ΚΟΙΝΩΝΙΑ
27/05/2020 10:53 EEST | Updated 27/05/2020 12:00 EEST

Συναγερμός στον Εβρο - Οχυρωματικά έργα μετατρέπουν σε «φρούριο» τα σύνορα

Αυτοψία Χρυσοχοΐδη στην περιοχή.

EUROKINISSI /ΓΡ ΤΥΠΟΥ ΥΕΘΑ

Για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα ενός μήνα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μεταβαίνει σήμερα Τετάρτη στον Εβρο, προκειμένου να συμμετάσχει ως επικεφαλής σε ευρεία σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί για τα οχυρωματικά έργα στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Το γεγονός αυτό φανερώνει τη σημασία που δίνει η κυβέρνηση στη φύλαξη των χερσαίων συνόρων. Ο κ. Χρυσοχοΐδης θα ενημερωθεί από τους επικεφαλής αξιωματικούς για την εξέλιξη των έργων, ενώ θα πραγματοποιήσει «αυτοψία» στο ποτάμι για να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι την εξέλιξη των έργων για την επέκταση του φράκτη και την κατασκευή άλλων τεχνικών εμποδίων.

Η μετάβαση του υπουργού στα σύνορα γίνεται μόλις μία ημέρα μετά την έκδοση της διαταγής του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. για την έκτακτη ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων στον Εβρο. Στα σύνορα θα συνδράμουν επιπλέον 400 αστυνομικοί από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Από αυτούς οι 280 θα είναι άντρες των ΜΑΤ.

Οι δυνάμεις θα αναπτυχθούν στα σύνορα και θα επιχειρήσουν μαζί με τις υπάρχουσες δυνάμεις αλλά και τα περίπου 100 στελέχη της Frontex που βρίσκονται ήδη εκεί.

Διαβάστε επίσης: Το μεταναστευτικό εν μέσω της πανδημίας

Η έκτακτη ενίσχυση αποφασίστηκε σε σύσκεψη που έλαβε χώρα στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., ύστερα από την ανησυχία των ελληνικών Αρχών για επανάληψη του σκηνικού που έστησε η Τουρκία στις αρχές του Μαρτίου με το περίφημο «άνοιγμα συνόρων». Οι δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων ότι μετά τη λήξη του συναγερμού για τον Covid-19 στη γειτονική χώρα θα επιχειρηθεί εκ νέου μετακίνηση μεταναστών στα σύνορα, προκάλεσε συναγερμό στις ελληνικές Αρχές. Η Αστυνομία προσπαθεί να στείλει μήνυμα στην Τουρκία ότι ο Εβρος είναι «φρούριο». Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι τα οχυρωματικά έργα σε συνδυασμό με την ανάπτυξη πρόσθετων δυνάμεων έχουν αυξήσει σημαντικά το επίπεδο της φύλαξης των συνόρων.