Συνεχίζεται το «θρίλερ» με το ιρανικό τάνκερ

Νέες προειδοποιήσεις από τις ΗΠΑ για το Adrian Darya 1. Βαρβιτσιώτης: Η Ελλάδα δεν θα βοηθήσει το τάνκερ να φτάσει στη Συρία.
JOHNNY BUGEJA via Getty Images

Σε εξέλιξη είναι το θρίλερ με το ιρανικό δεξαμενόπλοιο Adrian Darya 1 (πρώην Grace 1), το οποίο πλέει προς άγνωστο προορισμό: Με αφορμή τις πληροφορίες πως το σκάφος κατευθύνεται προς την Καλαμάτα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Μ. Βαρβιτσιώτης, δήλωσε στον ANT1 την Τετάρτη ότι «έχουμε υποστεί πιέσεις, υπάρχουν συγκεκριμένα αιτήματα που έχουν διαβιβαστεί από τις αμερικανικές αρχές», τονίζοντας ότι η Ελλάδα δεν θέλει να επηρεαστούν οι σχέσεις της με τις ΗΠΑ, με τις οποίες υπάρχει στενή σχέση συνεργασίας.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης είπε ότι υπάρχουν διμερείς επαφές, στις οποίες έχει με σαφήνεια διατυπωθεί η θέση της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ πρόσθεσε ότι το πλοίο «έχει δηλώσει ως λιμάνι προορισμού την Καλαμάτα, αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα στην διεθνή ναυσιπλοΐα, μπορεί εύκολα να αλλάξει». Επίσης, έστειλε σαφές μήνυμα για την στάση της Ελλάδας, λέγοντας ότι «εμείς δεν θα θέλαμε να διευκολύνουμε την μεταφορά του πετρελαίου προς την Συρία, σε κανένα ενδεχόμενο, δεν θέλουμε να διευκολύνουμε την πορεία αυτού του πλοίου προς την Συρία». Παράλληλα, σημείωσε ότι το πλοίο λόγω του μεγέθους του «δεν υπάρχει περίπτωση να προσεγγίσει ελληνικό λιμάνι, δεν μπορεί να δέσει σε κανέναν ντόκο σε όλη την χώρα».

Eurokinissi

«Το πλοίο μπορεί να μπει στα ελληνικά χωρικά ύδατα ή να αγκυροβολήσει κάπου», είπε, σημειώνοντας ότι σε τέτοια περίπτωση θα υπάρξει ανάλογη αντίδραση της χώρας μας. Επίσης, τόνισε ότι δεν έχει ζητηθεί κάτι από την κυβέρνηση του Ιράν, «δεν υπάρχει άλλωστε κυβερνητική εμπλοκή, είναι μια ιδιωτική επιχειρηματική κίνηση, προφανώς με την στήριξη της Τεχεράνης».

Στο μεταξύ, το πλοίο δεν εμφανίζεται πλέον σε υπηρεσίες/ ιστοσελίδα όπως το marinetraffic (όπου παρουσιαζόταν μέχρι πρότινος ως προορισμός του η Καλαμάτα).

Το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ILNA ανέφερε πως το τάνκερ, που απελευθερώθηκε αφού είχε καταληφθεί από Βρετανούς πεζοναύτες και κρατηθεί στο Γιβραλτάρ, έχει ναυλωθεί από ιρανική ναυτιλιακή εταιρεία.

Πομπέο: Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί

Οι ΗΠΑ έχουν εκδώσει ένταλμα για την κατάληψη του τάνκερ, καθώς υποστηρίζεται ότι έχει σχέσεις με τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν, που έχουν χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση. «Το Grace 1, που μετονομάστηκε σε Adrian Darya μετά την κατάληψή του, είναι ένα κορεατικής κατασκευής δεξαμενόπλοιο που ανήκει στη Ρωσία και αυτή τη στιγμή είναι ναυλωμένο από μία από τις ιρανικές ναυτιλιακές γραμμές» ανέφερε το ILNA σε διόρθωσή του, αφού προηγουμένως είχε πει ότι είχε ναυλωθεί από τους Φρουρούς της Επανάστασης.

Jon Nazca / Reuters

Από πλευράς του, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα αναλάβουν οποιαδήποτε δράση χρειαστεί για να εμποδίσουν το τάνκερ να παραδώσει το πετρέλαιο που μεταφέρει στη Συρία, κατά παράβαση των αμερικανικών κυρώσεων. «Ξεκαθαρίσαμε πως οποιοσδήποτε το αγγίξει, οποιοσδήποτε το υποστηρίξει, οποιοσδήποτε επιτρέψει στο πλοίο να δέσει, κινδυνεύει με κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες» είπε ο Πομπέο σε δημοσιογράφους στον ΟΗΕ. «Αν το πλοίο κατευθυνθεί ξανά προς τη Συρία, θα προβούμε σε οποιαδήποτε ενέργεια μπορούμε, συνάδοντας με τις κυρώσεις, για να αποτραπεί αυτό».

