ΠΟΛΙΤΙΚΗ
11/11/2018 21:14 EET

Συναντήσεις Τσίπρα με Τραμπ, Πούτιν, Μέρκελ και Ερντογάν στο Παρίσι

Τα συγχαρητήρια Τραμπ και το ραντεβού στη Μόσχα

Yves Herman / Reuters

Ο Πρωθυπουργός, στο περιθώριο των εκδηλώσεων στο Παρίσι, είχε τη δυνατότητα να συνομιλήσει εκτός του Προέδρου Μακρόν, με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, την Καγκελάριο Μέρκελ, τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρ.Τ. Ερντογάν καθώς και με σειρά άλλων ηγετών. 

Ο Πρόεδρος Τραμπ τον συνεχάρη για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας. Ο Πρόεδρος Πούτιν υπογράμμισε ότι τον περιμένει στη Μόσχα στις 7/12 και ο Πρόεδρος Ερντογάν επανέλαβε την πρόσκληση για την Κωνσταντινούπολη. 

Στο μεταξύ ο κ.Τσίπρας μιλώντας στο Φόρουμ των Παρισίων για την Ειρήνη αναφέρθηκε στην ανάγκη υλοποίησης του οράματος μιας Ευρώπης δημοκρατικής, κοινωνικής, ανοικτής, σύγχρονης, προοδευτικής, των λαών, της διασφάλισης των εργασιακών δικαιωμάτων και του κοινωνικού κράτους, είναι η έμπρακτη απάντηση στην άνοδο των εθνικιστικών απόψεων στην Ευρώπη.

Όπως τόνισε, «η Ιστορία δεν μπορεί να περιμένει και όταν επαναλαμβάνεται είναι πολύ σκληρή απέναντι μας», καλώντας όλους παρά τις διαφορές, να αγωνιστούν για μια Ευρώπη «που θα μπορούσε να γυρίσει τον τροχό της Ιστορίας προς τα μπροστά». 

Αυτή είναι, τόνισε, «μια Ευρώπη που θα μπορούσε να στηρίξει το κοινωνικό κράτος, να προστατεύσει τα δημόσια αγαθά, μια Ευρώπη της Δημοκρατίας και του κοινωνικού ελέγχου, που θα βάλει όρια στις χρηματοπιστωτικές αγορές και θα διασφαλίσει τα κοινωνικά δικαιώματα και θα επενδύσει στη νέα γενιά, μια πολυπολιτισμική και ανοικτή Ευρώπη». Στον αντίποδα, είναι «μια Ευρώπη στην οποία βαθαίνουν οι ανισότητες, το χάσμα πλουσίων και φτωχών, που υψώνονται τείχη και φράχτες στους κυνηγημένους, που οι τεχνοκράτες παίρνουν την πολιτική από τους πολιτικούς και που αδιαφορεί για το μέλλον την νέας γενιάς». Τόνισε ότι αυτή είναι μια Ευρώπη καταδικασμένη να αποτύχει.

(Πρόσθετες πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)