ΔΙΕΘΝΕΣ
23/09/2020 09:05 EEST

Συνελήφθη ηγέτης αίρεσης στη Σιβηρία για τον οποίο πιστοί λένε πως είναι η μετενσάρκωση του Χριστού

Κατηγορείται πως έβλαψε κάποιους από τους πιστούς του.

Russian Investigative Committee via Getty Images

Ρωσικές δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν τον αρχηγό και άλλα ηγετικά στελέχη της «Εκκλησίας της Τελευταίας Διαθήκης» σε μια απομακρυσμένη περιοχή της Σιβηρίας την Τρίτη, κατόπιν ισχυρισμών πως έβλαψαν την υγεία πιστών, σύμφωνα με την αστυνομία.

Η Επιτροπή Ερευνών, το ρωσικό αντίστοιχο του FBI, ανέφερε πως η θρησκευτική οργάνωση χρησιμοποιούσε ψυχολογική πίεση για να παίρνει χρήματα από τα μέλη της και προκαλούσε σοβαρή βλάβη στην υγεία τους.

Ο Σεργκέι Τόροπ, πρώην αστυνομικός της τροχαίας, γνωστός ως «Βησσαρίων», δημιούργησε τη σέκτα της Εκκλησίας της Τελευταίας Διαθήκης σε ένα απομακρυσμένο μέρος του Κρασνογιάρσκ της Σιβηρίας το 1991, όταν κατέρρευσε η Σοβιετική Ένωση. Ο γενειοφόρος με τα μακριά μαλλιά τράβηξε κοντά του χιλιάδες πιστούς, κάποιοι εκ των οποίων πιστεύουν πως είναι μετενσάρκωση του Χριστού.

Η επιχείρηση για τη σύλληψή του, καθώς και των ηγετικών στελεχών Βαντίμ Ρεντκίν και Βλάντιμιρ Βεντέρνικοφ, περιελάμβανε μέλη της αστυνομίας και της FSB. Σύμφωνα με το πρακτορείο RIA αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης μέχρι και 12 ετών.

 

Kirill Kukhmar via Getty Images

 

Μέλη της αίρεσης ίδρυσαν έναν οικισμό, γνωστό ως Πόλη του Ήλιου, στην περιοχή Κουράγκα της Σιβηρίας το 1995. Αρκετές εκατοντάδες ζουν σε άλλους οικισμούς. Το 2000 το ρωσικό υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε πως η σέκτα είχε 10.000 πιστούς ανά τον κόσμο.

Τα μέλη της δεν πρέπει να καπνίζουν, να πίνουν ή να ανταλλάσσουν χρήματα, και πρέπει να ζουν με τα βασικά. Επίσης, σύμφωνα με το BBC Russian, αυτοί που πιστεύουν στη διδασκαλία του Τόροπ δεν πρέπει να καταναλώνουν κρέας, καφέ, τσάι, ζάχαρη, ψωμί από μαγιά και προϊόντα σιταριού. Όσον αφορά στις πεποιθήσεις της αίρεσης, συνδυάζει στοιχεία της Ρωσικής Ορθοδοξίας με αντιλήψεις περί μετενσάρκωσης και προετοιμασίας για την Αποκάλυψη.

«Δεν είμαι θεός. Και είναι λάθος να βλέπεις τον Ιησού ως θεό. Αλλά είμαι ο ζωντανός λόγος του πατέρα Θεού. Ό,τι θέλει να πει ο Θεός, το λέει μέσω εμού» είχε πει ο Τόροπ- Βησσαρίων στον Guardian το 2002.Ρωσικά ΜΜΕ μετέδωσαν πως αρχικά έλεγε πως ο Ιησούς παρακολουθούσε τους ανθρώπους από τροχιά κοντά στη Γη, και ότι τη Ρωσία κυβερνούσε η Παναγία, αλλά αργότερα ανακήρυξε τον εαυτό του Ιησού. Τα μέλη της αίρεσης ντύνονται λιτά και ως έτος έναρξης χρονολόγησης μετρούν το 1961, χρονιά γέννησης του Τόροπ. Τα Χριστούγεννα αντικαθίστανται από μια γιορτή στις 14 Ιανουαρίου, τα γενέθλιά του.

 

Kirill Kukhmar via Getty Images
Kirill Kukhmar via Getty Images
Alexander Ryumin via Getty Images
ALEXANDER NEMENOV via Getty Images
Russian Investigative Committee via Getty Images
Russian Investigative Committee via Getty Images

 

(με πληροφορίες από Reuters, BBC, Guardian)