ΔΙΕΘΝΕΣ
21/02/2020 18:31 EET | Updated 21/02/2020 18:47 EET

Συναγερμός στη Νότια Κορέα και ανησυχία σε Ιράν και Λίβανο για τον κορονοϊό

Σημαντική αύξηση των κρουσμάτων στη Νότια Κορέα. Δύο επιπλέον θάνατοι στο Ιράν. Κρούσμα και στον Λίβανο.

ASSOCIATED PRESS

Τα μέτρα της για την αντιμετώπιση του νέου κορονοϊού εντείνει η Νότια Κορέα, καθώς τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αυξήθηκαν απότομα για δεύτερη ημέρα.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, o πρωθυπουργός Τσουνγκ Σιε-κιουν είπε ότι πρόκειται πλέον για κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, καθώς έχουν επιβεβαιωθεί 100 νέα κρούσματα και δεύτερος θάνατος στη χώρα.

Ο ιός έχει εξαπλωθεί πλέον και στο Ιράν, που ανέφερε δύο επιπλέον θανάτους μεταξύ 13 νέων κρουσμάτων, φέρνοντας τον συνολικό αριθμό των θανάτων εκεί στους τέσσερις. Επίσης, το πρώτο του επιβεβαιωμένο κρούσμα ανακοίνωσε και ο Λίβανος.

Στο Ιράν το ξέσπασμα επικεντρώνεται στην ιερή πόλη Κομ, νότια της Τεχεράνης, ωστόσο ο υπουργός Υγείας Μινού Μοχρέζ είπε ότι ο ιός ίσως έχει εξαπλωθεί σε «όλες τις πόλεις στο Ιράν».

Το κρούσμα στον Λίβανο ήταν μια 45χρονη γυναίκα που είχε ταξιδέψει από την Κομ, είπε ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου, Χασάν Χαμάντ.

Στελέχη του ΠΟΥ είπαν πως τόσο το Ιράν όσο και ο Λίβανος έχουν βασικές δυνατότητες εντοπισμού του ιού και ο ΠΟΥ έρχεται σε επαφή μαζί τους για να παρέχει περαιτέρω βοήθεια.

«Τα μέτρα που η Κίνα και άλλοι έχουν λάβει μας δίνουν μια ευκαιρία να περιορίσουμε την εξάπλωση του ιού» είπε ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεγέσους. «Το παράθυρο ευκαιρίας μας στενεύει, οπότε πρέπει να δράσουμε γρήγορα» πρόσθεσε.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν επίσης την Παρασκευή πως κατέγραψαν δύο νέα κρούσματα του κορονοϊού, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στη χώρα στα 11. 

Οι εξελίξεις στη Νότια Κορέα

Οι πόλεις Νταεγκού και Τσεονγκντό στη Νότια Κορέα έχουν ανακηρυχθεί «ζώνες ειδικής φροντίδας». Οι δρόμοι της Νταεγκού είναι σε μεγάλο βαθμό έρημοι.

Όλες οι στρατιωτικές βάσεις τελούν υπό αποκλεισμό αφού τρεις στρατιώτες βρέθηκαν θετικοί. Επίσης, σε περίπου 9.000 μέλη μιας θρησκευτικής οργάνωσης συστήθηκε να τεθούν σε αυτο-περιορισμό, αφού η σέκτα τους βρέθηκε να αποτελεί εστία του κορονοϊού.

Οι αρχές θεωρούν ότι το παρόν ξέσπασμα στη Νότια Κορέα προήλθε από το Τσεονγκντό, υποδεικνύοντας πως ένας μεγάλος αριθμός μελών της σέκτας παρευρέθηκαν στην κηδεία του αδελφού του ιδρυτή της, από τις 31 Ιανουαρίου ως τις 2 Φεβρουαρίου. Την Παρασκευή, δεύτερη ασθενής με τον κορονοϊό πέθανε. Επρόκειτο για μια γυναίκα στα 50 της, η οποία απεβίωσε στη νοτιοδυτική πόλη Μπουσάν, αφού μεταφέρθηκε εκεί από ένα νοσοκομείο σε γειτονική περιοχή, σύμφωνα με το πρακτορείο Yonhap. Σύμφωνα με προηγούμενες αναφορές, είχε νοσηλευτεί προηγουμένως στο ίδιο ψυχιατρικό νοσοκομείο στο Τσεονγκντό με το πρώτο θύμα της χώρας, έναν ηλικιωμένο. Άλλοι 15 ασθενείς έχουν επίσης βρεθεί θετικοί.

Την Πέμπτη αναφέρθηκαν 53 νέα κρούσματα. Η Νότια Κορέα πλέον έχει συνολικά 204 κρούσματα, καθιστώντας την τη μεγαλύτερη συγκέντρωση εκτός ηπειρωτικής Κίνας και του κρουαζιεροπλοίου στα ανοιχτά της Ιαπωνίας.

Τα τελευταία στοιχεία από την Κίνα ανεβάζουν τους νεκρούς στους 2.236 και τα συνολικά κρούσματα πάνω από 75.000. Ο ιός έχει πλέον χτυπήσει το σύστημα φυλακών της χώρας, με πάνω από 500 κρατουμένους να έχουν μολυνθεί. Επίσης, 36 άτομα σε ένα νοσοκομείο στο Πεκίνο έχουν διαγνωστεί με τον ιό. 

(με πληροφορίες από BBC, Reuters)