Όπως είπε, εάν πωληθεί το πετρέλαιο του τάνκερ, τα έσοδα θα χρησιμοποιηθούν από τις επίλεκτες μονάδες των Φρουρών της Επανάστασης. «Θέλουμε να τους στερήσουμε τους πόρους για να συνεχίσουμε την τρομακτική εκστρατεία τρομοκρατίας τους» είπε σχετικά. Σημειώνεται ότι το δεξαμενόπλοιο μεταφέρει περίπου 2 εκατ. βαρέλια πετρελαίου.

ASSOCIATED PRESS

Η ελληνική πλευρά τονίζει ότι δεν υπάρχει αίτημα ελλιμενισμού (ή οποιοδήποτε άλλο) από το πλοίο προς τη χώρα μας, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών και το υπουργείο Ναυτιλίας παρακολουθούν στενά το ζήτημα. Όπως αναφέρει το Reuters, εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Ναυτιλίας είπε ότι το πλοίο κινείται με χαμηλή ταχύτητα και δεν υπάρχει κάποια επίσημη ανακοίνωση ότι θα καταφθάσει στην Καλαμάτα.

Σημειώνεται πως η μοίρα του Adrian Darya 1 ενδεχομένως να επηρεάσει και αυτήν του βρετανικής σημαίας τάνκερ που κατελήφθη από ιρανικές δυνάμεις στα Στενά του Ορμούζ, δύο εβδομάδες μετά την κατάληψη του Grace 1 από τους Βρετανούς πεζοναύτες. Τις τελευταίες ημέρες είχαν κυκλοφορήσει φήμες και εικασίες πως το Stena Impero θα απελευθερωνόταν μετά την αναχώρηση του Adrian Darya 1 από το Γιβραλτάρ, αν και Ιρανοί αξιωματούχοι έχουν αρνηθεί πως υπάρχει οποιαδήποτε σχέση μεταξύ των δύο υποθέσεων.

Ιράν: Μπορούμε και εμείς να ενεργήσουμε απρόβλεπτα

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ δήλωσε από πλευράς του πως η Τεχεράνη μπορεί να ενεργήσει «απρόβλεπτα» ως απάντηση στις «απρόβλεπτες» πολιτικές του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

«Η αμοιβαία μη προβλεψιμότητα θα οδηγήσει σε χάος. Ο πρόεδρος Τραμπ δεν μπορεί να περιμένει ότι θα είναι ο ίδιος απρόβλεπτος και οι άλλοι θα είναι προβλέψιμοι», δήλωσε σε ομιλία του στο Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI).

Ο Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ πρόσθεσε: «Οι Άραβες του Κόλπου δεν μπορούν να έχουν ασφάλεια (στην περιοχή) δαπανώντας δισεκατομμύρια δολάρια για να αγοράσουν δυτικά όπλα ... Καμιά ποσότητα ξένης στρατιωτικής παρουσίας (στον Κόλπο) δεν μπορεί να εμποδίσει την ανασφάλεια».

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε επίσης πως η Τεχεράνη παραμένει δεσμευμένη στη συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών (NPT).

«Η NPT είναι ακρογωνιαίος λίθος της διεθνούς νομιμότητας και θα συνεχίσουμε να είμαστε δεσμευμένοι στη μη διάδοση», δήλωσε ο Ζαρίφ απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου στο SIPRI.

Από πλευράς του, ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί δήλωσε σε συνάντησή του με τον ανώτατο ηγέτη της χώρας, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, πως, αν οι πετρελαϊκές εξαγωγές του Ιράν μειωθούν στο μηδέν, οι διεθνείς υδάτινοι δίαυλοι δεν θα έχουν την ίδια ασφάλεια με πριν.

«Οι παγκόσμιες δυνάμεις γνωρίζουν ότι στην περίπτωση που οι πετρελαϊκές εξαγωγές του Ιράν μειωθούν στο μηδέν, οι διεθνείς υδάτινοι δίαυλοι δεν μπορεί να έχουν την ίδια ασφάλεια με πριν», δήλωσε ο Ροχανί. «Έτσι η μονομερής πίεση εναντίον του Ιράν δεν μπορεί να είναι προς όφελός τους και δεν θα εγγυηθεί την ασφάλειά τους στην περιοχή και στον κόσμο».

Δημοφιλή