ΚΟΙΝΩΝΙΑ
19/01/2019 11:33 EET

Συναγερμός στην ΕΛ.ΑΣ. για το συλλαλητήριο: Ελικόπτερο, drones και 3.000 αστυνομικοί

ASSOCIATED PRESS

Περίπου 3.000 αστυνομικοί θα επιφορτιστούν με την περιφρούρηση του συλλαλητηρίου για το Μακεδονικό αύριο Κυριακή στο Σύνταγμα αλλά και με την τεράστια μετακίνηση κόσμου με πούλμαν και αυτοκίνητα από περιοχές της βόρειας Ελλάδας και της Πελοποννήσου στην Αθήνα.

Η Αστυνομία θα χρησιμοποιήσει τα drones που διαθέτει και το ελικόπτερο για να έχει εικόνα ζωντανά στο επιχειρησιακό κέντρο της ΓΑΔΑ και του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. Ο σταθμός του Μετρό στο Σύνταγμα θα παραμείνει αύριο Κυριακή κλειστός, ενώ τα πούλμαν με τους διαδηλωτές που θα φτάνουν στην πρωτεύουσα θα συνοδεύονται από περιπολικά. Η στάθμευση των εκατοντάδων πούλμαν θα γίνει στον προαύλιο χώρο του ΟΑΚΑ στο Μαρούσι για τα οχήματα που θα έρθουν από τη Θεσσαλονίκη και στο ΣΕΦ στον Πειραιά για εκείνα που θα φτάσουν από την Πελοπόννησο.

Στις συσκέψεις της Αστυνομίας, που έλαβαν χώρα τα τελευταία 24ωρα, δόθηκε έμφαση σε δύο σημεία. Το πρώτο είναι να απομονωθεί η παράλληλη αντισυγκέντρωση που θα πραγματοποιήσουν οι αντιεξουσιαστές στα Προπύλαια. Ισχυρές δυνάμεις θα δημιουργήσουν φραγμό με κλούβες των ΜΑΤ στις οδούς Σταδίου και Πανεπιστημίου, προκειμένου οι διαδηλωτές για το Μακεδονικό να μην έρθουν σε επαφή με τους αντιεξουσιαστές.

Το δεύτερο σημείο που προβληματίζει την Αστυνομία είναι η διαχείριση του πλήθους (οι διοργανωτές εκτιμούν ότι η συγκέντρωση θα αριθμεί τουλάχιστον 100.000 άτομα) σε περίπτωση επεισοδίων. Και αυτό διότι στη διαδήλωση του Συντάγματος αναμένεται να δώσει το παρών κόσμος, που δεν είναι «εξοικειωμένος» με επεισόδια αλλά και πολλοί ηλικιωμένοι και παιδιά. Έτσι, οι εντολές που έχουν δοθεί στους άντρες των ΜΑΤ είναι να διαχειριστούν με μεγάλη προσοχή τυχόν ταραχές και να είναι ιδιαίτερα φειδωλοί στη χρήση χημικών.

Η Κρατική Ασφάλεια και η Αντιτρομοκρατική βρίσκονται επί ποδός, προκειμένου να συγκεντρωθούν πληροφορίες για οργανωμένες ομάδες που μπορεί να επιδιώξουν τη δημιουργία επεισοδίων. Παράλληλα, διακριτική επιτήρηση θα υπάρχει από το σήμερα το βράδυ στη μετακίνηση των εκατοντάδων πούλμαν που θα αρχίσουν να μετακινούνται από περιοχές της βόρειας Ελλάδας στην Αθήνα.

Τα μέτρα της Τροχαίας

Σύμφωνα με την Τροχαία θα ισχύσουν έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας, και ειδικότερα κατά μήκος και πέριξ των κάτωθι οδικών αξόνων:

• Λ. Μεσογείων , από τη συμβολή της με την Κατεχάκη έως τη συμβολή της με την οδό Φειδιππίδου,
• Λ. Βασ. Σοφίας , καθ’ όλο το μήκος της,
• Λ. Βασ Κων/νου , από τη συμβολή της με την οδό Σπ. Μερκούρη/ Μιχαλακοπούλου έως τη συμβολή της με την Λ. Βασ. Σοφίας,
• Λ. Βασ. Αμαλίας , από τη συμβολή της με την οδό Αθ. Διάκου,
• Λ. Κηφισίας, από τη συμβολή της με την οδό Πανόρμου έως τη συμβολή της με τη Λ. Αλεξάνδρας,
• Κατεχάκη, από τη συμβολή της με τη Λ. Κηφισίας έως τη συμβολή της με τη Λ. Μεσογείων,
• Μιχαλακοπούλου, από τη συμβολή της με την οδό Αγ. Θωμά έως τη συμβολή της με τη Λ. Μεσογείων,
• Φειδιππίδου και Ρηγίλλης.