ΚΟΙΝΩΝΙΑ
06/12/2018 07:37 EET

Συναγερμός στην ΕΛ.ΑΣ. για την επέτειο Γρηγορόπουλου: Το ελικόπτερο, ο «Αίαντας» και οι φόβοι

Σήμερα συμπληρώνονται ακριβώς δέκα χρόνια από το θλιβερό περιστατικό

Eurokinissi

Συναγερμός έχει σημάνει στην ΕΛ.ΑΣ. για την περιφρούρηση των πορειών που θα γίνουν στην Αθήνα για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Σήμερα συμπληρώνονται ακριβώς δέκα χρόνια από το θλιβερό περιστατικό. Η Αστυνομία έχει εκπονήσει σχέδιο για την περιφρούρηση των συγκεντρώσεων, το οποίο θα θυμίζει αυτό που εφαρμόστηκε στις 17 Νοεμβρίου, επέτειο του Πολυτεχνείου. Στους δρόμους θα βρεθούν περίπου 5.000 αστυνομικοί από διάφορες υπηρεσίες.

Από αέρος θα επιτηρεί τις πορείες το ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ., ενώ έτοιμο προς χρήση θα βρίσκεται σε εγκαταστάσεις της Αστυνομίας το υδροφόρο όχημα με την ονομασία «Αίαντας». Ο «Αίαντας» θα χρησιμοποιηθεί μόνο σε περίπτωση σοβαρών επεισοδίων. Για πρώτη φορά έπεσε στη «μάχη» στις 17 Νοέμβρη όταν εμφανίστηκε στην οδό Πατησίων, για να εκτοξεύσει νερό σε κουκουλοφόρους, που είχαν ταμπουρωθεί στο Πολυτεχνείο, από όπου εκτόξευαν μολότοφ.

Στόχος της χρήσης του «Αίαντα», τουλάχιστον σύμφωνα με τους αστυνομικούς, είναι να περιορίζεται η χρήση χημικών, που προκαλεί έντονα προβλήματα στους κατοίκους. Οι Αρχές πάντως εκφράζουν την ανησυχία ότι αυτή τη φορά οι κουκουλοφόροι θα είναι έτοιμοι για τον «Αίαντα» και θα πάρουν τα… μέτρα τους, ενώ εκτιμάται ότι θα γίνει και πάλι προσπάθεια να χρησιμοποιηθεί το Πολυτεχνείο ως ορμητήριο για επιθέσεις εναντίον αστυνομικών δυνάμεων.

Οι δυνάμεις της Αστυνομίας θα προσπαθήσουν, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, να μην επιτρέψουν μετά το τέλος της απογευματινής πορείας σε ομάδες κουκουλοφόρων να μπουν στο πανεπιστημιακό ίδρυμα.