόψεις. Η δουλειά είναι δύσκολη. 

12.57: Βολές κατά Κοτζιά

«Πυρά» κατά του πρώην ΥΠΕΞ, Νίκου Κοτζιά, εξαπέλυσε ο Πάνος Καμμένος, κατηγορώντας τον πως εκχώρησε εθνική κυριαρχία, ενώ σχολίασε πως το προσύμφωνο της συμφωνίας των Πρεσπών είναι αντισυνταγματικό.

12.53: Την Τρίτη η τελετή παράδοσης- παραλαβής του υπουργείου στον Α/ΓΕΕΘΑ, ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη. 

12.51: Καμμένος: Δεν αποτελεί συμφωνία, αλλά συνθηκολόγηση. Μετατρέπει ένα ψέμα σε πραγματικότητα. 

12.50: Καμμένος: Ζητάμε δημοψήφισμα (για τη συμφωνία των Πρεσπών).Καλώ τον πρωθυπουργό δίπλα από τις κάλπες των ευρωεκλογών να στηθεί άλλη μία. Πιστεύουμε ότι το 80% των πολιτών διαφωνεί.  

12.46: Καμμένος: Τώρα ήρθε η ώρα να παραδώσουμε την καρέκλα και να σπάσουμε την καρέκλα. 

12.45: Καμμένος: Αν ζητηθεί ψήφος εμπιστοσύνης, θα ψηφίσουμε αυτό που έχει δεσμευτεί ο καθένας ξεχωριστά.  Η πρόταση για ψήφο εμπιστοσύνης γίνεται από υπερευαισθησία του πρωθυπουργού, δεν είχε κανέναν λόγο να το κάνει.  

12.43: Καμμένος: Όποιος ανταλλάξει την ψήφο του με θέση θα διαγραφεί από τους ΑΝΕΛ.

12.42: Καμμένος: Η μόνη διαφορά στην ΚΟ για τη συμφωνία των Πρεσπών είναι του Παπαχριστόπουλου

12.41: Καμμένος: Οι ΑΝΕΛ είναι Λερναία Ύδρα

«Λερναία Ύδρα» χαρακτήρισε το κόμμα του ο Πάνος Καμμένος, σχολιάζοντας τα περί διάλυσης των ΑΝΕΛ. 

12.38: Καμμένος: Καμία λύση με χρήση του όρου Μακεδονία

«Καμία λύση με χρήση του όρου ”Μακεδονία”. Καλούμεθα σήμερα να εκτελέσουμε αυτή την εντολή με λαϊκή επιταγή...για αυτόν τον λόγο σήμερα ανακοίνωσα στον πρωθυπουργό πως οι ΑΝΕΛ αποχωρούμε από την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση την οποία πονάμε, που χτίσαμε μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ, που για πρώτη φορά είδαμε να συγκρούεται με τη διαπλοκή και τη διαφθορά...Λέμε όχι όσοι μείνουμε, αν της δώσουμε την εμπιστοσύνη μας θα είναι σαν να δίνουμε εμπιστοσύνη στη συμφωνία των Πρεσπών». 

12.36: Καμμένος: Ξεκινήσαμε από ένα «όχι»

«Οι ΑΝΕΛ είναι κίνημα πολιτών που ξεκίνησε το 2012 από ένα κομπιούτερ και μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα. 200.000 πολίτες συγκροτήσαμε ένα κίνημα που ξεκίνησε από ένα όχι, που είπα κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας του 2ου μνημονίου, όταν ο Σαμαράς αποφάσισε να μετατρέψει τη ΝΔ σε βοηθό/ συνήγορο του ΠΑΣΟΚ, ξεχνώντας τις μέχρι τότε θέσεις της ΝΔ και της προηγούμενης κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή. Σε αυτό το όχι προστέθηκαν 200.000 πολίτες» είπε ο Πάνος Καμμένος, προσθέτοντας πως πρόκειται για ένα κόμμα που υπέστη πρωτοφανές «κυνήγι».

