ΠΟΛΙΤΙΚΗ
26/07/2019 12:13 EEST | Updated 26/07/2019 18:52 EEST

Συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο για μείωση ΕΝΦΙΑ και 120 δόσεις

Στο επίκεντρο το φορολογικό νομοσχέδιο που κατατίθεται ίσως και σήμερα

Eurokinissi

Το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης ήδη ξεκίνησε με την κατάθεση του νομοσχεδίου για το επιτελικό κράτος και σύμφωνα με τον κυβερνητικό προγραμματισμό έπεται η άμεση κατάθεση άλλων δύο νομοσχεδίων, ενώ η ψήφιση και των τριών αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τις 8 Αυγούστου. Το βασικό πλάνο των επόμενων κινήσεων της κυβέρνησης τίθεται προς συζήτηση στην σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, η οποία ξεκίνησε στις 16.00 στο Μέγαρο Μαξίμου.

 

Τι συζητείται στο Υπουργικό Συμβούλιο

 

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, στο επίκεντρο της συνεδρίασης είναι:

  • Ο προγραμματισμός του Νομοθετικού Έργου και ειδικότερα α) το Φορολογικό Νομοσχέδιο που περιλαμβάνει τη μείωση ΕΝΦΙΑ και τη βελτίωση της ρύθμισης των 120 δόσεων, β) το Διυπουργικό Νομοσχέδιο που περιλαμβάνει και διατάξεις για την κυβερνησιμότητα των Δήμων.
  • Οι οικονομικές εξελίξεις με ενημέρωση από τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταικούρα.
  • Οι εξελίξεις στο θέμα του Brexit με ενημέρωση από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

Έρχεται το φορολογικό νομοσχέδιο με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ

Ειδικά για το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί ίσως και σήμερα με στόχο να έχει ψηφιστεί έως τις 31/7 ή το αργότερο 1/8, η συζήτηση θα αφορά στην άμεση και σημαντική μείωση του ΕΝΦΙΑ. Θυμίζουμε ότι θα ισχύσει από φέτος και θα είναι μειωμένη μεσοσταθμικά κατά 22%. Παράλληλα θα συζητηθεί και η βελτίωση της ρύθμισης των 120 δόσεων, με την ελάχιστη μηνιαία καταβολή να μειώνεται στα 20 ευρώ από τα 30, ενώ παράλληλα διευρύνεται η ρύθμιση με την υπαγωγή σε αυτήν όλων των νομικών προσώπων που έχουν βασική οφειλή έως 1 εκατ. ευρώ. Πάντως όπως έχουν διαμηνύσει κυβερνητικά στελέχη –όπως για παράδειγμα ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης- η ευνοϊκή ρύθμιση που θα ψηφιστεί θα είναι και η τελευταία από αυτές που χαρακτηρίζονται ως έκτακτες ρυθμίσεις.

Όσο για το Διυπουργικό νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στις 29/7 με στόχο να έχει ψηφιστεί έως τις 8/8, θα περιλαμβάνει- εκτός από τις διατάξεις για την κυβερνησιμότητα των Δήμων- και το θέμα της κατάργησης του ασύλου. Κάτι που σημαίνει ότι ενδεχομένως ακόμα και σήμερα να γίνει σχετική συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ο πρωθυπουργός

Την ίδια ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει τις επισκέψεις σε υπουργεία. Σειρά σήμερα (26/7) είχε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου τον πρωθυπουργό υποδέχθηκαν  ο υπουργός Μάκης Βορίδης και οι υφυπουργοί Κώστας Σκρέκας, αρμόδιος για την Κοινή Αγροτική Πολιτική και Φωτεινή Αραμπατζή, αρμόδια για την Αλιευτική Πολιτική.

Μεταξύ των θεμάτων που περιείχε η ατζέντα της συζήτησης, ήταν η νέα ΚΑΠ, η στήριξη του πρωτογενούς τομέα και η ενθάρρυνση συνεργατικών σχημάτων.