ΔΙΕΘΝΕΣ
30/12/2017 16:45 EET | Updated 30/12/2017 21:15 EET

Ουκρανία: Έληξε η κατάσταση ομηρείας στο Χάρκοβο. Συνελήφθη ο δράστης

Εννέα ενήλικες και δύο παιδιά ήταν παγιδευμένοι μαζί του

Με τη σύλληψη του δράστη και την απελευθέρωση όλων των ομήρων, χωρίς να τραυματιστεί κανείς, έληξε η κατάσταση ομηρείας στο ταχυδρομείο του Χαρκόβου, στην Ουκρανία.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο ανακοίνωσε μέσω του Twitter την λήξη του συναγερμού και ευχαρίστησε την αστυνομία και τις υπηρεσίες ασφαλείας ”για την καλή δουλειά τους”.

Ο επικεφαλής της εθνικής αστυνομίας Σέρχι Κνιάζιεφ επιβεβαίωσε ότι κανείς από τους ομήρους δεν έχει τραυματιστεί.

Ο δράστης κρατούσε εννέα ομήρους, μεταξύ των οποίων και δύο παιδιά, μέσα στο ταχυδρομείο. Υποστήριζε ότι ήταν ζωσμένος με εκρηκτικά και απειλούσε ότι θα τα πυροδοτήσει. Λίγο αργότερα ωστόσο άφησε ελεύθερα τα δύο παιδιά και τρεις γυναίκες ομήρους.

Τα κίνητρά του παραμένουν αδιευκρίνιστα.

Ο άντρας αγνώστων στοιχείων ήταν ήρεμος και διατηρούσε τακτική επικοινωνία με την αστυνομία μέσω των κινητών τηλεφώνων των ομήρων, σύμφωνα με τον αρχηγό  της αστυνομίας του Χάρκοβο Όλεγκ Μπέχ .

Τηλεοπτικά πλάνα έδειχναν την αστυνομία και τα σταθμευμένα έξω από το ταχυδρομείο περιπολικά, ενώ η κυκλοφορία στο σημείο είχε αποκλειστεί.

«Προσπαθούμε να κάνουμε τα πάντα για να διατηρήσουμε την επικοινωνία μαζί του και να εξασφαλίσουμε ότι την απελευθέρωση των ομήρων», είχε δηλώσει ο Μπεχ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο δράστης εξέφρασε την ανησυχία του για την πρόσφατη ανταλλαγή αιχμαλώτων μεταξύ των ουκρανικών αρχών και των φιλορωσικών αυτονομιστών και πιστεύει ότι περισσότεροι αιχμάλωτοι θα έπρεπε να είχαν απελευθερωθεί. Παρόλα αυτά όπως συμπλήρωσε ο αστυνομικός, οι αρχές δεν γνωρίζουν τι ζητάει.

Η Ουκρανία και οι Ρώσοι αυτονομιστές προχώρησαν την Τετάρτη στην ανταλλαγή εκατοντάδων κρατουμένων. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ανταλλαγή που έχει πραγματοποιηθεί από το ξέσπασμα των συγκρούσεων στην ανατολική περιοχή του Donbass που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 10.000 ανθρώπους.