12.33: Αρχίζει η συνέντευξη Τύπου του Πάνου Καμμένου

«Ιστορική ημέρα για την ιστορία του κινήματος και της πατρίδας μας. Τελειώνει η έντιμη συνεργασία δύο κομμάτων από διαφορετικούς χώρους». 

12.30: Τσίπρας: Πάμε σε διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης

«Ποτέ δεν πορεύτηκα εκ του ασφαλούς, πάντοτε είμαι αυτός που δεν δειλιάζει μπρος στο εθνικά ωφέλιμο...θα πάμε άμεσα στη διαδικασία που το Σύνταγμα προβλέπει για την ανανέωση της εμπιστοσύνης της εθνικής αντιπροσωπείας στην κυβέρνησή μου, για να προχωρήσουμε με απόλυτη πλειοψηφία στις κρίσιμες επιλογές, και προκειμένου η κυβέρνησή μου να ολοκληρώσει τη συνταγματικά προβλεπόμενη θητεία της. Οφείλουμε στις κρίσιμες στιγμές να αναλαμβάνουμε την ευθύνη μας» δήλωσε ο πρωθυπουργός. 

12:22 Τσίπρας: Νέος υπουργός Άμυνας ο ναύαρχος Βαγγέλης Αποστολάκης

«Επί τέσσερα σχεδόν χρόνια είχα μια έντιμη και ειλικρινή συνεργασία με τον Πάνο Καμμένο. Είναι γνωστό σε όλους ότι προερχόμαστε από διαφορετικές πολιτικές οικογένειες και οι ιδεολογικές μας διαφορές. Ωστόσο με μοναδικό γνώμονα το εθνικό συμφέρον συνεργαστήκαμε έντιμα και πετύχαμε πολλά και σημαντικά πράγματα, Καταφέραμε να βγάλουμε τη χώρα από αυτή τη δύσκολη περιπέτεια των μνημονίων...για όλα όσα πετύχαμε θα ήθελα από καρδιάς να ευχαριστήσω τον Πάνο τον Καμμένο για την αναντικατάστατη σημαντική συμβολή του στην προσπάθεια όλα αυτά τα χρόνια. Ζήτησα από τον Πάνο Καμμένο καθαρές λύσεις και καθαρές κουβέντες. Τον ευχαριστώ όχι μόνο για όσα πετύχαμε μαζί, αλλά και γιατί ανταποκρίθηκε σε αυτό το κάλεσμα. Μου δήλωσε ότι παραιτείται από τη θέση του ΥΠΕΘΑ καθώς και ότι θα ζητήσει το ίδιο να κάνουν και τα υπόλοιπα στελέχη των ΑΝΕΛ.Έκανα δεκτή την παραίτησή του, όπως θα κάνω δεκτή και όποια άλλη τεθεί υπόψιν μου...έχω διαμηνύσει με απόλυτη σαφήνεια ότι μπροστά στον εθνικό στόχο, στο προφανές εθνικό όφελος και συμφέρον δεν πρόκειται να κάνω πίσω, να δειλιάσω, να λογαριάσω ρίσκο και πολιτικό κόστος. Νέος υπουργός Άμυνας θα είναι ο Α/ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος Βαγγέλης Αποστολάκης. Δεν θα διακινδυνεύσω στον ευαίσθητο αυτό τομέα τη συνέχεια, σταθερότητα και πορεία που έχουμε χαράξει».  

12:07 Λίγο πριν τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα ο κ.Καμμένος παρέστη στην κυριακάτικη λειτουργία στην Μητρόπολη Αθηνών και κοινώνησε. 

 

ert

 

12:00 Ομιλία, στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Το στοίχημα της Συμφωνίας των Πρεσπών», θα πραγματοποιήσει απόψε στις 8 το βράδυ, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στο Μέγαρο Μουσικής, όπως ανακοινώθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου.

11:42 Δήλωση Τσίπρα σε λίγη ώρα

11:29 Σε λίγη ώρα η συνέντευξη Τύπου του Πάνου Καμμένου που αναμένεται να ανακοινώσει και τους όρους του «διαζυγίου»

11:19 Ο κ.Καμμένος δεν διευκρίνισε εάν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση

11:18 Οι ΑΝΕΛ αποχωρούν από την κυβέρνηση

Eurokinissi (kammenos)

 

11:17 Καμμένος μετά τη συνάντηση:

«Συναντήθηκα με τον πρωθυπουργό κάναμε μια αρκετά μεγάλη συζήτηση, υπήρξε μια συνεργασία επι τέσσερα ολόκληρα χρόνια, σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, μια κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης, δυο κόμματα από διαφορετικούς χώρους βρεθήκαμε και καταφέραμε να βγάλουμε την Ελλάδα μας από τα μνημόνια, ο πρώτος στόχος επευτευχθη» δήλωσε ο Πάνος Καμμενος εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. 

«Το θέμα της Μακεδονίας, θέμα για το οποίο έπεσαν χιλιάδες νεκροί δεν μου επιτρέπει να μην θυσιάσω την καρέκλα. Θα γίνουν αναλυτικές ανακοινώσεις στη συνέντευξη τύπου σε λίγο» πρόσθεσε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ. 

«Ευχαρίστησα τον πρωθυπουργό για τη συνεργασία και του εξήγησα, ότι για το θέμα το εθνικό δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η συνεργασία. Οι ΑΝΕΛ, αποχωρούν από την κυβέρνηση» κατέληξε ο κ. Καμμένος.

10:56 Δένδιας: Μόνη λύση οι εκλογές

Την εκτίμηση ότι «ακόμα και αν εξασφαλίσει ο κ. Τσίπρας την ευκαιριακή στήριξη 151 βουλευτών αυτό το κυβερνητικό σχήμα δεν θα πάει μακριά» εκφράζει, στην συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας. Υπογραμμίζει ότι «η μόνη ωφέλιμη λύση για τη χώρα, σε αυτές τις συγκυρίες, είναι οι εκλογές το συντομότερο δυνατό».

 10:50Ρεπορτάζ του Κώστα Πουλακίδα για τη συνάντηση Τσίπρα-Καμμένου 

10:45Εξασφαλίζουμε πλειοψηφία στη Βουλή, λέει ο Σκουρλέτης 

«Ακόμη και μια ενδεχόμενη άρση της εμπιστοσύνης εκ μέρους του κ. Καμμένου στη σημερινή κυβέρνηση, δεν θα δημιουργήσει ανατροπές. Διότι και πάλι φαίνεται ότι εξασφαλίζεται απόλυτη πλειοψηφία εντός του ελληνικού Κοινοβουλίου». Αυτό υπογραμμίζει ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, σε συνέντευξή του στο ΑΜΠΕ. Προσθέτει δε  ότι οι πολίτες πρέπει να είναι βέβαιοι ότι «αυτή η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε αυτά τα οποία έχει πει και μεγάλες κοινωνικές κατηγορίες θα δουν, πράγματι, αλλαγές στην ίδια τους τη ζωή». 

Stoyan Nenov / Reuters

10:29 Έφτασε στο Μέγαρο Μαξίμου και ο Πάνος Καμμένος. Σε εξέλιξη η συνάντηση των δύο ανδρών

10:20 Στο Μέγαρο Μαξίμου έφτασε ο Πρωθυπουργός, αναμένεται η άφιξη Καμμένου

10:00 Σχόλιο Κουμουτσάκου 

 

9:41 Ο σύμβουλος του Υπουργείου Άμυνας, Γεώργιος Παλαπουγιούκ με ανάρτησή του στα social media δηλώνει πως τη Δευτέρα υποβάλλει παραίτηση 

9:30 Με έπαρση σημαίας ξεκινά τη μέρα ο Καμμένος

Το βίντεο πάντως είναι από τον Απρίλιο του 2018

Anadolu Agency via Getty Images
ASSOCIATED PRESS
NurPhoto via Getty Images
NurPhoto via Getty Images
ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS